Op 30 april 2025 presenteerde Microsoft vijf digitale toezeggingen aan Europa, met als kern: meer transparantie, soevereiniteit en controle voor Europese organisaties. Microsoft heeft toezeggingen gedaan op het gebied van transparantie, data-soevereiniteit, lokale controle, beveiliging en compliance. De uitbreiding van het Cloud for Sovereignty-programma en nieuwe investeringen in lokale infrastructuur markeren een belangrijke verschuiving richting digitale autonomie. Wat betekenen deze toezeggingen concreet voor de publieke sector?
Hier zijn vijf strategische kansen die deze ontwikkeling biedt – én hoe publieke instellingen zich hierop kunnen voorbereiden.
1. Volledige regie over data en toegang
Overheidsorganisaties krijgen meer grip op waar hun data zich bevinden en wie toegang heeft. Deze toezegging onderstreept het belang van een heldere datastrategie, waarin security, governance en compliance structureel zijn verankerd. Met deze nieuwe toezeggingen hebben organisaties zoals [voorbeeld] hun databeheer aanzienlijk verbeterd.
2. Digitale innovatie in lijn met Europese waarden
Publieke diensten kunnen verder digitaliseren zonder in te boeten op kernwaarden als privacy en autonomie. Door technologische keuzes actief te toetsen aan maatschappelijke en wettelijke kaders, ontstaat ruimte voor verantwoorde innovatie in domeinen als zorg, onderwijs en veiligheid.
3. Compliance vanaf het ontwerp
De nieuwe EU-regelgeving vraagt om IT-oplossingen die ‘compliance-by-design’ mogelijk maken. Dit betekent dat software en systemen vanaf het begin moeten voldoen aan wet- en regelgeving. De aangekondigde transparantie en controlemechanismen helpen publieke instellingen om wetgeving niet als last, maar als leidraad te hanteren voor structurele verbetering.
4. Hybride en multicloud als strategische optie
De combinatie van wereldwijde schaal en lokale beschikbaarheid biedt ruimte voor flexibiliteit in cloudstrategieën. Door slim gebruik te maken van hybride modellen kunnen organisaties hun afhankelijkheden verminderen en tegelijkertijd profiteren van innovatiekracht. Deze strategische kansen ondersteunen publieke instellingen om hun doelen sneller en efficiënter te bereiken.
5. Technologie als verlengstuk van beleid
Digitale infrastructuur wordt steeds vaker ingezet als instrument om maatschappelijke doelen te realiseren – van energietransitie tot inclusieve dienstverlening. Daarvoor is een technologische basis nodig die betrouwbaar, wendbaar én toekomstgericht is. Deze ontwikkelingen zijn essentieel voor de toekomst van publieke dienstverlening.
Deze ontwikkelingen zijn niet alleen technisch van aard; ze raken het hart van publieke dienstverlening. Organisaties in de publieke sector staan voor de uitdaging én kans om IT in te zetten als strategisch fundament onder transparantie, autonomie en publieke waarde.
Dit is een ingezonden bijdrage van Tom Ampe, Sales & Marketing leader Belux bij SoftwareOne. Het bedrijf ondersteunt overheden bij het maken van deze strategische keuzes – van architectuur tot adoptie, van wetgeving tot uitvoering, met kennis van zowel Microsoft-technologie als de complexiteit van het publieke domein. Neem contact op met SoftwareOne voor meer informatie.