[Advertorial] Is cybersecurity ooit belangrijker geweest dan nu? Ik betwijfel het. Bedrijven en overheidsorganisaties krijgen steeds vaker gerichte aanvallen te verduren. En de impact daarvan wordt almaar groter.
Gelukkig evolueren ook de beveiligingsstrategieën die we kunnen toepassen, net als de technologieën die we daarbij gebruiken, net zo snel als de bedreigingen. Artificiële Intelligentie (AI), Zero Trust-frameworks en geavanceerd endpoint-beheer spelen een steeds grotere rol in het versterken van de verdediging tegen cyberaanvallen. Het begrijpen en implementeren van deze ontwikkelingen is dan ook essentieel om een veilige en weerbare digitale infrastructuur te waarborgen.
Op een recent event van Tanium in Brussel bespraken security-specialisten vier cruciale aspecten van cyberbeveiliging: AI, Zero Trust, herstel en forensisch onderzoek, en rapportage en zichtbaarheid. Deze thema’s vormen de kern van moderne beveiligingsstrategieën. Ze bieden waardevolle inzichten in hoe organisaties kunnen anticiperen op cyberbedreigingen en hoe zij het beste kunnen reageren als zij daadwerkelijk met een aanval te maken hebben. Tanium’s Autonomous Endpoint Management (AEM) en Converged Endpoint Management (XEM) oplossingen bieden hierbij belangrijke ondersteuning.
AI is de nieuwe grens in cyberverdediging
AI heeft het potentieel om cyberbeveiliging drastisch te verbeteren. Het biedt krachtige hulpmiddelen voor het detecteren en voorkomen van aanvallen en doet dat bovendien in realtime. Dat biedt enorm veel kansen.
AI is onder andere waardevol bij het automatiseren van routinetaken en het ondersteunen van menselijke teams. Security-specialisten krijgen hierdoor veel meer dan bij een traditionele manier van werken de kans zich te richten op strategische besluitvorming. Door veel routinematig werk uit handen te nemen, maakt AI het bovendien mogelijk om de operationele kosten te verlagen. Alleen al deze kostenbesparing maakt het toepassen van AI voor security-0taken interessant.
Tanium’s Converged Endpoint Management (XEM) en Autonomous Endpoint Management (AEM) oplossingen helpen organisaties AI in te zetten voor het detecteren van bedreigingen, terwijl zij tegelijkertijd controle behouden over hun netwerkomgevingen. Recent lanceerde Tanium ook Automate, als een van de belangrijke onderdelen van AEM. Met Automate kunnen security-specialisten AI toepassen om tal van routinematige taken te automatiseren.
Toch zijn er ook enkele uitdagingen. Zo hangt het succesvol inzetten van AI grotendeels af van de kwaliteit en de volledigheid van de gegevens waarmee de AI moet werken. Dit vraagt om investeringen in zowel technologie als training, om ervoor te zorgen dat organisaties het meeste halen uit AI-gedreven oplossingen. Een ander punt van aandacht is het gebruik van generatieve AI. GenAI kan waardevolle ondersteuning bieden, maar het menselijke aspect blijft onmisbaar in de algehele strategie. Anders gezegd: AI kan veel, maar de security-specialist moet zelf blijven nadenken en niet blind vertrouwen op wat GenAI aan suggesties of oplossingen geeft.
Zero Trust is de hoeksteen van moderne beveiligingsstrategieën
Het Zero Trust-model wint snel aan populariteit als hoeksteen van moderne beveiligingsstrategieën. In dit model is er geen impliciet vertrouwen; elke toegangspoging wordt gevalideerd. Hoewel Zero Trust zeer effectief kan zijn, vereist het een gefaseerde aanpak bij de implementatie. Het achteraf opleggen van dit model kan een uitdaging zijn. Daarom is het essentieel om stap voor stap te werken. Het is niet een simpel tooltje dat je installeert en laat draaien. Zo snel kan je de Zero Trust-klus niet klaren.
Tanium’s AEM-oplossing speelt een cruciale rol in Zero Trust door continu toegangspogingen op endpoints te bewaken en te valideren. Dit helpt organisaties om in realtime beveiligingslekken tegen te gaan. Een succesvolle Zero Trust-strategie begint bij het beheersen van de basis, zoals identiteitsverificatie en het toepassen van toegang met zo min mogelijk privileges. Dit minimaliseert het aanvalsoppervlak en helpt organisaties om het risico op inbreuken te verkleinen. Voor organisaties betekent dit dat een cultuur van ‘least privilege’ moet worden ingevoerd, waarbij gebruikers alleen de rechten krijgen die strikt noodzakelijk zijn voor hun taken.
Herstel en forensisch onderzoek garanderen minimale verstoring na een aanval
Het kunnen herstellen van systemen en het uitvoeren van forensisch onderzoek na een cyberaanval is van vitaal belang. Het doel is om snel te reageren op incidenten, de schade te beheersen en de systemen zo snel mogelijk weer operationeel te maken. Een proactieve benadering van herstel kan hierbij enorm helpen.
Tanium’s AEM- en XEM-oplossingen zijn ontworpen met herstel in gedachten, zodat organisaties snel bedreigingen kunnen detecteren en isoleren en de gevolgen ervan kunnen herstellen. Deze tools maken het mogelijk om systemen weer online te brengen met minimale verstoring. Een effectieve incident response-strategie begint bij de voorbereiding. Door te anticiperen op het ergste scenario, kunnen organisaties sneller handelen wanneer een inbreuk zich daadwerkelijk voordoet. Dit vergt een duidelijk en goed gecoördineerd actieplan dat aansluit op de specifieke behoeften van de organisatie, zodat herstel snel en efficiënt kan plaatsvinden.
Rapportage en zichtbaarheid als basis voor een sterke verdediging
Een solide cyberbeveiligingsstrategie staat of valt met goede zichtbaarheid en rapportage. Organisaties moeten continu inzicht hebben in hun systemen en gegevens om snel te kunnen reageren op bedreigingen. Realtime zichtbaarheid zorgt ervoor dat beveiligingsteams direct kunnen inspelen op afwijkende activiteiten en dat er bovendien aan wettelijke eisen voldaan kan worden.
Tanium’s XEM-oplossing biedt organisaties uitgebreide mogelijkheden voor rapportage en zichtbaarheid, waardoor security-specialisten in realtime inzicht krijgen in netwerkactiviteiten. Dit helpt teams om opkomende bedreigingen voor te blijven en snel te reageren. Training speelt hierbij een sleutelrol. Teams moeten goed voorbereid zijn om inzicht te krijgen in de netwerkactiviteiten. Ook moeten zij in staat zijn om eventuele kwetsbaarheden proactief te identificeren.
Mensen zijn de eerste verdedigingslinie tegen bedreigingen. De inzet van geavanceerde tools voor zichtbaarheid en rapportage kan organisaties helpen om een sterker verdedigingssysteem op te zetten en toekomstige aanvallen beter te voorspellen en af te weren.
Een goede cybersecurity-strategie bestaat altijd uit een reeks maatregelen. Hierbij spelen zowel accurate data, goed doordachte processen en vooruitstrevende technologie een hoofdrol. Maar uit de hier behandelde trends blijkt wel dat ook mensen nog altijd een cruciale rol zullen blijven spelen in cybersecurity.
Dit is een ingezonden commerciële bijdrage van Wytze Rijkmans, Regional Vice President van Tanium. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Voor meer informatie over hun diensten kan je hier terecht.