Is de opmars van AI een bedreiging voor duurzaamheid in datacenters?

Luc_Costers_Nutanix

Het was slechts een kwestie van tijd. De aanvraag van Google om z’n datacenters in Dublin uit te breiden is afgewezen, omdat de plannen niet voldeden aan de vereisten rond duurzaamheid. Het hoge energieverbruik zet datacenters onder druk. Het doet nadenken over hun impact op de Net Zero-ambities. Organisaties moeten daarom realistisch zijn. Ondanks de zware inspanningen van de afgelopen jaren om datacenters duurzaam te maken, blijft het een uitdaging om de groeiende vereisten van technologie in evenwicht te brengen met de zorgen over milieu-impact.

In EMEA alleen al stijgt de vraag in datacenters met meer dan 98 TWh energie per jaar – evenveel als de consumptie in heel België. En we staan nog maar aan het begin van de AI-revolutie. Volgens voorspellingen van IDC zal de vraag naar AI de komende jaren de pan uitrijzen. Hoe datacenters hierop reageren en die vraag gaan beheren, zal bepalend zijn voor de toekomst van de sector. Zal het een business worden die constant in beweging is, altijd probeert in te spelen op de vraag naar data, en compromissen sluit op het gebied van duurzaamheid?

Het is een belangrijke afweging. Naarmate bedrijven AI in gebruik nemen, staat de infrastructuur steeds meer onder druk. De vraag is nu of datacenters die toename op een duurzame manier kunnen verwerken. De meeste datacenters zijn niet gebouwd om die hoge verwachtingen op het gebied van rekenkracht het hoofd te bieden. De veerkracht van GPU’s, die noodzakelijk is om AI-taken uit te voeren, leidt tot energiepieken en verhoogt de koelingsvereisten. Tenzij we hier iets aan doen, zal de kloof tussen de AI-vereisten en de capaciteiten van datacenters alleen maar groter worden. Het duwt de sector naar een breekpunt.

Energie-efficiëntie versus prestaties

Een van de grootste uitdagingen voor datacenters is de afweging tussen energie en prestaties. Bedrijven denken vaak dat goed presterende AI een exponentiële toename van het energieverbruik vereist. Maar dat hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Hyper Converged Infrastructure (HCI) en next-gen koelingssystemen zijn mogelijke oplossingen die zowel hoge prestaties als energiebesparing opleveren. HCI vermindert de behoefte aan hardware en de energieconsumptie door compute, storage en networking te consolideren. Daardoor is het een belangrijke factor voor duurzame AI.

Volgens een rapport van Atlantic Ventures – Improving Sustainability in Data Centers 2024 – kan het moderniseren van datacenters met HCI in slechts zeven jaar tot 19 miljoen tCO2e besparen in de EMEA-regio. Dat is het equivalent van de uitstoot van bijna 4,1 miljoen wagens. Tegen 2030 kan het ook 25 miljard euro besparen dankzij verbeterde energie- en operationele efficiëntie.

De technologie die kan helpen bij de vele uitdagingen van datacenters bestaat dus al. Zeker nu de IT-budgetten onder druk staan en de energieprijzen omhoogschieten, zijn energie-efficiënte datacenters en cloudactiviteiten een must met het oog op winst en duurzaamheid. En zoals het rapport bevestigt, staat hyperconverged infrastructuur voorop bij het omvormen van datacenters naar meer energie-efficiënte en klimaatvriendelijke ondernemingen.

Druk vanuit wetgeving – Niet langer een optie

Behalve de kost en het leveren van een bijdrage aan net zero, is er ook wetgeving om rekening mee te houden. Het wetgevende landschap is snel aan het evolueren en datacenters worden met een microscoop bekeken. Vooral omdat ze vandaag voor zo’n 2% van het wereldwijde energieverbruik verantwoordelijk zijn.

Duurzame initiatieven van de Europese Unie, zoals de Green Deal en het Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), dwingen bedrijven om actie te ondernemen. Niet voldoen aan de doelstellingen met betrekking tot energie-efficiëntie en CO2-vermindering kan leiden tot boetes, reputatieschade en verlies van klanten. De beslissing om de uitbreiding van het datacenter van Google in Dublin niet toe te staan, is nog maar het begin. Terwijl overheden hard optreden tegen hoog energieverbruik en CO2-uitstoot, zullen organisaties verplicht zijn om groene technologieën te introduceren. Of ze moeten de gevolgen dragen.

Naarmate organisaties AI in hun activiteiten integreren, moeten ze die ontwikkeling in evenwicht brengen met hun strategieën op het gebied van ESG (Environment, Social & Governance). De groeiende focus op ESG-rapportering betekent dat bedrijven moeten aantonen hoe hun AI-activiteiten beantwoorden aan de duurzaamheidsnormen. Hiervoor moeten ze niet alleen hun energieverbruik beheren, maar ook gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen en meer duurzame infrastructuur.

Het cruciale evenwicht tussen AI en duurzaamheid

Vooruitstrevende bedrijven zijn nu al bezig met hybride cloudmodellen, waarbij AI-workloads dynamisch verschuiven naar groenere regio’s of de momenten van de dag waarop hernieuwbare energie het meest voorhanden is. In veel organisaties is dit een zware klus, vooral nu de vraag naar AI snel toeneemt. De toekomst van datacenters hangt dus af van hun vermogen om zich aan te passen.

Het rapport van Atlantic Ventures stelt ook dat het switchen van een klassieke 3-Tier architectuur naar HCI de energieconsumptie met meer dan 27% per jaar kan verminderen. Dat helpt bedrijven om zowel hun operationele kosten als uitstoot te reduceren. Het moderniseren van datacenters is cruciaal om het risico te beperken op een doemscenario, waarbij de AI-vereisten veel te groot zijn voor de beschikbare middelen. Dit zou de kosten aanzienlijk verhogen, de service regelmatig verstoren en het milieu op een negatieve manier beïnvloeden.

De oplossing zit zowel in stevige investeringen in energie-efficiënte technologieën als in slimmere infrastructuur en hernieuwbare energiebronnen. AI begint een steeds grotere rol te krijgen in ons dagelijkse leven en de toekomst ervan zal afhangen van het vermogen van de sector om de vraag naar AI in evenwicht te brengen met duurzaamheid. En dat is ook belangrijk voor de toekomst van de planeet.


Dit is een ingezonden bijdrage van Luc Costers, Regional Leader Nutanix BeLux, CIS en Eastern Europe. Klik hier voor meer informatie over het bedrijf.