Hoe pak je als datacenter de nieuwe Europese energie-efficiëntie richtlijn slim op?

De nieuwe Europese richtlijn Energie-efficiëntie (EED) bepaalt dat datacenters vanaf september 2024 hun energie-efficiëntie moeten meten én rapporteren. Om aan deze verplichting te voldoen, zijn consistente en betrouwbare data onmisbaar. De Data Centre Infrastructure Management (DCIM) software van Schneider Electric kan hierbij helpen.

In een tijdperk waarin digitale transformatie sneller gaat dan ooit, zijn datacenters de ruggengraat geworden van onze steeds meer verbonden wereld. Maar deze digitale revolutie heeft een keerzijde: er is een negatieve invloed op het milieu. De Europese richtlijn Energie-efficiëntie wil hier verandering in brengen, wat een grote impact op datacenters zal hebben.

Datacenters gebruiken veel energie, bijna 2,7% van het Europese elektriciteitsverbruik, en dat kan tegen 2030 stijgen naar 3,21%. Omdat de milieueffecten steeds duidelijker worden, heeft de Europese Unie besloten om met de Energy Efficiency Directive (EED) actie te ondernemen. Deze hernieuwde EU-richtlijn Energie-efficiëntie van 2022 is een uitgebreid wetgevingskader dat is ontworpen om energieverbruik te verminderen en efficiëntie in verschillende sectoren te bevorderen.

Speciaal EED-dasboard

Datacenters zijn een speerpunt in de richtlijn en dat heeft grote gevolgen voor de werkzaamheden van CIO’s, datacentereigenaren, operators en IT-professionals wereldwijd. Met het speciaal hiervoor ontwikkelde dashboard binnen de DCIM-softwaresuite biedt Schneider Electric hen de mogelijkheid overzicht te houden op de belangrijkste rapportagegegevens en eenvoudig te kunnen rapporteren om te kunnen voldoen aan de eisen van de nieuwe energie-efficiëntierichtlijn.

Zo maakt het dashboard het mogelijk de prestaties van IT-apparatuur te monitoren en optimaliseren, en te rapporteren over belangrijke statistieken zoals PUE, totaal energieverbruik per subsysteem en zelfs koolstofemissies. Door baselines vast te stellen en rapportagedata te analyseren, kunnen datacenteroperators snel inefficiënties identificeren, onnodig stroomverbruik verminderen en het algehele energie-efficiëntie in hun datacenter optimaliseren.

Belangrijkste eisen EED

De eerste rapportagetermijn, op 15 september 2024, nadert, dus is het tijd voor voorbereiding en actie. De EED stelt namelijk een aantal belangrijke eisen specifiek aan datacenters:

1. Verplichte rapportage: Datacenteroperators met een totaal geïnstalleerd vermogen van minimaal 500 kilowatt (kW) moeten vanaf september jaarlijks hun energieprestatiegegevens openbaar rapporteren. Dit omvat statistieken zoals energieverbruik, Power Usage Effectiveness (PUE), temperatuurnormen, benutting van restwarmte, watergebruik en gebruik van hernieuwbare energie.

2. Benutting van restwarmte: Faciliteiten met een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 1 MW moeten hun restwarmte gebruiken voor verwarmingsdoeleinden of andere toepassingen voor energieterugwinning, op voorwaarde dat dit technisch en economisch haalbaar is. Deze bepaling bevordert een circulaire economie en vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

3. Integratie van hernieuwbare energie: De richtlijn moedigt datacenters aan om prioriteit te geven aan hernieuwbare energiebronnen voor hun elektriciteitsverbruik, met als doel hun ecologische voetafdruk te verkleinen en bij te dragen aan een duurzamere energiemix.

4. Optimalisatie van energieverbruik: Operators moeten energie-efficiëntiemaatregelen implementeren om het totale energieverbruik te verminderen. Dit omvat het optimaliseren van koelsystemen, het gebruik van efficiëntere IT-apparatuur en het toepassen van virtualisatie- en serverconsolidatietechnieken.

Trend naar duurzaamheid

De EU-richtlijn Energie-efficiëntie maakt deel uit van een bredere wereldwijde beweging naar een gemeenschappelijk doel: het aanzetten van datacenters tot meer energie-efficiëntie door het meten, verzamelen en publiceren van relevante gegevens. Deze informatie biedt waardevolle inzichten voor operators om prestaties te benchmarken, verbeterpunten te identificeren en vooruitgang richting duurzaamheidsdoelen bij te houden.

Het ambitieuze ‘Fit for 55’-pakket van de Europese Unie, dat erop gericht is de EU-uitstoot tegen 2030 met 55% te verminderen, benadrukt nog eens de urgentie van deze initiatieven. Met de goedkeuring van de richtlijn door de Europese Commissie op 14 maart 2024, staan organisaties nu voor de taak om zich klaar te maken om de benodigde gegevens te (kunnen) meten, verzamelen en erover te rapporteren.

IT-infrastructuur monitoren en optimaliseren

Naarmate technologie evolueert en de druk op datacenters toeneemt, wordt een integrale benadering van energie-efficiëntie steeds belangrijker. Een recente studie van Capgemini onthulde dat 43% van de leidinggevenden zich niet bewust was van de IT-voetafdruk van hun organisatie – de milieueffecten van de aanschaf van IT-apparatuur en de middelen die worden gebruikt om deze te huisvesten, van stroom te voorzien en te koelen.

Data Centre Infrastructure Management (DCIM) software is een belangrijk hulpmiddel om aan de vereisten van de richtlijn te voldoen. Om datacenters verder te ondersteunen deelt Schneider Electric veel kennis en informatie waarmee zij zich kunnen voorbereiden op de rapportageverplichtingen en andere eisen waaraan ze vanaf september moeten gaan voldoen.

Dit is een ingezonden bijdrage van Loek Wilden, Offer Manager Secure Power BeNe bij Schneider Electric. Bekijk hier de website waar alle hulpbronnen zijn samengebracht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.