Gedaan met experimenteren: AI moet een strategische pijler zijn in de bedrijfsstrategie

Gedaan met experimenteren: AI moet een strategische pijler zijn in de bedrijfsstrategie

In 2025 zal AI niet alleen om technologie draaien, maar vooral om strategie. Het gaat niet langer over wat AI kan, maar eerder over de manier waarop je het inzet. Bedrijven moeten AI efficiënt en verantwoord benutten, en schaalbaarheid combineren met duurzaamheid. Organisaties die daarin slagen, zullen niet alleen kosten besparen, maar ook het vertrouwen van klanten winnen en hun concurrentiepositie versterken.

Nog steeds blijven veel bedrijven steken in de fase van Proof-of Concepts (POC’s). Ze testen hun AI-oplossingen in de vorm van kleine experimenten, maar vergeten deze vervolgens op te schalen naar concrete bedrijfsresultaten. Nochtans wordt de echte waarde van AI pas duidelijk wanneer de technologie geïntegreerd is in bedrijfsprocessen.

Organisaties mogen zich dus niet blindstaren op losse experimenten. Om innovatie en groei te versnellen, moeten ze de technologie opnemen in een end-to-end aanpak.

Strategische aanpak

Zo’n aanpak betekent dat bedrijven zich moeten toeleggen op de drie gekende ingrediënten: mensen, processen en technologie. Wat dat laatste betreft, hebben organisaties een robuust platform voor analytics nodig. Daarnaast moeten ze populaire vormen van artificiële intelligentie, zoals GenAI, combineren met beproefde oplossingen. Dat biedt nieuwe mogelijkheden om uitdagingen aan te pakken – van het optimaliseren van processen tot hyperpersonalisatie.

Wie AI op schaal wil gaan toepassen, moet zich ook focussen op ModelOps. Het zorgt ervoor dat bedrijven de hele cyclus van hun modellen kunnen beheren – van ontwikkeling en implementatie tot onderhoud.

Het tweede ingrediënt van een AI-aanpak is integratie in bedrijfsprocessen. Daarmee moeten bedrijven in staat zijn hun productiviteit te verhogen, hun processen te stroomlijnen en op schaal gepersonaliseerde ervaringen aan te bieden. Tot slot zijn organisaties succesvoller met AI als ze hun medewerkers actief betrekken bij de implementatie. Ze moeten hen voorzien van tools en training om met de technologie aan de slag te gaan. Enkel zo’n holistische visie maakt het mogelijk om bedrijfsprocessen, mensen en besluitvorming af te stemmen op de mogelijkheden van AI.

AI is niet langer een middel om te innoveren. Het moet een fundamenteel onderdeel zijn van de digitale transformatie van bedrijven.

Phaedra Kortekaas – Managing Director Benelux bij SAS

Kwantumcomputing

We staan ook aan de vooravond van nieuwe doorbraken die de impact van AI alleen maar zullen versterken. Hoewel de meeste aandacht op dit moment nog uitgaat naar GenAI en optimalisatie van de cloud, zien we achter de schermen ook belangrijke ontwikkelingen op het gebied van onder meer kwantumcomputing.

Zeker voor data-analyse en probleemoplossing biedt deze technologie heel veel mogelijkheden. Denk aan de tijd die nodig is om data-intensieve taken te verrichten. Met kwantumtechnologie zal dit veel sneller verlopen, wat het gebruik van AI in bedrijfstoepassingen ook weer ten goede komt.

Kortom, AI is niet langer een middel om te innoveren. Het moet een fundamenteel onderdeel zijn van de digitale transformatie van bedrijven.

lees ook

Belgische bedrijven sturen hun IT-strategie bij in onzekere tijden


Dit is een ingezonden bijdrage van Phaedra Kortekaas – Managing Director Benelux bij SAS. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.