De uitdagingen die een succesvolle adoptie van AI in de weg staan

Luc_Costers_Nutanix

In de board rooms van organisaties in België en in de rest van de wereld was Artificiële Intelligentie (AI) het afgelopen jaar zonder twijfel één van de meest besproken thema’s. Toch hebben bedrijven het behoorlijk moeilijk om de technologie te integreren.

Volgens een recent onderzoek van Alex De Vries, kandidaat-doctorandus aan de School of Business & Economics in Amsterdam, zou de AI-sector tegen 2027 evenveel energie verbruiken als een land met de omvang van Nederland. Ook andere academici hebben al eerder verklaard dat ze zich zorgen maken over de impact van AI op het milieu. Hoewel datacenters ongetwijfeld bij de meest progressieve spelers horen op het gebied van energieconsumptie en CO2-uitstoot, is er duidelijk nog heel wat werk aan de winkel. Zeker nu de interesse in AI-technologie sneller groeit dan ooit tevoren.

Niet klaar voor AI

Generatieve AI-tools, zoals ChatGPT, waren hét gespreksonderwerp van 2023. Overal hebben bedrijven werkgroepen opgezet om na te gaan hoe AI hun business vooruit kan helpen. Uit het State of Enterprise AI-rapport van Nutanix blijkt dan ook dat organisaties van elk formaat AI-technologie zo snel mogelijk willen omarmen. Maar terwijl 90% stelt dat AI een prioriteit is voor hun bedrijf, maakt het rapport toch ook duidelijk dat we hier eigenlijk niet klaar voor zijn.

Organisaties worstelen voornamelijk met het kiezen van de IT-omgevingen die het meest geschikt zijn om de verschillende delen van hun AI-processen -en workloads te laten draaien. Of ze struikelen over het vinden van de juiste AI-applicaties. Hoe dan ook zien we verschillende uitdagingen die de adoptie van AI ook in 2024 in de weg kunnen staan.

Nu er steeds meer focus ligt op ESG-rapportering, hoeft het niet te verwonderen dat duurzaamheid een belangrijk struikelblok is bij de implementatie van AI. Daarnaast blijkt uit het State of AI-rapport dat ook security en betrouwbaarheid voor 90% van de respondenten belangrijke pijlers zijn bij het uitwerken van een AI-strategie. Databeveiliging -en governance, inclusief de kwaliteit en bescherming van gegevens, zijn van kapitaal belang voor AI-technologie en services.

ESG-rapportering

Wat opvalt is dat veel deelnemers van het onderzoek aangeven dat ze hun ESG-rapportering in lijn moeten brengen met hun behoeften op het gebied van AI, maar dat slechts weinig bedrijven hiervoor de relevante skills in huis hebben. ESG is één van de belangrijkste domeinen waarvoor de ontwikkeling van AI-skills in de komende twaalf maanden essentieel zal zijn.

In Europa is ESG-rapportering vanaf 1 januari 2024 voor een grote groep bedrijven verplicht– een maatregel die zich ook ver buiten de EU zal laten voelen. De rapportering verdeelt de uitstoot van bedrijfsactiviteiten op basis van drie ‘scopes’, die een onderscheid maken tussen directe en indirecte emissies. Door de enorme impact van AI op de IT-infrastructuur lijkt de opmars van de technologie dan ook eerder ongelegen te komen. Bedrijven begrijpen hoeveel energie nodig zal zijn om compute- en GPU-intensieve algoritmen en workloads te laten draaien.

Organisaties zullen goed moeten nadenken en plannen voor ze kunnen beslissen of ze dit alleen doen met op maat gemaakte on-prem AI-systemen, of gebruik willen maken van publieke cloudoplossingen, of kiezen voor een standalone edge-platform.

Data privacy

Een andere bezorgdheid is data privacy. Om AI-motoren te trainen, is er nood aan data. Maar hoe kan een organisatie de controle over de eigen data behouden als ze gebruik maken van AI-services die in de public cloud draaien? Dit gebrek aan controle is een governance-probleem, aangezien bedrijven niet zeker kunnen weten waar hun gegevens terechtkomen. Naast potentiële latentieproblemen en kosten die gepaard gaan met de flexibiliteit van public cloud, moet data privacy een primaire doelstelling zijn.

Een bijkomende uitdaging heeft te maken met de multicloud strategie die in veel bedrijven ingang heeft gevonden. Hierdoor hebben ze hun data verdeeld over verschillende (public) cloudomgevingen, zoals bijvoorbeeld Microsoft Azure, Google Cloud en AWS. In het slechtste geval betekent dit dat informatie vast zit aan de services van één provider, wat het niet eenvoudig maakt om alles voor een generatieve AI-tool samen te brengen en voldoende capaciteit te voorzien, aldus Luc Costers van Nutanix.

De kosten van een doe-het-zelf-aanpak, het wereldwijde tekort aan GPU’s, en de vereiste interne AI-skills maken het onhaalbaar om dit alleen te doen. Een standalone AI-platform aan de edge biedt niet alleen data privacy en snelheid, maar verkleint ook de voetafdruk door minder energieverbruik en een lagere CO2-impact. Organisaties moeten weten hoe ze AI gaan inzetten, maar door de jonge leeftijd van dit technologiesegment ontbreekt het vooralsnog aan strategische best practices, gevestigde vangrails of referentiearchitecturen.

Nieuwe kijk op infrastructuur

Ondanks de complexiteit van zo’n doe-het-zelf-aanpak, toont de rondvraag dat 59% toch verwacht dat ze AI-oplossingen on-prem of in een private cloud gaan laten draaien. 51% kiest dan weer voor een datacenter en 44% voor de edge. De uitdaging om deze services te beheren binnen de grenzen van ESG en data governance zal straks bepalen hoe deze cijfers daadwerkelijk evolueren.

De basis is infrastructuur. Als bedrijven een toekomst met AI willen nastreven, zullen ze op een andere manier naar infrastructuur moeten kijken en hun applicaties moeten lostrekken van die onderliggende infrastructuur. We mogen AI niet beschouwen als een applicatie die we zomaar op de stapel met cloud computing-toepassingen kunnen gooien en dat alles dan wel goed zal komen.

Er staat veel meer op het spel: behalve de veiligheid van data en de toekomst van de planeet (alsof dat nog niet genoeg is), moeten we ook rekening houden met de levensvatbaarheid van bedrijven die AI-systemen inzetten. Door deze uitdagingen nu aan te pakken, kunnen we vermijden dat organisaties  fouten maken die op termijn zullen leiden tot kostbare schade aan het milieu of aan hun reputatie.


Dit is een ingezonden bijdrage van Luc Costers, Regional Leader Nutanix Belux, CIS and Eastern Europe. Klik hier voor meer informatie over de diensten van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.