Met de toenemende complexiteit van cyberdreigingen is het beschermen van bedrijfsgegevens in de cloud een steeds grotere uitdaging geworden. Veel bedrijven hebben al een aantal essentiële veiligheidsmaatregelen genomen, maar die blijken niet altijd voldoende. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor een meer geavanceerde oplossing genaamd Extended Detection and Response (XDR).
Bijna ieder bedrijf dat bedrijfsgegevens opslaat in de cloud, neemt alvast een of meerdere van volgende beveiligingsmaatregelen:
- Sterke authenticatie: de implementatie van meervoudige authenticatie, waarbij gebruikers naast een wachtwoord ook andere factoren moeten verifiëren, zoals een vingerafdruk of een eenmalig wachtwoord dat naar hun mobiele apparaat wordt gestuurd.
- Versleuteling: het versleutelen van gegevens om ervoor te zorgen dat zelfs als ze worden onderschept, ze onleesbaar zijn voor onbevoegden. Zowel tijdens de overdracht van gegevens van en naar de cloud als bij opslag in de cloud zelf wordt versleuteling toegepast.
- Sterke toegangscontroles: het toepassen van strikte toegangscontroles om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot gevoelige gegevens. Dit omvat het beperken van gebruikersrechten, het implementeren van rolgebaseerde toegangscontrole en het monitoren van gebruikersactiviteiten.
- Reguliere beveiligingsaudits: regelmatig audits en beveiligingsscans laten uitvoeren om potentiële kwetsbaarheden te identificeren en te verhelpen is noodzakelijk. Enkel door periodieke controles uit te voeren, kunnen bedrijven proactief reageren op beveiligingslekken en hun beveiliging up to date houden in functie van de nieuwste bedreigingen.
Ondanks bovenstaande beveiligingsmaatregelen, blijft 100% beveiliging onmogelijk. Daarom kijken bedrijven nu vaker naar een uitgebreidere beveiligingsoplossing die hen helpt bij het detecteren en reageren op bedreigingen in real-time: Extended Detection and Response (XDR). XDR maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning om bedreigingen te identificeren en te analyseren, zowel binnen de cloudomgeving als in andere delen van het netwerk. Het lijkt daardoor een nuttige toevoeging aan de cloudbeveiliging van elk bedrijf.
XDR consolideert gegevens en beveiligingsinformatie van meerdere bronnen, zoals endpoints, netwerkverkeer en cloudinfrastructuur, en gebruikt geavanceerde analyses om bedreigingen te detecteren die anders mogelijk onopgemerkt zouden blijven. Door een end-to-end beeld te bieden van de beveiligingsstatus van een organisatie, stelt XDR bedrijven in staat sneller te reageren op bedreigingen en de impact ervan te minimaliseren.
Conclusie: Naarmate bedrijven steeds meer afhankelijk worden van cloudservices, blijven de gekende maatregelen voor cloudbeveiliging essentieel. Maar daarnaast wint XDR aan belang. Door de combinatie van traditionele beveiligingsmaatregelen met pro-actieve detectie & reactie via XDR, kunnen bedrijven hun gegevens nog effectiever beschermen in de cloud. Heb jij net een cloud migratie doorstaan of staat dat op het programma? Dan is (Managed) XDR ook een goede oplossing om van het begin af aan te implementeren.
Dit is een ingezonden bijdrage door Willem Magerman, CTO & Security Specialist bij Dilaco. Voor vragen over cybersecurity kan u bij hem terecht via deze link. Meer informatie over MXDR kan je lezen in dit artikel: Strengthening Cloud Migration Security Posture with MXDR.