5G brengt meer en snellere netwerken, maar ook meer CO2 en een hoger verbruik

mobiele antenne 5G

5G komt eraan, en daar is veel om te doen. Een van de uitdagingen op dit vlak is de onvermijdelijke stijging het mobiele dataverkeer. Die zal onder andere ook het energieverbruik de hoogte in jagen. Het mobiele dataverkeer zal dus zonder twijfel een negatieve impact hebben op het milieu. Gelukkig biedt de ene technologie ook vaak de oplossing voor de problemen die de andere veroorzaakt. In dit geval ligt de oplossing bij energiezuinige DC Power-systemen die het energieverlies met 75 procent beperken.

Hoe groter de capaciteit en snelheid van netwerken, hoe meer we ze gaan gebruiken: dat is de logica zelve, die ook ondersteund wordt door cijfers. Netwerk- en IT-bedrijf Cisco heeft bijvoorbeeld uitgezocht dat er in 2021 wereldwijd een duizelingwekkende 49 exabyte (1 miljard gigabyte) aan data zullen worden verzonden en ontvangen. Dat is zeven keer meer dan in 2016.

Hoe groter de capaciteit en snelheid van netwerken, hoe meer we ze gaan gebruiken.

En de komst van 5G zal die wereldwijde groei van het mobiele dataverkeer enkel doen versnellen. Vertiv deed – samen met onderzoeksbureau 451 Research – een uitgebreid onderzoek naar 5G-diensten. Hun bevraging van meer dan honderd telecom operators wereldwijd leverde deze opvallende conclusie op: hoewel ze enthousiast zijn over de mogelijkheden, is maar liefst 90 procent bang voor de extra energiekosten die ermee zullen gepaard gaan.

Ja, moderne technologie is doorgaans zuiniger dan oudere. Maar toch blijft de balans op dit vlak negatief. Ronald van Veen van Vertiv: “Deze grote datahoeveelheden baren ons zorgen, niet alleen vanwege de extra investeringen in mobiele netwerken die nodig zullen zijn, maar omdat ze het milieu meer gaan belasten. Onderzoek voorspelt dat ons smartphonegebruik volgend jaar al indirect 125 megaton CO2 zal uitstoten.”

Netwerkinfrastructuur efficiënter maken

Partijen die zorgen voor energievoorziening en back-upsystemen voor mobiele communicatie, zullen een antwoord moeten bieden op deze uitdagingen. En er zijn zeker quick wins te vinden: het gebruik van een efficiëntere gelijkrichter bijvoorbeeld. Die kleine aanpassing qua infrastructuur kan je voetafdruk al gevoelig verminderen.

Er zijn al ruim tien jaar gelijkrichters met een efficiëntie van 96 of 97 procent op de markt, maar een gelijkrichter die zelfs 98 procent efficiënt werkt is een heel recente innovatie. Met deze nieuwe gelijkrichters geeft Vertiv netwerkeigenaren en -operators de mogelijkheid om hun systemen minder energie te laten gebruiken en dat verbruik bij elke belasting te optimaliseren.

Het energieverlies ligt bijvoorbeeld 75 procent lager.

Dankzij de technologische vooruitgang en het gebruik van nieuwe componenten, zoals galliumnitride (GaN), kan je tot een enorm hoge efficiëntie en vermogensdichtheden komen. Het energieverlies ligt bijvoorbeeld 75 procent lager dan bij nog altijd veel gebruikte 92 procent-efficiënte gelijkrichters. Uiteraard hangt er aan een efficiëntere gelijkrichter ook een prijskaartje, maar zoals alle goeie investeringen verdient deze oplossing zich snel terug, in dit geval door de alsmaar stijgende energiekosten te compenseren.

Dit is een ingezonden bijdrage van Ronald van Veen van Vertiv. Voor meer informatie over Vertiv kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.