Windows Recall is na een lange lijdensweg klaar voor het grote publiek. Microsoft heeft geluisterd naar de kritiek, maar één vraag kan het niet beantwoorden: wie zit nu nog te wachten op Recall?
Microsoft rolt eindelijk Recall uit, een jaar nadat de feature voor het eerst werd aangekondigd. Recall is een Windows-feature die op regelmatige tijdsintervallen screenshots neemt van je scherm. In combinatie met AI kan je zo teruggaan in de tijd en specifieke informatie terugvinden in de screenshots, zoals gegevens die je hebt ingevuld in een webformulier. Klinkt geweldig, niet?
Dat is toch wat Microsoft denkt, maar het is anders gelopen. Zelden heeft een Windows-functie zoveel kritiek te verduren gekregen. Wat Microsoft als een handig hulpmiddel zag, zagen beveiligingsexperten vooral als een privacyramp. Toch heeft Microsoft Recall nooit opgegeven en rolt het nu een nieuwe, aangepaste versie uit.
lees ook
Windows Recall: een nachtmerrie voor je privacy?
Na lang en vol ongeduld wachten op Recall, zijn we met de functie aan de slag gegaan. We delen enkele tips om Recall te gebruiken en onze eerste indrukken.
Exclusief clubje
Eerst en vooral is het verre van een garantie dat Recall op jouw pc zal belanden. De functie is namelijk exclusief voor het selecte clubje goedgekeurde ‘Copilot+-pc’s’ bestemd. Omdat de functie gebruikt maakt van lokale AI-rekenkracht, moet een apparaat over een NPU met voldoende TOPS beschikken.

Die belofte dat Recall onafhankelijk werkt van de cloud, is zeer belangrijk voor Microsoft om de functie doorgeduwd te krijgen. Het werd al snel duidelijk dat niemand wil dat Microsoft zit mee te kijken op je apparaat. Daarom worden Recall-screenshots lokaal verwerkt en bewaard.
Dit is geen loze belofte, in tegenstelling tot veel andere marketing rond Copilot. Via Taakbeheer kunnen we duidelijk zien dat Recall de NPU aanroept. Bij iedere opnamemoment vertoont de grafiek van het NPU-verbruik een korte, maar goed zichtbare piek. Moest de CPU telkens zo pieken, dan zou Recall al snel voor overbelasting op de processor zorgen.
Aan de slag met Recall
Is Recall beschikbaar op je apparaat, dan zal je het icoontje terugvinden in de taakbalk. Maar eerst moet je Recall nog aanzetten via de instellingen, want standaard staat de functie uitgeschakeld: één van de toegevingen van Microsoft. Ga naar het Privacy & beveiliging-menu van Windows en zet Momentopnamen opslaan aan om Recall wakker te maken. Een Microsoft-account is niet vereist.

In de instellingen kan je vervolgens opslagcapaciteit toewijzen aan Recall en vastleggen hoe lang de schermafbeeldingen mogen bewaard worden. Microsoft reserveert minstens 25 GB opslag en maximaal 150 GB. Zelfs met 25 GB kan je al heel wat schermafbeeldingen opslaan. Voor de opslagduur is het minimum dertig dagen en is er geen maximum. Je kan manueel te allen tijde de opnamen weer verwijderen.
We zijn er nu bijna. Microsoft legt dubbele beveiliging op voor Recall in de vorm van Windows Hello en Apparaatversleuteling. Dat moet ervoor zorgen dat enkel de eigenaar van de pc de opnames kan bekijken.
Terug in de tijd
Nu alles correct ingesteld staat, kan je Recall aan het werk zetten. Recall maakt ongeveer iedere minuut een opname van je scherm. Het kijkt daarbij enkel naar apps of toepassingen die ‘actief’ zijn. Gebeurt er minutenlang niets op je scherm, wordt geen nieuwe opname gemaakt in dat tijdsinterval. Met een verversknop kan je Recall handmatig vragen een nieuwe opname te maken.

Je kan de screenshots op verschillende manieren doorzoeken. De tijdlijn houdt de volledige historiek van Recall bij. Hoe langer de tijdlijn, hoe minder intuïtief het begint te worden om die door te scrollen op zoek naar een specifieke opname. Daarom kan je ook met AI-hulp zoeken op basis van trefwoorden. Typ je bijvoorbeeld ‘instellingen’ in, dan zal Recall begrijpen dat je een opname zoekt van Windows-instellingen die je recent hebt aangepast.
Veel meer functionaliteit bevat Recall niet. Je kan schermafbeeldingen kopiëren en bewerken met Knipprogramma. De ‘klikken en doen’-functie doet voorlopig nog maar weinig.
(Over)compensatie met beveiliging
De eerste versie van Recall kreeg bakken kritiek omdat Microsoft weinig tot geen extra beveiliging toepaste. Er was aanvankelijk geen manier om het bereik van Recall te beperken of de functie uit te zetten. Microsoft heeft zich niet doof getoond voor de kritiek en bij momenten lijkt het zelfs te willen overcompenseren.
Zoals reeds vermeld, legt Microsoft het aanzetten van Windows Hello en Apparaatversleuteling op om Recall te kunnen gebruiken. Iedere keer wanneer je het Recall-scherm verlaat, moet je jezelf opnieuw identificeren, alsook wanneer je de instellingen wil aanpassen. Microsoft kan ook niet vaak genoeg benadrukken dat je schermafbeeldingen niet naar de cloud worden gestuurd.

De beveiliging is deels je eigen verantwoordelijkheid. Microsoft biedt de mogelijkheid om gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en bankgegevens onzichtbaar te maken voor Recall. Schakel je deze optie in, dan maakt het daar geen opnames van en je kan ook specifieke applicaties of websites wegfilteren. De filter doet wat het moet doen en we hebben Recall er nog niet op betrapt dingen vast te leggen die het niet mocht zien.
Wie dieper graaft, zal zien dat de muur die Microsoft rond Recall heeft opgetrokken enkele barsten vertoont. Zo is het vreemd dat Microsoft wel Windows Hello oplegt, maar biometrische identificatie enkel de eerste keer dat je Recall gebruikt, vereist is. Daarna kan je simpelweg met pincode inloggen, en geen enkele pincode is onkraakbaar.
De beveiliging van Recall is deels je eigen verantwoordelijkheid.
Handig of griezelig?
Recall is nu nog een bèta, maar de functie zal snel een breder publiek bereiken als het van Microsoft afhangt. De vraag is wie op Recall zit te wachten. Er zijn situaties te bedenken waarin het handig kan zijn om terug te gaan in de tijd, maar het voelt al snel griezelig dat elke muisklik vastgelegd wordt. In geen tijd voelden we alweer de behoefte om de ogen van Recall te sluiten.
De Recall-saga is illustratief voor Microsofts manier van werken. Het mag dan wel luisteren naar wat gebruikers zeggen, finaal doet Microsoft wat het zelf wil.