Van agenten tot je thermostaat: AI laat zich niet in één hokje plaatsen

ai laat zich niet in een hokje plaatsen

Copilots, AI-agenten, enzovoort: artificiële intelligentie is vandaag in vele vormen en gedaanten te vinden. De technologie verandert zo snel, dat een simpele definitie op de term plakken onmogelijk is, zelfs voor AI-experten.

“Wat is AI nu eigenlijk?”: de vraag zorgt voor een kort moment van stilte tijdens de ronde tafel. ITdaily brengt vijf experten uit de AI-wereld samen om het over de wondere wereld van artificiële intelligentie te hebben. Aan tafel zitten Gianni Cooreman, Presales Director bij Salesforce, Joachim Ganseman, Research Consultant bij Smals, Maarten Callaert, co-oprichter van Paperbox, Lander T’Kindt, co-oprichter van Donna en Christophe Robyns, Managing Partner bij Agilytic.

Het panel komt snel tot de unanieme conclusie dat er voor AI niet één definitie bestaat. Ganseman waagt zich aan een poging: “Er is geen duidelijke omschrijving voor de term ‘artificieel’, noch voor ‘intelligentie’. Dus hoe zou je dan ‘artificiële intelligentie’ moeten verklaren? Het is een filosofische en semantische discussie die je in de praktijk geen stap verder brengt. Volgens sommige omschrijvingen is zelfs je thermostaat AI”.

Zelfs je thermostaat kan AI zijn.

Joachim Ganseman, Research Consultant Smals

Digitale werknemers

De laatste twee jaar hebben we een explosie van AI-modellen meegemaakt. Waar vorig jaar nog Copilot op iedere nieuwe aankondiging kleefde, domineren nu de zogenaamde ‘AI-agenten’ de debatten. “Veel taken die je met AI kan doen zijn tekst- of audio-gebaseerd. Daar is AI heel sterk in. Ik maak zelf ook regelmatig gebruik van AI-tools om mijn eigen gedachten te structureren”, geeft Callaert zonder schaamte toe.

“We hebben een golf van generatieve AI meegemaakt, die nog volop aan de gang is”, stelt Cooreman vast. “Bedrijven kunnen zich nu iets voorstellen bij wat AI inhoudt, maar het is moeilijk om het in productiviteitscijfers uit de drukken. De volgende evolutie zijn AI-agenten die routinetaken meer autonoom uitvoeren. Er is een shift richting digital labour. Het gaat voor veel bedrijven economisch moeilijk: efficiëntie zit bij iedereen top of mind”.

“Dit leeft ook sterk bij kmo’s”, pikt Robyns verder in. “Er zijn veel proefprojecten uitgevoerd op persoonlijk niveau. Nu zoeken bedrijven hoe ze productiviteit op bedrijfsniveau kunnen toepassen, maar velen weten nog niet hoe ze dat precies moeten doen”.

Kwestie van vertrouwen

Om AI-agents taken te laten overnemen, zal de mens vertrouwen moeten krijgen in de technologie. Dat komt niet zomaar, weet T’Kindt, die vergelijkt met een alom gekende autobouwer. “Tesla kwam tien jaar geleden al op de proppen met AI-technologie voor wagens. Toen vertrouwden we dat niet. Dat is nu niet anders: AI moet bij wijze van spreken minstens tien keer beter zijn in een taak voordat mensen het vertrouwen”.

“Het is belangrijk dat we leren begrijpen dat AI niet honderd procent accuraat is. Maar een mens is dat ook niet. Daarom moeten we goed afbakenen waar AI een meerwaarde kan bieden”, merkt hij op.

Ganseman kijkt vanuit het perspectief van de publieke sector. “Bij de overheid ligt de adoptie moeilijker. Op niveau van persoonlijke productiviteit kan het wel. AI zit zodanig ingebakken in de softwarestack van vendoren dat je geen keuze hebt om het te omarmen. Maar het wordt helemaal anders als we een loketbediende AI gaan laten gebruiken. Daar zitten we nog met veel juridische onduidelijkheden”.

Nood aan houvast

Hier zou de AI Act duidelijkheid in moeten verschaffen, maar in België is er nog werk aan de winkel, stelt Ganseman vast. “De AI Act gaat stapsgewijs in voegen. Er zou een Belgische AI Office moeten komen, maar daar heb ik nog niets van gehoord. Tot zover ik weet staat het niet in het nieuwe federale regeerakkoord. Bovendien hanteren de regulatoren weer een heel andere definitie van AI in de wettekst. Zo kan je geen houvast vinden”.

“We werken op een andere schaal, maar het zou ons ook helpen als er een duidelijk regelgevend kader is”, springt Callaert bij, die met Paperbox focust op de banken- en verzekeringssector. “Nu verwijzen we naar GDPR en andere Europese richtlijnen om klanten aan te tonen dat ons product voldoet aan de voorschriften, maar Belgische regels maken het gemakkelijker”.

Callaert toont zich begripvol voor de regulatoren. “Om toch een beetje in hun voordeel te spreken: ik begrijp dat ze een omschrijving proberen vinden die algemeen aanvaard is. Maar het gaat zo snel, dat een algemene term moeilijk te vinden is. Zelfs termen die jarenlang gangbaar waren,  zoals bijvoorbeeld zelflerende systemen, zijn al achterhaald”.

Bedrijven moeten het heft in eigen handen nemen en niet wachten op regulatoren, zijn Cooreman en T’Kindt van mening. Cooreman: “Het is geen geheim dat we in België niet heel innovatief maar eerder risicoavers zijn. Bedrijven willen eerst en petit comité voeling krijgen met een technologie alvorens ze uit te rollen”. “Daarom is het belangrijk dat er ergens een mens in de loop blijft om dat vertrouwen op te bouwen”, voegt T’Kindt toe.

Het is belangrijk dat we leren begrijpen dat AI niet honderd procent accuraat is. Maar een mens is dat ook niet.

Lander T’Kindt, co-oprichter Donna

Marketingmachine

De techbedrijven mogen de hand in eigen boezem steken. De lancering van ChatGPT gaf eind 2022 het startschot voor een marketingmachine waar geen einde aan lijkt te komen. Iedere aankondiging moet wel ergens het letterwoord AI bevatten, waardoor bedrijven de definitie van de term, als die al bestaat, alleen maar verder uithollen. We vragen het panel wat zij daarvan vinden.

“Voor ons is het eigenlijk omgekeerd. Ik betrap me erop dat ik net te weinig zeg dat we een AI-bedrijf zijn. We kunnen eigenlijk nog veel meer op het commerciële verhaal springen. Het is interessant voor bedrijven”, merkt Callaert op. T’Kindt staat zijn stadsgenoot uit Gent bij. “AI helpt zeker om de deur open te krijgen. Maar gewoon zeggen dat je iets met AI doet, is al lang niet meer genoeg. Bedrijven verwachten dat je return on investment kan voorleggen”.

“Het hangt opnieuw af van je definitie van wat AI is. Voor sommige bedrijven staat het kleinste beetje automatisering al gelijk aan AI”, merkt Robyns op. “Ze vragen dan aan ons wat AI voor hen kan doen. Ik antwoord daar altijd op dat het afhangt van wat hun probleem is. We zeggen bij Agilytic liever dat we ook AI doen. Er een definitie op proberen plakken, helpt niet. De problemen die we willen oplossen moeten centraal staan, of dat nu met of zonder AI is”.

“Op mij maakt het in ieder geval geen indruk meer. Als ik iets lees over AI en het is mij niet duidelijk wat en hoe, dan haak ik onmiddellijk af. We moeten door de hype kunnen prikken”, voegt Ganseman toe.

AI-goeroes

“Alle vendoren praten vandaag over AI”, pikt Cooreman in, die niet ontkent dat zijn werkgever actief bijdraagt aan de buzz in de markt. “Veel bedrijven hebben een of andere ‘AI-goeroe’, maar ze kunnen met moeite een deftige workflow opstellen. Het wordt voor bedrijven moeilijker om het kaf van het koren te scheiden. Een demo tonen is niet meer genoeg; bedrijven willen zien wat AI in de praktijk kan doen op hun data”.

“Ik denk dat het belangrijk wordt om verkopers goed op te leiden. Er is een trend in de markt die je richting de full option probeert te duwen. Bedrijven willen met stap drie beginnen, terwijl ze stap één nog niet genomen hebben. Daar proberen we voorzichtig mee te zijn”, zegt Callaert.

“Het is een samenhangend gegeven. Het is niet evident om in te schatten waar de technologie over zes maanden zal staan. Ik blijf verbaasd over de evolutie van stemtechnologie: zelfs ondersteuning voor het West-Vlaamse dialect is vandaag al zeer goed”, zegt T’Kindt met een knipoog. “Maar je kan onmogelijk nu weten hoeveel de technologie nog zal verbeteren, want dit hangt van zoveel factoren af die je niet in de hand hebt”.

“Productroadmaps worden fluïde. De technologie evolueert zodanig snel dat het ook voor vendoren moeilijker wordt om exact in te schatten hoe snel een software van bèta naar algemene beschikbaarheid evolueert. De consumptiemodellen van AI zorgen voor een nieuwe manier van verkopen. De shift speelt zich ook binnen ons bedrijf af: CRM-verkopers moeten over data en AI kunnen spreken. Verkopers hebben minstens een beetje technische expertise nodig”, besluit Cooreman.

Veel bedrijven hebben een of andere ‘AI-goeroe’, maar ze kunnen met moeite een deftige workflow opstellen.

Gianni Cooreman, Presales Director Salesforce Benelux

Dit is het eerste redactionele artikel in een reeks van drie rond het thema AI in de praktijk. Klik op onze themapagina om alle artikelen van de ronde tafel te zien, de video en onze partners.