SAS: ‘Betrouwbare AI begint bij de eerste regel code’   

Elk softwarebedrijf roept vandaag AI. SAS doet dat ook, maar benadrukt tegelijk dat betrouwbaarheid belangrijk is om de technologie te omarmen.

Tijdens SAS Innovate on Tour in Rotterdam wordt de sessie van Sterlina Smith, Senior Manager SAS Data Ethics Practice, druk bijgewoond. De sessie draait om hoe je betrouwbare AI kan leveren en ze steekt van wal met een duidelijk probleem: “Nieuwe innovaties botsen altijd met oude ongelijkheden.”

Smith zegt dat we van daaruit twee keuzes hebben. “We kunnen deze problemen laten voortbestaan, of we kunnen veranderingen aanbrengen die het probleem beperken of verzachten. En dit is waar we de AI vertrouwenskloof zien.”

“Wantrouwen ligt aan de basis van de sociale, juridische, ethische en economische zorgen met betrekking tot AI. Mensen hebben het moeilijk om te geloven dat AI hun veiligheid zal garanderen en dat het is ontwikkeld met begrip voor hun behoeften. Ze betwijfelen dat het hen ten goede zal komen.”

Elektriciteit en elektrocutie

Elke technologie draagt zijn eigen negativiteit, en dat is niet anders bij AI. Smith haalt er de Franse filosoof Paul Virilio bij. “Als je het schip uitvindt, heb je ook de schipbreuk uitgevonden. Elektriciteit brengt ook elektrocutie met zich mee.” Ze benadrukt dat iets wat snel groeit, wantrouwen kweekt.

AI-angst is vandaag een probleem volgens haar. Ze haalt er de 2024 Trust Barometer (PDF) bij van Edelman. De technologie zit op een belangrijk kruispunt. “Om AI in een positief daglicht te zetten, kunnen overheid en media helpen, maar ook daar wringt het schoentje.” Ze haalt opnieuw het onderzoek van Edelman naar boven.

“Daar zien we hoe organisaties wel een belangrijke rol kunnen spelen. Mensen vertrouwen bedrijven vandaag best veel wat betreft hun capaciteit om innovatie te integreren in de maatschappij. Zo kunnen ondernemingen een katalysator zijn voor de integratie en omarming van AI.”

Tegelijk benadrukt Smith dat artificiële intelligentie een belangrijke verantwoordelijkheid met zich mee brengt. “De kloof tussen de rijkste en de minst ontwikkelde landen mag niet groter worden. In ons 48-jarig bestaan hebben we geleerd dat we de grootste impact hebben als we mensen op de eerste plaats zetten.”

Transparantie

Tijdens haar presentatie legt Smith vaak de nadruk op synthetische data. “Sommige data zijn ondervertegenwoordigd, wat de datasets niet helemaal eerlijk maakt. Synthetische data kunnen dat aanvullend oplossen. Zullen mensen geloven wat ze zien? Hoe gaan we desinformatie te lijf? Daarom zijn we vandaag in gesprek met overheden en industrie om aan te dringen op watermerken en etikettering. Zo kunnen gebruikers duidelijk zien wat authentiek is, en wat bijvoorbeeld uit SAS Data Maker komt.”

Je moet mensen erbij betrekken wanneer het gaat om AI.

Sterlina Smith, Senior Manager SAS Data Ethics Practice

Ze raakt het grootste probleem van allemaal aan wanneer het over AI gaat: transparantie. Bij SAS blijven ze technieken verbeteren om te achterhalen waar de data van komen. “Dat is nodig voor transparantie en eerlijkheid”, zegt Smith.

“Je moet mensen erbij betrekken wanneer het gaat om AI. Artificiële intelligentie kan fantastisch zijn, maar mensen moeten het contreleren.” Ze hamert heel sterk op de menselijke kant, dat er een bewuste benadering is om innovatie te gebruiken. “Betrouwbare AI begint bij de eerste regel code.”

AI-race lopen

De AI-race is volop bezig en ook SAS rent mee. Dat beseft Smith maar al te goed, maar ze nuanceert dat. “Als je te maken hebt met ethiek en vertrouwen en verantwoorde innovatie, is het gemakkelijk om het pad van kommer en kwel op te gaan. Met zijn allen kijken naar wat voor vreselijke dingen er kunnen gebeuren. Maar ik wil dat je, in plaats van aan die schaduwkant, nadenkt over de kant waar het licht schijnt, waar dingen goed zijn? En wat gebeurt er als we dit goed doen?”

“Wat als we overheidsdiensten kunnen richten op degenen die ze nodig hebben, terwijl we fraude en misbruik voorkomen? Wat als we in staat zijn om het aantal politie-interacties te verminderen en toch de veiligheid te behouden? En wat als AI de democratie niet vermindert, maar juist versterkt? Die doelen zijn de moeite waard. Ik hoop dat je het met me eens bent”

———————————————————

Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met SAS. Voor meer details over data privacy, security en betrouwbaarheid en hoe SAS dat aanpakt, lees je hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home