Over zeehonden en cinema’s: hoe IT moderne bedrijven de toekomst instuwt

atomium nexus event hp

Geen taak of missie, geen gebruiker en geen doel dat niet profiteert van het juiste IT-fundament. HP moedigt klanten tijdens zijn Nexus-evenement in het Atomium aan om de vele facetten van IT te tonen aan de hand van eigen verhalen.

“Deze week heb ik m’n 52ste computer geconfigureerd als werknemer van HP”, zegt Koen Van Beneden, Managing Director voor HP Benelux, bij aanvang van het Nexus-event in de bollen van het Brusselse Atomium. “Ik kan je zeggen dat die ervaring over de loop van zestien jaar drastisch veranderd is. Wat vroeger met wat geluk een dag duurde, gebeurt vandaag vrijwel automatisch op enkele uren tijd. Dergelijke vooruitgang geeft gebruikers vrijheid, en dat is slechts één voorbeeld van de impact van technologie.”

IT zit overal

Het Belgische monument van innovatie uit 1958 doet opnieuw dienst als decor voor hoogtechnologische verhalen. Verschillende klanten vertellen waar zij mee bezig zijn, en hoe IT hun activiteiten niet alleen ondersteunt maar vooruit katapulteert. De verhalen zijn te bekijken en te beluisteren in verschillende installaties, verspreid over ruimtes in de vier grote ijzeratomen in het uitvergrote ijzerkristal.

We ontdekken de alomtegenwoordigheid van IT in vijf domeinen: beveiliging, duurzaamheid, beheer, gebruikerservaring en natuurlijk AI.

Pixar en zeehonden

De AI-verhalen spreken al meteen tot de verbeelding. Bekaert vertelt hoe het een AI-gedreven oplossing heeft gewerkt, die met een camera lange kabels kan scannen op zoek naar defecten. Een technicus moet die beelden dan valideren. Dat proces is ongelooflijk efficiënt vergeleken met de klassieke manier van werken, waar Bekaert voor dergelijke controles technici de hele wereld rond moest sturen. Het visuele model is getraind met synthetische data. “Dat zijn beelden die je kan vergelijken met scenes uit een Pixar-film, die we genereren op krachtige ZBooks”, klinkt het.

Ook de Vlaamse overheid omarmt AI. Het Departement Werk en Economie zit volop in het Columbus-project, en onderzoekt waar generatieve AI echt waarde kan hebben. “AI is een golf waar we niet door overspoeld willen worden, maar op willen surfen”.

Wat golven betreft, steelt Fruitpunch AI echter de show. Dat bedrijfje wil de gezondheid van water in de buurt van havens in het oog houden, en de populaties van zeehonden zijn daar een goede indicatie voor. Die in het oog houden, was een manueel en invasief proces met fysieke trackers. Fruitpunch AI heeft echter een alternatief ontwikkeld met Sealnet. Dat is een AI-model dat via gezichtsherkenning zeehonden van elkaar kan onderscheiden. Zo’n model trainen heeft rekenkracht nodig, en HP leende Z-Books met Nvidia RTX 8000-chips van Nvidia uit om de ontwikkeling mogelijk te maken.

Het zeehondenproject biedt een eerste link tussen IT en duurzaamheid. In één van de bollen is duurzaamheid het hoofdthema. Benoit Bertrand van farmareus UCB legt uit hoe duurzaamheid een kerndoel is van het bedrijf. “De gezondheid van mensen en de gezondheid van de planeet gaan hand in hand.”

Duurzaamheid troef

IT helpt mee om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Digitale werkplekken zorgen ervoor dat UCB de energieconsumptie in het oog kan houden. Immersieve vergaderzalen maken persoonlijke vergaderingen mogelijk zonder dat iemand daarvoor op een vliegtuig moet stappen. USB stopt duurzaamheid in al zijn processen, en gaat in zee met toeleveranciers op basis van hun engagement. Ook recyclage en hergebruik van toestellen staat hoog op de prioriteitenlijst.

Wat dat betreft, heeft Hans De Backer van Digital For Youth een mooie oplossing. Zijn organisatie klopt aan bij bedrijven om afgeschreven laptops over te nemen. Die krijgen dan een tweede leven in de handen van studenten of non-profit-organisaties. “90 procent van de laptops die we binnenkrijgen, kunnen we hergebruiken”, zegt De Backer. Bedrijven krijgen in ruil een uitgebreid rapport dat ze kunnen inzetten voor hun eigen ESG-rapportage in kader van het Corporate Sustainability Reporting Directive van de EU.

Pijnpunten bij beveiliging

Duurzaamheid is essentieel, maar beveiliging is dat ook. Op het Nexus-event verzamelen CIO’s om zich te laten inspireren door de verhalen. Vooraf deelden ze zelf enkele cijfers en inzichten rond de situatie van security in hun organisatie. Wat blijkt: slechts zeven procent van de aanwezigen geeft met vertrouwen aan hun beveiliging echt voor honderd procent op orde te hebben. Vooral wat de bescherming van de laptop-BIOS betreft, is er verbetering nodig. Ook tegen bedrijfsspionage zijn de aanwezigen niet uitstekend gewapend.

Toestellen zijn een hoeksteen van iedere IT-strategie. Fabrikanten kunnen een belangrijke rol spelen door die toestellen te bundelen met ingebakken beveiliging, wat de CIO’s en hun organisaties alvast op goede weg zet. Voor alle beveiligingspijnpunten bestaat er vandaag eigenlijk al een oplossing, die soms zelfs gratis zit ingebakken in laptops.

Modern beheer

HP benut zijn rol als fabrikant volledig door dergelijke beveiligingstools te integreren. Ook in de bredere rol van beheer neemt het bedrijf zijn verantwoordelijkheid. Daarvan getuigen twee grote klanten: Kinepolis en PostNL. De kern van dat verhaal is Modern Endpoint Management, waarvoor HP meteen een definitie klaar heeft: een aanpak voor toestelbeheer die beveiliging en efficiëntie garandeert, naast een naadloze gebruikerservaring. Dat alles moet mogelijk zijn in complexe en hybride werkomgevingen.

Kinepolis heeft zo’n omgeving, met vestigingen binnen en buiten België, via een gecentraliseerd IT-team. “We bouwen eerst de laptops”, legt Jorg Schepens, HP’s accountmanager voor Kinepolis uit. “Dan verschepen we die naar een tweede locatie waar het toestel in detail geconfigureerd wordt. Tot slot verschepen we de kant-en-klare toestellen naar cinema’s wereldwijd. Daar is geen IT-specialist meer nodig om iets te doen, zodat IT zijn tijd kan investeren in zaken die belangrijker zijn.”

PostNL maakt gebruik van een gelijkaardig systeem, waar toestellen via verzendboxen meteen aan werknemers worden geleverd. Binnen een kwartiertje trekken die laptops dan de nodige informatie binnen. PostNL omarmt de cloud voor zijn IT-omgeving, met beheer via HP Proactive Insight. Daarmee heeft het bedrijf een betere inkijk in de gezondheid van toestellen, wat ervoor zorgt dat ze geen vier maar vijf jaar meegaan. Ook de hele infrastructuur voor printers is naar de cloud verhuisd.

Hybride werkomgeving

PostNL is niet de enige die technologie mee laat bepalen hoe de moderne werkomgeving eruitziet. AG Insurance heeft pas een nieuw kantoor gebouwd, en liet zich daarvoor begeleiden door de meningen van zijn werknemers. Specifiek rond samenwerken en vergaderen vereiste dat een moderne aanpak, met vergaderruimtes die echt hybride werk ondersteunen.

Ook de RTBF omarmt technologie om de ervaring van werknemers te verbeteren. Al sinds de pandemie heeft de samenwerking tussen de Franstalige omroep en HP ervoor gezorgd dat telewerk mogelijk was. Daarop bouwt de RTBF vandaag verder voor de nieuwe IT-strategie, die gepaard gaat met de verhuis naar een nieuw gebouw. Opvallende en belangrijke integraties zijn de inzet van RCS-systemen, maar zeker ook de mogelijkheid van monteurs om op afstand te werken.

Laptop op maat

Samenwerkingen met grote instellingen zijn HP niet vreemd, blijkt keer op keer tijdens de presentaties in het Atomium. Zo zien we nog hoe Koopkoepel erin slaagt veilige hardware te voorzien op maat van veel diverse profielen. Koopkoepel staat als aankooporganisatie in voor onder andere de IT-hardware van Ziekenhuis aan de Stroom, waar werknemers zoals dokters en radiologen de juiste systemen nodig hebben om hun job uit te oefenen.

Op het Nexus-event blijkt nog maar eens hoe belangrijk IT vandaag is, en hoe het alle facetten van een organisatie doorspekt. Van de ontwikkeling van AI over duurzaamheid en efficiënt beheer tot beveiliging en samenwerking: met de juiste oplossing ontpoppen organisaties zich tot betere versies van zichzelf. De grote schare klanten die komt getuigen, zetten het belang van de juiste oplossingen extra in de verf.

Het Atomium stond destijds symbool voor een nieuw hoogtechnologisch tijdperk, waarin België zijn kunnen toonde. In de wereldberoemde bollen zien we dat die geest van innovatie nog even sterk leeft bij Belgische en Nederlandse bedrijven. Het ontbreekt niet aan moderne plannen en ambitie, allemaal ondersteund door de juiste IT-oplossingen.