De arbeidsmarkt kent een historisch krapte. Voor de IT-branche is dat geen nieuwigheid. Al jaren kampt de sector met een toenemend tekort aan IT’ers, terwijl de vraag groeit. Dit zet niet alleen een rem op innovatietrajecten, maar brengt in het ergste geval ook de bedrijfscontinuïteit in het gedrang.
Wanneer deze uitdaging niet wordt overwonnen, dreigt België zijn plek als innovatieleider te verliezen – een zwaarbevochten vierde plek die in 2021 werd behaald. Een verlies aan innoverend vermogen van België betekent een verlies aan concurrerend vermogen voor organisaties. Nieuwe technologieën worden immers constant doorontwikkeld, waarmee bedrijven die innoveren een streepje voor hebben op concurrenten.
Het is niet te betwisten dat meer IT’ers nodig zijn. Nochtans is er nú behoefte aan een oplossing. Organisaties kunnen niet wachten op toekomstige afgestudeerden: ik ben blij dat mijn zoon een IT-opleiding aan de hogeschool volgt, maar het duurt nog drie jaar eer hij afstudeert. Drie jaar die organisaties niet kunnen verspillen met afwachten. De oplossing ligt dus niet in wachten, maar paradoxaal genoeg in de ingebruikname van méér technologie, zogeheten low-code-oplossingen.
Lagere werkdruk met low code
Het is bekend dat met automatiseringssoftware allerlei repetitieve zaken uit handen kunnen worden genomen, waardoor medewerkers meer tijd over hebben om zich op hun eigenlijke werk te concentreren. Maar het ontwikkelen van deze automatiseringssoftware is óók tijdrovend.
Automatisering met behulp van low code is natuurlijk geen wondermiddel dat het IT-tekort volledig verhelpt. Maar het kan wel een groot verschil maken.
Kris Janssens, Senior Account Executive bij Boomi
Low code-oplossingen verhelpen dit probleem door het schrijven van software uit handen te nemen. Een low code-oplossing is een verzameling aan kant-en-klare codeblokken, die in een gewenste volgorde kunnen worden gesleept om bijvoorbeeld automatiseringsfuncties te creëren. Dit zorgt er niet alleen voor dat de ontwikkeling van nieuwe functies sneller gaat, maar ook dat deze kan worden gedaan buiten de IT-afdeling. Analisten en productieleiders kunnen met low code bijvoorbeeld eigenhandig de benodigde bedrijfsprocessen vormgeven, wat de IT-afdeling ontlast.
Automatisering met behulp van low code is natuurlijk geen wondermiddel dat het IT-tekort volledig verhelpt. Maar het kan wel een groot verschil maken. Zo kan het enorm veel tijd besparen in data governance, zodat de integriteit van bedrijfsgegevens wordt bewaakt over de verschillende systemen. Ook de ontwikkelingstijd van webapplicaties kan worden teruggebracht van maanden tot weken.
Hoe implementeer je low code?
Omdat low code werk uit handen neemt van IT-professionals, is het goed om met een recruitment-mentaliteit naar de softwareselectie te kijken: kies de ideale kandidaat. Een low code-oplossing hoeft geen prettige gesprekspartner te zijn, maar moet wel aan een aantal criteria voldoen.
- De low code-oplossing moet helpen je doelen te bereiken. Iedere tool heeft een ander doel. Wil je gemakkelijker applicaties met elkaar koppelen, of wil je juist nieuwe applicaties ontwikkelen? Data-integratie is waarschijnlijk niet het sterkste punt van een low code-oplossing die is ontworpen voor applicatieontwikkeling.
- De low code-oplossing moet voldoen aan de behoeften van je teams. Welke kennis mis je in de organisatie? Low-code-oplossingen kun je gebruiken om dat gat te dichten.
- De oplossing moet zichzelf terugverdienen. Hoe snel kun je toegevoegde waarde verwachten en hoe verhouden de kosten zich met de baten? De terugverdientijd is afhankelijk van de unieke omstandigheden van je organisatie, dus maak van tevoren een gedegen analyse.
- De oplossing moet binnen een redelijke tijd goed kunnen worden gebruikt. Alle verandering vraagt gewenning, maar een oplossing die gebruiksvriendelijk is, zorgt ervoor dat je sneller waarde uit je aanschaf kan halen. Vertrouw daarbij niet alleen op de gekozen oplossing zelf. Blijf communiceren met medewerkers en bied trainingen en opleidingen actief aan. Begeleid vanuit IT ook nauwgezet de eerste projecten. De eerste successen bewijzen de toegevoegde waarde en kunnen een sneeuwbaleffect hebben voor de ingebruikname.
De uitdagingen van een gebrek aan IT-vaardigheden en overbelaste IT-afdelingen zijn het afgelopen jaar alleen maar groter geworden. Low-code-oplossingen kunnen druk van de ketel halen.
Omdat low code werk uit handen neemt van IT-professionals, is het goed om met een recruitment-mentaliteit naar de softwareselectie te kijken.
Kris Janssens, Senior Account Executive bij Boomi
Deze technologieën kunnen ondersteunen bij uiteenlopende taken, van applicatieontwikkeling tot het beheer van cloudomgevingen – mits je de juiste selectiecriteria hanteert en de ingebruikname goed ondersteunt. IT kan zich zo meer richten op innovatie, krijgt zijn work-life balance terug, en de hele organisatie profiteert van hun toegenomen werktevredenheid en productiviteit.
Dit is een aangeleverde bijdrage van Kris Janssens, Senior Account Executive bij Boomi. Voor meer informatie rond de oplossingen van het bedrijf klik je hier.