Door hun historische verwantschap zijn Google Chrome en Chromium moeilijk van elkaar te onderscheiden. We leggen de verschillen uit.
Tijd voor een klein experimentje. Vraag eens aan tien willekeurige mensen op straat wat hun favoriete internetbrowser is. De kans is groot dat minstens zes personen die vraag met ‘Google Chrome’ zullen beantwoorden. De browser van Google is razend populair en heeft eind 2024 een marktaandeel van 67,5 procent verworven.
Vraag diezelfde willekeurige mensen nu eens naar de term ‘Chromium’ en ze zullen waarschijnlijk denken dat je het over het gelijknamige chemisch element hebt. Toch is de impact van Chromium op het world wide web veel groter dan je zou vermoeden. Zonder Chromium heb je namelijk geen Google Chrome.
The Chromium Project
Chromium is een opensource softwarecode. Op papier beheert ‘The Chromium Project’ de code, maar het is algemeen geweten dat Google de touwtjes in handen heeft. Dat steekt de techgigant ook niet onder stoelen of banken. De eerste versie van Chromium lanceerde in het jaar 2008; het is geen toeval dat we in hetzelfde jaar kennis maakten met de webbrowser Chrome.
Opensource betekent dat de broncode van Chromium openbaar is. Dat wil dan weer niet zeggen dat iedereen zomaar een kijkje mag nemen. Softwareontwikkelaars dienen eerst een registratieproces te doorlopen alvorens ze mee aan de Chromium-code mogen schrijven. Dat moet voorkomen dat onkundige ontwikkelaars of mensen met slechte bedoelingen de code om zeep helpen. Microsoft is een belangrijke bijdrager aan de Chromium-code.
Naast Chromium heb je ook nog Chromium OS. Wat Chromium is voor de webbrowser Chrome, is Chromium OS voor het besturingssysteem ChromeOS. Op dat besturingssysteem draaien Chromebooks. Vroeger was Chrome OS nauw verbonden met Chrome, maar nu zijn beide systemen van elkaar gescheiden.
Van Chromium naar Chrome
In zijn puurste vorm is Chromium, net als Chrome, een webbrowser. Google heeft de broncode van Chrome dan ook gebaseerd op de Chromium-code. Chrome en Chromium delen verder dezelfde web-engine Blink: een uitvloeisel van Apple WebKit. Daar stoppen wel meteen de gelijkenissen tussen beide webbrowsers.
Het eigendomsrecht van Chrome ligt voor honderd procent in handen van Google. De broncode zit achter slot en grendel voor de buitenwereld. Aanpassingen die ontwikkelaars in Chromium aanbrengen, zullen geen invloed hebben op Chrome.
lees ook
Moet Google zijn Chrome-browser verkopen?
Google Chrome is veel geschikter voor massagebruik. Er zijn talloze functionaliteiten in Chrome gestopt die je in Chromium niet zal terugvinden, zoals ingebouwde plug-ins voor het weergeven van pdf-bestanden of het afspelen van mediabestanden. Nieuwe functies komen met automatische updates en Google draagt ook de verantwoordelijkheid om beveiligingslekken te dichten. Dat is broodnodig, want de keerzijde van de populariteit is dat Chrome een geliefkoosd doelwit is voor hackers.
Google Chrome is trouwens niet de enige webbrowser die ontstaan is uit Chromium. Ook Microsoft Edge, Brave en Vivaldi zijn van nature Chromium-browsers. Microsoft besloot in 2020 opnieuw over te stappen naar Chromium. De ontwikkelaars van de browsers hebben de Chromium-code in een volledig eigen jasje gestoken, waardoor ze niet meer dan verre neven zijn van Chrome. Firefox is één van de weinige internetbrowsers die nog op een eigen, unieke engine steunt (Gecko).
Aan de slag met Chromium
Het ongepolijste kantje maakt Chromium een speeltuin voor hobbyisten. Ze krijgen een ruwe webbrowser ter beschikking die ze nog volledig naar hun eigen hand kunnen zetten. Chromium is gratis te downloaden. Het is aan te raden dit via het officiële kanaal te doen om een veilige en gereviseerde versie van de browser binnen te halen.
Voor wie zich niet laat afschrikken door software waar nog aan gesleuteld moet worden, biedt Chromium zelfs enkele voordelen ten aanzien van Chrome. Zo kan je zelf manueel plug-ins of extensies installeren die Chrome niet zou ondersteunen. Chromium wordt ook veel frequenter van updates voorzien.
Het belangrijkste argument in het voordeel van Chromium is wellicht privacy. Dat Google Chrome vol met cookies en trackers zit om je browseractiviteit te volgen, is helaas een publiek geheim. Die trackers zijn zelf aangebracht door Google en zitten dus niet standaard in Chromium. Google gebruikt Chrome ook als lokaas om je in zijn ecosysteem te vangen. In Chromium kan je je eigen privacyvriendelijke webstekje bouwen.
lees ook
Incognito surfen op Chrome: hoe privé is het echt?
Onafgewerkt huis
Voor de niet-gevorderde gebruiker is het echter niet aan te raden om met Chromium te werken. Chromium blinkt niet uit in gebruiksvriendelijkheid. De browser is inherent onstabieler omdat er achter de schermen constant aan de code wordt gesleuteld. Zelfs de officiële downloadpagina waarschuwt dat Chromium ‘ontzettend buggy’ kan zijn. Het basispakket aan functionaliteiten is zeer beperkt. Minder dan één procent van alle internetgebruikers wereldwijd waagt zich aan Chromium.
Het gebruik van Chromium houdt ook serieuze veiligheidsrisico’s in. Chromium mag dan wel veel updates krijgen, in principe niet minder dan Chrome, maar als je die niet manueel uitvoert, zit je in geen tijd met een verouderde versie. Er is geen geautomatiseerd updatesysteem zoals in Chrome of Edge. Dat kan cybercriminelen vrij spel geven om ongepatchte kwetsbaarheden uit te buiten.
Beschouw surfen met Chromium als verhuizen naar een huis dat moet gerenoveerd worden. Je kan het huis naar eigen smaak inrichten, maar je moet wel in een bouwwerf wonen met alle mogelijke ongemakken en risico’s van dien. Neem je liever je intrek in een afgewerkt en bemeubeld huis, dan maak je beter gebruik van Google Chrome (of een andere populaire browser).
Dit artikel verscheen origineel op 14 september 2022. De tekst kreeg een update voor herpublicatie.