Doemsdag nadert voor Windows 10: wat betekent dit voor jouw pc?

doemsdag windows 10

Over exact een jaar loopt de ondersteuning voor Windows 10 af. Miljoenen pc’s dreigen dan afgedankt te worden, of ze nu nog werken of niet. Wacht niet tot de allerlaatste dag om actie te ondernemen.

14 oktober 2025: de dag waarop Microsoft officieel de stekker uit Windows 10 trekt. Die datum komt alsmaar dichterbij. Miljoenen Windows-gebruikers zullen de komende twaalf maanden voor een dilemma komen te staan: upgraden naar Windows 11 of niet? Zit jij ook in deze situatie, dan helpen we je voorbereiden op het einde van Windows 10. Een jaar is snel voorbij.  

Nog steeds populair

Het is lang niet de eerste keer dat een Windows-versie aan het einde van zijn levensduur komt: geen enkele Windows-versie gaat eeuwig mee. Zo heeft Windows 10 zelf ook ooit Windows 8 vervangen. Het stopzetten van de ondersteuning voor Windows 10 brengt echter een uitzonderlijke situatie met zich mee.

Windows 10 is namelijk nog razend populair. In augustus draaiden nog steeds 64 procent van alle Windows-computers wereldwijd de oudere versie, volgens cijfers van Statcounter. Slechts 31 procent maakte al de overstap naar Windows 11. Ter vergelijking: toen Windows 8 uit de roulatie ging, had het nog maar een aandeel van amper drie procent.

Naarmate de deadline nadert, zal het aandeel van Windows 11 stijgen, maar het valt niet uit te sluiten dat Windows 10 nog steeds de meest populaire versie zal zijn wanneer de ondersteuning afloopt. Microsoft heeft tegen wil en dank de populariteit van Windows 10 moeten erkennen en blijft nog nieuwe functies toevoegen, zoals de Copilot-app.

lees ook

Windows 10 krijgt Copilot-app via verplichte update

Opvallend is ook dat het tijdsvenster tussen het moment dat Windows 10 ‘vervangen’ werd en het moment waarop beveiligingsupdates stoppen, veel korter is dan bij vorige versies. Windows 8- en Windows 7-gebruikers krijgen zeven jaar bedenktijd, voor Windows 10 is maar vier jaar gegund. Zelfs de eerste versies van Windows 11 genieten ondertussen geen ondersteuning meer.

Op de schroothoop

Wat gebeurt er dan met al die miljoenen pc’s die nog Windows 10 draaien na 14 oktober 2025? Canalys waarschuwt voor een massagraf. Het analysebureau berekende dat 240 miljoen pc’s wereldwijd dreigen afgedankt te worden samen met Windows 10, ook apparaten die nog perfect zouden werken.

Voor alle duidelijkheid: als er niets mis is met je apparaat, zal dat ook na 14 oktober 2025 nog werken. Het stopzetten van de ondersteuning betekent niet dat Windows 10 volledig niet meer werkt. Er zijn ook vandaag nog steeds apparaten te vinden die Windows 8, Windows 7 of – we verzinnen het niet – Windows XP draaien.

Microsoft heeft tegen en wil en dank de aanhoudende populariteit van Windows 10 moeten erkennen.

Vanuit een beveiligingsstandpunt is dit zeer onverstandig: op de kop van deze spijker zullen we nog vaak slaan. Niet-ondersteunde Windows-versies worden niet meer voorzien van beveiligingsupdates. Dit zet de deuren van je pc open voor kwetsbaarheden. Windows 10 gebruiken na 14 oktober 2025 is dus op eigen risico: zeker voor bedrijfs-pc’s die toegang hebben tot gevoelige gegevens en kritieke IT-omgevingen raden we het ten stelligste af.

Voet bij stuk

Dat voor miljoenen Windows-pc’s de schroothoop dreigt, is grotendeels ook de verantwoordelijkheid van Microsoft. Voor veel gebruikers is het niet een kwestie van niet willen, maar niet mogen upgraden naar Windows 11. Microsoft heeft van in het begin bepaalde systeemvereisten opgelegd om Windows 11 te kunnen installeren. We lijsten ze nog eens op:

  • 4 GB RAM
  • 64 GB opslag
  • UEFI & Secure Boot
  • TPM 2.0
  • HD display (720p)
  • Een goedgekeurde processor van Intel, AMD of Qualcomm (zie de officiële lijst van Microsoft)

Quasi alle nieuwe pc’s gaan moeiteloos over deze lat. Maar voor oudere apparaten, uit pakweg 2018 en ouder, zijn die vereisten minder vanzelfsprekend. Met name de verplichte TPM 2.0 kan een spelbreker zijn, omdat oudere apparaten mogelijk nog een oudere standaard hebben.

Daardoor kan je pc uitgesloten worden van Windows 11, terwijl die perfect werkte met Windows 10. In dit geval wordt je eigenlijk gedwongen een nieuwe pc te kopen. Uit de trage adoptie van Windows 11 blijkt dat lang niet iedereen daar in mee gaat.

Microsoft houdt voet bij stuk wat de systeemvereisten betreft, zelfs al schiet het daarmee in de eigen voeten. Achterpoortjes om Windows 11 op een niet-ondersteund apparaat te installeren, worden vroeg of laat onherroepelijk gesloten.

lees ook

Microsoft sluit achterpoort om Windows 11 zonder TPM te installeren

Uitstel is geen afstel

Voor zakelijke gebruikers is er nog een andere piste vanaf oktober 2025. Bedrijven kunnen intekenen op het Extended Security Updates-programma van Microsoft om (tegen betaling) de levensduur van hun Windows-pc’s te verlengen.

Exacte prijzen van de verlengde updates zijn nog niet gecommuniceerd door Microsoft, maar reken ongeveer vierhonderd euro per apparaat als je voor de volledige drie jaar intekent. Het eerste jaar start nog relatief goedkoop, maar voor jaar twee en jaar drie stijgen de prijzen aanzienlijk.

Ook dit is maar uitstel van het onvermijdelijke: vroeg of laat zal Microsoft de stekker definitief uit Windows 10 trekken. Maak dus grondig de overweging of het financieel de meest aantrekkelijke keuze is om nog drie jaar door te betalen voor je apparaten, of meteen al te investeren in een nieuw computerpark. Particuliere gebruikers hebben sowieso niet de optie van verlengde beveiligingsupdates.

Een tweede leven

Heb je geen zin om een nieuwe pc te gaan kopen zolang je oude apparaat nog werkt? Je kan je pc nog een tweede leven gunnen. Hiervoor kan je ook naar andere besturingssystemen kijken. Wist je dat je een Windows-pc kan omvormen tot een Linux-pc? Met behulp van een USB-drive kan je een Linux-distributie naar keuze op je pc installeren.

Linux komt in vele smaken en de meeste distributies vereisen wel enige technische kennis. De vrijheid die Linux je gunt, is voor de doorwinterde gebruiker een zegen, maar kan voor de beginner overweldigend aanvoelen. Is Chrome OS meer op jouw maat? Dan tover je met de tool Chrome OS Flex je Windows-pc om tot een Chromebook.

Wacht niet tot het te laat is

Concreet heb je deze vijf opties na het verstrijken van de ondersteuningsdeadline voor Windows 10:

  • Windows 10 doorgebruiken zonder updates (niet aan te raden)
  • Upgraden naar Windows 11 (als je pc voldoet aan de hardwarevereisten)
  • Een nieuwe pc met Windows 11 kopen
  • Betalen voor Extended Security Updates voor Windows 10 (maximum drie jaar)
  • Overstappen naar een nieuw besturingssysteem (kan met je oude pc)

Welke optie je ook zal kiezen, wacht niet tot 13 oktober 2025 om in actie te schieten. Doemsdag zal er sneller zijn dan je denkt voor Windows 10.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.