Bing met AI-integratie getest: digitale assistent of zoekmachine?

bing

Bing is de eerste zoekmachine die resultaten op basis van AI kan genereren. Microsoft integreerde hiervoor een soort ChatGPT in zijn zoekmachine. Wij namen al eens een kijkje naar de mogelijkheden, voor zoverre dat kan nu de functionaliteiten nog maar in publieke preview uit te testen zijn.  

De enkelingen die de zoekmachine Bing standaard gebruiken, kregen vanaf gisterenavond een ‘nieuwe Bing’. De informatiepagina vat het nieuws kort en bondig samen: “Stel echte vragen. Krijg volledige antwoorden. Chatten en maken.”

Waar het op doelt zijn de vier mogelijkheden die de integratie van AI in de zoekmachine mogelijk maakt. Althans, gaat maken. Momenteel staat alles in publieke preview en werk je via twaalf vooraf ingestelde vragen die de chatbot kan beantwoorden.

Zoeken maakt plaats voor conversatie

Omdat het om een chatbot gaat, zoeken we niet langer, we praten. Bing lokt het gesprek uit door in de zoekbalk te plaatsen “Vraag me alles wat u wilt…”. Als gebruiker krijg je 1.000 tekens om neer te pennen waar de zoekbalk je mee kan helpen.

Zoekopdrachten zo kort mogelijk maken, is verleden tijd. Als gebruiker krijg je 1.000 tekens om het zoeken te starten.

Het antwoord kan variëren van een meer standaard informatievakje naar een wedervraag als de chatbot denkt meer informatie nodig te hebben om je als gebruiker goed te kunnen dienen. Het gaat dan om complexere vragen zoals: “Welke tv koop ik best?”

Het antwoord staat steeds rechts van de zoekopdrachten, naast de traditionele websites waar iedere zoekmachine je naar verwijst.

Rechts beantwoordt de AI-chatbot je vraag.

Aanvulling of vervanging?

Doet de chatbot goed zijn werk, dan is het eigenlijk eerder de vraag waarom een gebruiker het nodig zou vinden om nog verder te klikken op de link? Bij Microsoft zijn ze er echter van overtuigd dat de chatbot slecht een nieuwe manier is om belangrijkste zoekresultaten weer te geven. Het geloof is er dat gebruikers altijd willen weten waar informatie precies vandaan komt en de chatbot niet gewoon geloven op zijn blauwe symbooltje. Het probleem van fake news dat onze samenleving kent, doet ons toch twijfelen over die realiteit.

Wat we wel zien is een voordeel voor de gebruiker. Het antwoord op je vraag heb je namelijk veel sneller dan via de traditionele zoekmethodes. Bovendien kan je complexere vragen stellen. Wil je bijvoorbeeld een snelle work-out van dertig minuten in je middagpauze inplannen, met een focus op je benen? Vraag het aan de zoekmachine en je krijgt een kleine lijst met verschillende oefeningen waar je meteen mee aan de slag kan.

Meeschrijven

Waar de AI-functies helemaal tot hun volste worden benut is bij het schrijven van een tekst. Dit beperkt zich niet tot de zoekmachine, maar werd ingebouwd in de webbrowser Edge. Schrijf je en e-mail in je online postvak, dan kan de chatbot suggesties doen om je tekst aan te vullen of volledig uit te werken. De functie kan ook ingezet worden bij andere schrijfopdrachten, zoals het schrijven van een bericht op sociale media.

De chatbot zal je bijvragen stellen over de manier waarop je het bericht wil brengen. Moet je bijvoorbeeld een professionele e-mail versturen naar je manager, dan is het niet handig als de chatbot een suggestie zou maken met een sarcastische opmerking in. Verder krijg je de mogelijkheid in te stellen voor welk medium je het bericht wil opmaken en hoe lang de tekst dient te worden. Is de kladversie goed, dan zet je de tekst handig over naar de webpagina via de knop die onderaan de tekst verschijnt.  

De AI-chatbot neemt iedere schrijfopdracht moeiteloos van je over.

Lees je in de plaats daarvan een uitgebreide mail of een artikel, dan kan AI de tekst in enkele korte punten voor je samenvatten. Zo weet je onmiddellijk of het de moeite is om de tekst helemaal door te nemen.

De nieuwe Bing heeft dus heel wat meer te bieden dan we traditioneel van een zoekmachine gewoon zijn. De zoekmachine groeit uit tot een persoonlijke assistent.

Binnenkort officieel

Microsoft nam niet de moeite om de vooraf ingestelde vragen te vertalen naar alle wereldtalen, dus testen we in het Engels. Bij de officiële integratie is het mogelijk je zoekopdracht gewoon in het Nederlands in te geven.

Wil je snel aan de beurt zijn bij de uitrol van de officiële integratie? Zet jezelf dan op de wachtlijst. Volgens Microsoft kom je hoger op de wachtlijst te staan als je inlogt met je Microsoft-account, de Microsoft-standaardinstellingen draait op je pc en de Bing-app downloadt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.