Drie tips voor het beschermen van de gegevens op je smartphone

Gregory Coffiner Swappie

Vorige week was het Data Privacy Day. Op die dag wordt wereldwijd een inspanning gedaan om bewustzijn te creëren over het belang van het respecteren van privacy en het beschermen van gegevens. In deze blog worden daarom drie tips gedeeld om de informatie op je smartphone op een optimale manier te beschermen.

Op je smartphone wordt een enorme hoeveelheid informatie opgeslagen zoals foto’s, berichten, contacten, gebruikersnamen en wachtwoorden. Sinds de introductie van de smartphone verhindert het deactiveren van een simkaart niet langer dat je informatie in verkeerde handen valt wanneer je je toestel verliest. De meest eenvoudige manier om dit te voorkomen, is natuurlijk gewoon door je telefoon niet te verliezen. Maar denk daarnaast zeker ook aan het volgende:

1. Stel een toegangscode in

Een korte toegangscode of een beveiligingspatroon zijn effectieve manieren om te voorkomen dat buitenstaanders toegang krijgen tot je toestel. Vermijd hierbij codes die erg voor de hand liggen, zoals 1234 of 0000. Iemand die probeert in te breken in een telefoon, zal dergelijke codes namelijk steeds eerst invoeren. Tegenwoordig kunnen een groot aantal smartphones ook worden geopend met een vingerafdruk of gezichtsherkenning, wat nog meer betrouwbaar is.

2. Download enkel apps uit beveiligde appstores

Managers van appstores zijn in het algemeen erg voorzichtig met de apps die ze toelaten in de store. Zo selecteren ze zorgvuldig welke appontwikkelaars toegang krijgen tot het zogenaamde ecosysteem, een netwerk van apparaten, apps en ontwikkelaars.

3. Werk je telefoon steeds bij

Je telefoon en de apps die je geïnstalleerd hebt, update je best meteen zodra dit kan. Updates zorgen er namelijk voor dat bugs en beveiligingsproblemen worden opgelost, dus bijwerken is een eenvoudige manier om de beveiliging van je smartphone up-to-date te houden.

Weg met je oude smartphone? Verkoop hem veilig!

Een oude smartphone verkopen is niet alleen goed voor het milieu, maar levert ook een mooie cent op. Het zorgt voor minder afval en bespaart energie, grondstoffen en waardevolle materialen zoals koper, zilver en zelfs goud die nodig zijn bij de productie van nieuwe smartphones. Toch laten sommigen hun oude toestel eerder doelloos in een lade liggen door bezorgdheid over de veiligheid bij de verkoop ervan.

Zo blijkt dat slechts 15% van de Belgen al eens hun oude smartphone verkocht. Het is echter perfect mogelijk je privacy te garanderen dankzijde selectie van een geschikte en betrouwbare doorverkoper en de volgende drie stappen om je smartphone verkoopklaar te maken:

  1. Zeg het abonnement van de vorige telefoon op om doorlopende kosten te voorkomen.
  2. Zet je smartphone terug naar fabrieksinstellingen om alle opgeslagen informatie, zoals contacten en persoonlijke gegevens, uit het geheugen van je toestel te verwijderen.
  3. Haal de simkaart uit je telefoon en bewaar die op een veilige plek of knip die door.

Dit is een aangeleverde bijdrage van Gregory Coffiner, Country Manager Belux Bij Swappie. De tekst werd ingestuurd in het teken van Data Privacy Day op 31 januari 2023.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home