Cybersecurity als roman: hoe ‘Het Virus’ tot leven kwam

het virus eddy willems

Je moet het maar durven om een technisch onderwerp zoals cybersecurity in fictie te gieten. Eddy Willems, security-expert bij GData, waagde de sprong en heeft met ‘Het Virus’ een nieuw boek op de markt gebracht. Kan zoiets werken?

Virtueel zit voor ons een enthousiaste Eddy Willems die net zijn boek Het Virus op de markt heeft gebracht. Het is niet zijn eerste boek, publiceerde eerder al Cybergevaar in drie talen, maar Het Virus is zijn eerste roman.

“Ik speelde al langer met het idee om fictie te schrijven, maar het was er tot nu toe nog nooit van gekomen. Ik heb er wel al mee geëxperimenteerd in mijn vorig boek, waar het laatste hoofdstuk een kortverhaal is. Alles is pas in een stroomversnelling geraakt toen Alain Dierckx over de vloer kwam. Hij kwam mij interviewen rond de Engelse vertaling van Cybergevaar.”

Het gesprek onthulde dat Dierckx wel wat ervaring had in fictieverhalen en na enkele ideeën bloeide er snel een vriendschap tussen de twee. Er werden meer (virtuele) afspraken gemaakt met uiteindelijk Het Virus als resultaat.

Interesse in het onderwerp is enige vereiste

Beide heren konden Lannoo, uitgever van veel non-fictieboeken, overtuigen van hun nieuwe project. Negen maanden na de eerste ontmoeting was het boek klaar. “Ik wilde er gerust nog langer aan werken, maar de uitgever legde een deadline vast. Uiteindelijk mag ik niet klagen, alles is bijzonder vlot gegaan. We hadden vanaf het begin een goed script waar we op verder konden bouwen”, zegt Willems.

Hij laat ons stiekem wel weten dat hij eerder al eens aan een fictieverhaal was gestart, maar dat hij na tien pagina’s was gestopt. Sinds toen is het blijven kriebelen, maar heeft de samenwerking met Dierckx alles in een definitieve plooi gelegd. “Die kan ik voortaan van mijn bucketlist afstrepen”, lacht Willems.

“Alain heeft me wel moeten intomen wat betreft cybersecurity. Ik wilde het te ingewikkeld maken, meer voor het technische publiek. Hij heeft heel wat items veralgemeend zodat het leesbaar wordt voor iedereen. Het enige wat je nodig hebt, is interesse in het onderwerp.”

Awareness rond security

Volgens Willems moet het boek de awareness rond security verhogen. Achteraan het boek zitten twee aparte pagina’s waarin hij uitlegt waar security op neer komt. Het is belangrijk om te begrijpen dat menselijke fouten haast altijd aan de basis zitten. Dat is ook de basis van Het Virus.

“Het boek is een science fictionthriller met een verhaal dat zich 14 jaar in de toekomst afspeelt. Denk bijvoorbeeld aan slimme lenzen voor augmented reality en zelfrijdende auto’s. Tegelijk is het allemaal tastbaar omdat de technologie vandaag in de kinderschoenen staat. In principe kan wat er gebeurt in het boek vandaag ook al in een andere vorm gebeuren. Het is science fiction, maar tegelijk herkenbaar.”

Omdat het boek werd geschreven bij de start van de Covid-19-epidemie, bevat Het Virus ook deze ervaring. Wie het vorige boek van Willems heeft gelezen, zal in de clou van het verhaal een herkenbaar element terugvinden. Voor de liefhebbers: Willems speelt ook zelf mee in het boek. “Zoals Hitchcock in zijn films meespeelt, doe ik mee in mijn boek. Ik speel echter een onbelangrijke rol hoor.”

Doe mee en win!

Omdat het boek tamelijk uniek is in zijn genre, is er al wel interesse naar een Duitse vertaling. Een audioboekversie is er vandaag nog niet. “Daar moet ik nog eens over nadenken. De stem is daarin belangrijk en ik heb geen flauw idee wat de uitgever van het idee vindt”, twijfelt Willems.

Het is nog te vroeg om nu al te weten of het boek een succes wordt, maar het einde laat de deur op een kier voor een tweede boek. In de meeste (digitale) boekenwinkels kan je Het Virus vandaag terugvinden als ebook of in papieren formaat. De redactie van ITdaily heeft vijf exemplaren ontvangen om weg te geven. Heb je interesse in het boek? Doe mee aan de wedstrijd door je gegevens achter te laten hieronder. We nemen op 27 november contact op met de vijf gelukkigen.

Update 01/12: De wedstrijd is afgelopen, de winnaars werden persoonlijk op de hoogte gebracht.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met GData. Voor meer informatie rond hun oplossingen kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.