Connectiviteit als kraantjeswater: hoe Aruba het netwerk van de toekomst vormgeeft

Het netwerk als een totaalpakket en edge-to-cloud: met deze ingrediënten wil HPE Aruba de netwerkindustrie veroveren. Welkom in het netwerk van de toekomst.

Na enkele virtuele edities moest het gekriebeld hebben bij HPE Aruba om zijn conferentie nog eens in levende lijve te laten doorgaan. Want hoe kan je beter palaveren over de toekomst van netwerken dan tijdens een gezellig rondje netwerken? Met die gedachte verzamelde Aruba zijn lokale klanten en partners in de gezellige Event Lounge te Schaarbeek om zijn visie op het netwerk van de toekomst te delen.

Ook wij tekenden, samen met een honderdtal andere aanwezigen (155 om exact te zijn), al vroeg in de ochtend present. Tijdens een deugddoende ochtendkoffie lopen we Jerry Garcia (figuurlijk) tegen het lijf. Garcia zal ongetwijfeld geen shotje cafeïne nodig gehad hebben om zijn goede humeur te vinden, want als lokale Country Manager krijgt hij de eer om de debatten te openen.

De hybride wereld

Na een korte verwelkoming door de gastheer van de dag is het de beurt aan Garcia om het podium te betreden. De titel van zijn keynote ‘The Future of Networking Today’ laat weinig aan de verbeelding over. En voor wie de ochtendkoffie nog niet heeft ingewerkt, zet Garcia met één van zijn eerste zinnen meteen de juiste toon neer:

Legacy netwerkoplossingen zijn voorbijgestreefd in de hybride wereld. Wij willen het netwerk herdefiniëren.

Jerry Garcia, Country Manager BeLux HPE Aruba

Een binnenkomer die iedereen meteen wakker schudt. Na zijn keynote vragen we Garcia om die stelling toch even te verduidelijken: “Traditionele netwerkoplossingen zijn nog te vaak gericht om het leven op kantoor te vergemakkelijken. We zijn in een snel tempo aan het evolueren naar een hybride maatschappij. Wij willen ervoor zorgen dat werknemers thuis dezelfde connectiviteit kunnen ervaren dan op kantoor. Er mag geen onderscheid meer bestaan tussen het netwerk dat je thuis gebruikt en het netwerk op kantoor.”

aruba atmosphere

Een netwerk in drie lagen

Op het podium geeft Garcia de fakkel door aan zijn collega Dobias Van Ingen. Met al meer dan twintig jaar als CTO van Aruba Networks op de teller is Van Ingen zachts gezegd een ervaren rot in de netwerkindustrie. Hij is dus de geschikte man om ons te overtuigen waarom de netwerkoplossingen van Aruba wél floreren in een hybride maatschappij.

We moeten onze focus erbij houden want Van Ingen heeft heel wat te vertellen. Hij start met ons een ingewikkeld uitziende doorsnede te tonen van het Aruba-netwerk. Op de tekening tellen we drie lagen, die tot hip klinkende termen Connect, Protect en Analyze & Act zijn omgedoopt. We mogen dan wel niet helemaal vooraan zitten in de zaal, tijdens de keynote krijgen we vanop de eerste rij te zien hoe het netwerk van de toekomst eruit moet zien.

Connect

De Connect-laag verwijst naar de onderliggende netwerkhardware, waar de roots van Aruba Networks liggen. Hierin heeft de netwerkspecialist een compleet portfolio uitgebouwd met oplossingen voor alle soorten connectiviteit, van bekabelde tot draadloze Wifi-, 5G- en IoT-verbindingen.

Maar zoals zo veel bedrijven heeft ook Aruba Networks zichzelf moeten heruitvinden in de cloud. Het bedrijf kiest voor een edge-to-cloud-strategie om de brug te slaan tussen netwerkhardware en cloud-based netwerkbeheer. Van Ingen legt graag de nadruk op dat hybride aspect: “As-a-service is meer dan gewoon alles naar de cloud brengen.”

Het cruciale verbindingsstuk tussen edge en cloud is SD-WAN, languit software defined wide area network. Met deze technologie virtualiseer je je netwerk om het beheer te vereenvoudigen. Dat heeft heel wat voordelen voor jou als gebruiker van een netwerk, verduidelijkt Garcia ons wanneer we nakaarten over de presentaties:

“We kunnen gebruikers overal waar ze verbinden met een netwerk onmiddellijk de juiste graad van beveiliging en een optimale gebruikservaring bieden. Connectiviteit verloopt zo altijd op een veilige en performante manier. De kostenefficiëntie is nog een bijkomend voordeel”, aldus Garcia.

lees ook

Software defined en as-a-Service: de toekomst van netwerken volgens Aruba

Protect

Daarmee stemt Garcia in met wat zijn collega Van Ingen vertelt: “Edge-to-cloud zorgt voor een revolutie in netwerkbeveiliging”. En zo neemt hij het publiek bij de hand naar het volgende trapje van de netwerkladder: Protect. Hier bundelt Aruba alle tools die betrekking hebben tot de beveiliging en beheer van het bedrijfsnetwerk.

‘Verdeel en heers’ is al sinds het tijdperk van de Romeinen een beproefd recept en Aruba stopt dit concept met de Central NetConductor in een modern jasje. In plaats van één centrale gateway waarlangs alle data passeert, zet je met NetConductor een gedistribueerd netwerk op.

Edge-to-cloud zorgt voor een revolutie in netwerkbeveiliging.

Dobias Van Ingen, CTO HPE Aruba EMEA

“Het belangrijkste voordeel van edge-to-cloud security is de zichtbaarheid van je data”, vertelt Van Ingen tijdens de keynote. “Het is belangrijk om te weten wat er op je netwerk gebeurt: welke devices zijn geconnecteerd en wat doen ze? Zo bewaar je de controle over welke apparaten toegang kunnen krijgen tot je netwerk.”

Analyze & Act

Die data kan je vervolgens ook toepassen om de gebruikservaring op het netwerk te gaan verbeteren. We klimmen weer een trede hoger op de ladder bij het laatste niveau: Analyze & Act.

Van hoogtevrees is echter geen sprake, want Van Ingen is dan toegekomen aan zijn grote finale. Hij popelt om de laatste innovatie van Aruba Networks aan het publiek te laten zien. “Vier op vijf wifi-AP’s zijn inaccuraat of helemaal niet lokaliseerbaar. Dat kan een negatieve impact hebben op de signaalsterkte.” Met deze teaser drijft hij de spanning in de zaal nog wat verder op.

Van Ingen tovert het witte konijn uit de hoge hoed van Aruba: Open Locate, het eerste wifinetwerk ter wereld dat zichzelf op de kaart kan zetten. “Met Open Locate weet je waar elk device aangesloten is. Dat stelt je in staat om vanop afstand sneller en efficiënter problemen op het netwerk op te lossen.” Ook netwerken hebben soms wel eens een gps nodig om hun bestemming te bereiken.

aruba atmosphere
Jerry Garcia tijdens zijn keynote.

Network-as-a-service: connectiviteit van de kraan

Na de keynotes van Garcia en Van Dingen zijn we toch even toe aan een koffie om alles te laten bezinken. Maar na de pauze wordt ons al snel duidelijk dat Aruba nog niet al zijn kruit verschoten heeft in het ochtendluik. Joseph Saroukhanian krijgt als volgende de microfoon in zijn handen gestopt om over het stokpaardje van zijn bedrijf te vertellen: NaaS.

NaaS geeft je het netwerk dat je wil.

Joseph Saroukhanian, NaaS Sales Specialist HPE Aruba EMEA

Dit letterwoord staat voor ‘network-as-a-service’. De achterliggende idee is in feite dat de verschillende lagen die Van Dingen tijdens zijn keynote uitvoerig uit de doeken deed niet als afzonderlijke oplossingen, maar als een totaalpakket worden aangeboden. Het ‘as-a-service’-model geniet grote populariteit in de software-industrie en Aruba heeft het concept ook naar netwerktechnologie gebracht.

Als ‘Naas Sales Specialist’ verwoordt Saroukhanian het natuurlijk met veel meer toeters en bellen. “NaaS is het logische resultaat van digitale transformatie. NaaS biedt flexibiliteit, stabiliteit, schaalbaarheid en duurzaamheid op je netwerk. Met NaaS heb je altijd het netwerk dat je nodig hebt.”

Toch loopt de Benelux achter met de adoptie van NaaS-netwerken: slechts één op vijf bedrijven sprong al mee op de trein. Dat is volgens Garcia een gevolg van de eerder conservatieve cultuur die onze contreien typeert, waardoor adoptie van nieuwe technologieën altijd een versnelling trager gaat.

De inhaalbeweging zal spoedig volgen, is Garcia rotsvast overtuigd. Het NaaS-model biedt volgens hem hetzelfde gemak als water aftappen van de kraan: “Je hoeft niet aan het begin van het jaar al het water aan te kopen dat je gaat gebruiken. Zo werkt het ook bij NaaS: je betaalt alleen wat je verbruikt. En net als kraantjeswater mag je ervan uitgaan dat het netwerk altijd beschikbaar en zuiver is.”

We genieten nog even van de nazomerse septemberzon alvorens we weer huiswaarts keren. Tijdens Aruba Atmosphere kregen we een voorsmaakje op het netwerk van de toekomst. De kraan openzetten en je bent verbonden, zo eenvoudig zou het dus kunnen zijn. De volgende keer dat je netwerk eruit ligt, bel je dus beter ook maar een loodgieter op.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home