De gekste technologische snufjes op MWC 2023

MWC 2023 ingang

De groten uit de technologiesector zijn weer aanwezig tijdens MWC 2023 om hun nieuwste technologieën te demonstreren. Onze reporter ter plaatse ging op zoek naar de gekste tech op de beursvloer. 

Het Mobile World Congress keert dit jaar eindelijk terug in al zijn glorie. Duizenden technologie-enthousiastelingen reisden weer af naar Barcelona om de laatste gadgets en snufjes te bewonderen, en ook alle grote namen uit de sector tekenden opnieuw present om hun kunnen te demonstreren.  

De focus van het evenement is doorheen de jaren uitgediept van mobiele netwerkinfrastructuur en smartphones naar alles wat met connectiviteit te maken heeft. De tijd dat we als journalisten van de ene naar de volgende productlancering moesten hollen, is dan ook voorbij. Toch blijft MWC de gelegenheid bij uitstek om de vinger aan de pols te houden over waar de grote technologiebedrijven mee bezig zijn. 

Van oprolbare schermen tot virtuele hologrammen, ook tijdens MWC 2023 viel er weer veel te beleven. Onze redactie schuimde de beursvloer af op zoek naar de leukste en gekste technologische snufjes van het moment. 

Van vouwen naar rollen 

Toen Samsung tijdens MWC 2019 zijn eerste vouwbare smartphone Galaxy Fold toonde, viel ieders mond open van verbazing. Vandaag de dag kijken we daar al veel minder van op en verscheidene merken hebben hun vouwbare toestellen meegebracht naar Barcelona. De fabrikanten moeten dus uit een steviger vaatje tappen om nog de show te kunnen stelen op de beurs. 

De tandem Lenovo-Motorola doet een poging met enkele ‘oprolbare’ apparaten. Zo demonstreert Motorola een smartphone en moederbedrijf Lenovo een laptop met een scherm dat zich kan ‘uitrollen’. In zijn normale vorm is de laptop een doodgewoon 13 inch-model, maar met een druk op de magische knop vergroot je het scherm tot 15,3 inch met 8:9 beeldverhouding. Het scherm van de Motorola-smartphone kan zich uitrekken van vijf inch tot 6,5 inch. Bij beide toestellen komt het extra stukje scherm uit de behuizing geschoven. 

lenovo + motorola uitschuifbaar scherm
De laptop en smartphone in ‘uitgerolde’ modus

Deze prototypes zijn nog lang niet klaar is om gelanceerd te worden, en de aanwezige medewerkers van Lenovo kunnen ons niet vertellen wanneer dat zou gebeuren. Bezoekers mogen er ook alleen maar naar kijken, en zeker niet aankomen. Toch lijkt het slechts een kwestie van tijd vooraleer oprolbare toestellen ook deel zullen uitmaken van het straatbeeld. Of we daar ook echt op zitten te wachten, laten we in het midden.  

Vouwen volgens het alfabet 

Samsung is de pionier van vouwbare schermen en dat wil de Zuid-Koreaanse elektronicagigant duidelijk in de verf zetten tijdens MWC 2023. De displayafdeling krijgt daarom een eigen stand op de beursvloer om te tonen wat Samsung allemaal wel kan met een smartphone- of laptopscherm.  

Tijdens CES 2023 gaf Samsung al een voorsmaakje van de ‘Flex S’ en ‘Flex G’ en deze schermtechnologieën kunnen we op MWC voor het eerst in levende lijven zien. De naam van de displays geeft weg hoe je het scherm toeplooit. De Flex S maakt een S-vormige vouwbeweging en de Flex G heeft twee buitenflappen om een G-vormige vouwlijn te maken. Op de stand van Samsung zien we dat de vouwtechnologieën zowel toepasbaar zijn op smartphones, tablets als laptops. 

Dat is lang niet alles wat Samsung Display te tonen heeft op hun stand. Een scherm dat 360 graden kan draaien, een camera die helemaal verstopt zit in het display en een scherm met een piekhelderheid van meer dan 2000 nits zijn de andere sterren van het displayspektakel van Samsung. 

Hologrammen 

De Spaanse telecomoperator Telefónica pakte op de tweede dag van MWC 2023 uit met een spectaculaire demo. Het bedrijf bracht olympisch badmintonkampioene Carolina Marin naar de beursvloer, terwijl ze zich op meer dan zeshonderd kilometer van Barcelona bevond.  Met deze demo wil Telefónica demonstreren dat hologrammen niet meer zo futuristisch zijn als ze klinken. Tijdens de beurs kunnen passanten ook zichzelf laten omtoveren tot een 3D-hologram.  

De creatie van een hologram is het resultaat een samenspel van fiber-, edge- en 5G-netwerken, leren we wanneer we zelf eens kijkje gaan nemen. Eerst stap je in een koker die vol hangt met camera’s om een 360°-beeld van je te maken. Die beelden worden over het fibernetwerk aan snelheden tot 20 Gbps verzonden naar de Edge-centers om ze om te zetten naar 3D-hologrammen. 

telefonica hologram

Met die hologrammen kan je vervolgens in een virtuele omgeving interageren alsof je in dezelfde fysieke ruimte zou zitten. In de demo van Telefónica kan je een 3D-versie van jezelf zien op een basketbalveld of op de bodem van de oceaan, maar in de toekomst zullen thuiswerkers als hologrammen op het kantoor van je bedrijf rondlopen. Om dit mogelijk te maken, heb je wel nood aan gespecialiseerde apparatuur zoals VR-headsets en een performante 5G-verbinding.  

Slimme brillen 

Dat we binnenkort allemaal met slimme brillen op onze neus rondlopen lijkt dus geen kwestie meer van of dit gaat gebeuren, maar wanneer. Echter zal niet iedereen staan te springen om urenlang een zware headset op het hoofd te dragen die hen oog- en hoofdpijn bezorgt. Oppo toont tijdens MWC dat slimme brillen ook aangenaam kunnen zijn om te dragen. 

Wat maakt de Oppo Air Glass 2 zo speciaal? Dat hij er als een doodgewone bril uitziet. Het montuur weegt slechts 38 gram en je kan er aangepaste brilglazen instoppen om het als je vaste bril te dragen. De bril projecteert een digitale laag bovenop de fysieke werkelijkheid. Zo kunnen we een praatje slaan met een medewerker aan de stand en tegelijkertijd de datum en het uur zien. Een mogelijk relevantere toepassing komt van de teleprompter-app, die je een script voorschotelt dat je kan aflezen tijdens een conversatie. 

oppo air glass 2
Je merkt (bijna) niet dat je een slimme bril draagt.

Na een paar minuten merken we dat onze ogen toch wat moeten wennen aan die combinatie van virtuele en fysieke elementen. De bril is dan ook nog een prototype dat niet onmiddellijk in Europa zal lanceren. Maar over enkele jaren loopt iedereen misschien wel met een of andere slimme bril op de neus. 

Snel, sneller, snelst 

De grote smartphonemerken zijn al enkele jaren verwikkeld in een strijd om wie de snelste oplader kan ontwikkelen. Het Chinese bedrijf Realme, dat mee in de BKK Elektronics-stal van Oppo en OnePlus zit, lanceerde begin dit jaar een smartphone met een snellaadcapaciteit van 240 watt. Hiermee laadt je de 4.600 mAh batterij van het toestel in negen en halve minuut op. 

Wat Realme kan, kunnen wij beter dachten ze bij Xiaomi en dus toont het Chinese smartphonemerk dat je een smartphone nog sneller kan opladen. Xiaomi demonstreerde een 300 W lader die een batterij van 4100 mAh in amper vijf minuten van nul naar honderd procent bijtankt.  

Volgens Xiaomi is de hogere laadsnelheid het gevolg van krachtigere 15C-batterijcellen die gebruik maken van carbon in plaats van conventionele grafietonderdelen. Hiermee kan de Chinese fabrikant de dikte van de elektrodes met 35 procent verkleinen. Gecombineerd met een verbeterde elektrolytformule kan het sneller laden en ontladen zonder dat de warmteontwikkeling te groot wordt. 

De technologie is nog experimenteel en zal je nog niet vinden bij de recent gelanceerde Xiaomi 13 Pro. Hedendaagse vlaggenschepen kunnen nu al volledig opladen in minder dan twintig minuten. Het is dus maar de vraag hoe significant die extra tijdwinst ook echt is voor je ochtendritueel. 

4G naar de maan 

Hoewel een goede 4G-dekking nog niet overal op aarde een feit is, zit Nokia al enkele jaren met het hoofd in hogere sferen. Het Finse telecombedrijf, dat niet meer als een smartphoneverkoper wil worden gezien, kreeg in 2020 een schenking van NASA ter waarde van 14 miljoen dollar om mobiele netwerktechnologie te ontwikkelen die op de maan kan functioneren. 

Enkele jaren later is Nokia klaar om dit huzarenstukje te tonen tijdens MWC 2023. Aan de beursstand krijgen we wat meer uitleg over hoe dit elkaar zit. Het Finse bedrijf ontwikkelde een LTE-basisstation dat wordt vastgemaakt aan een maanlander. Dit basisstation communiceert via een 1800 MHz-band met een maanrover en is aangepast om de harde condities op de maan te overleven. De 4G-connectie stelt het wagentje in staat om beelden in hogere resolutie te maken en te streamen naar de aarde. 

Nokia en NASA zoeken nu volop naar een datum om het buitenaardse 4G-netwerk op missie naar de maan te sturen. De maanrover zou ongeveer een tweetal weken rondrijden om te testen hoe stabiel de connectie behouden blijft en hoe groot de afstand met het basisstation kan zijn. Een prototype van het wagentje konden we al bewonderen op de beursvloer. 

nokia 4G op de maan

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home