Windows 10 op ARM: is dit de toekomst van mobiele toestellen?

-

Benchmarks

De lijst met beperkingen is lang, maar Techspot heeft toch genoeg benchmarks kunnen draaien om een indicatie te krijgen van de prestaties. De eerste ARM-laptops met Windows 10 gebruiken Qualcomms Snapdragon 835, de top smartphonechip van 2017 die net werd afgelost door de snellere Snapdragon 845 die in bijna alle topsmartphones van 2018 zal zitten. Techspot heeft de Snapdragon 835 tegenover een Intel Celeron N3450 gezet samen met nog enkele andere Intel- en AMD-chips.

Bron: Techspot.com

De resultaten werden opgesplitst in twee categorieën: native ondersteuning en emulatie. Tussen alle emulatieresultaten kan je zien dat de Snapdragon 835 net boven de Celeron N3450 zit, maar verder het onderspit moet delven tegen de concurrentie. Knap dat Qualcomms chip niet laatst eindigt, maar de Celeron N3450 is zowat de traagste chip dat Intel in huis heeft. Je vindt deze meestal terug in toestellen die minder dan 400 euro kosten. De Intel Core m-chip en de nieuwere Y-varianten scoren veel beter.

Bron: Techspot.com

De grootste tegenvaller is zonder twijfel Photoshop, waar ARM-emulatie helemaal niet goed werkt. Grote bestanden zijn over het algemeen een nachtmerrie voor Qualcomms chip op Windows 10, maar het 288 megapixel benchmarkbeeld in Photoshop toont dat Microsoft nog werk voor de boeg heeft. Wanneer je naar de resultaten kijkt van native ARM-apps, is het gat minder groot met bijvoorbeeld een Intel Core i5-chip wanneer je de Edge-browser gebruikt of PDF Viewer Plus. Wat interessant is aan de Octane Browser Benchmark is het verschil tussen Chrome en Edge. Edge is namelijk helemaal geoptimaliseerd voor ARM terwijl Chrome via x86-emulatie werkt. Het prestatieverschil is immens tussen beide webbrowsers.

Bron: Techspot.com

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home