Hoe zit het met Thunderbolt bij Windows op ARM-pc’s? 

Microsoft voor ARM-pc’s zijn niet voorzien van Thunderbolt-poorten, maar gelukkig hoef je nog niet al je Thunderbolt-accessoires en –randapparatuur op te geven.  

Microsoft wil van Windows op ARM een succes maken en is goed op weg met de nieuwe Qualcomm ARM-chip als motor. Wie dergelijke pc in huis wil nemen, moet weten dat ze niet beschikken over Thunderbolt-poorten. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing. Toekomstige Windows op ARM-pc’s zullen naar verwachting beschikken over USB4-poorten, die in theorie compatibel zijn met Thunderbolt 3, 4 en 5. 

Wat zijn ARM-pc’s?

ARM staat voor “Advanced RISC Machine”, wat verwijst naar een type processorarchitectuur die bekend staat om zijn energie-efficiëntie en vaak te vinden is in mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Ook elk Mac-toestel dat Apple vandaag verkoopt, heeft een ARM-chip aan boord.

lees ook

Krachtige nieuwe Qualcomm ARM-chip voor pc verleidt veel merken

Microsoft is bezig aan een comeback voor Windows op ARM-pc’s, waarbij het Windows-besturingssysteem draait op computers met ARM-processors, in plaats van de traditionele x86 processors van Intel en AMD. Het gaat om aangepaste versies van Windows 10 en Windows 11 die geoptimaliseerd zijn om ARM-hardware te draaien. Nieuwe technologie van Qualcomm en Microsoft zou weleens een grote boost kunnen geven aan Windows op ARM. 

Thunderbolt-ondersteuning

Hoewel Windows op ARM heel wat voordelen kent zoals energie-efficiëntie, mobiele compatibiliteit, snelle opstarttijd en altijd verbonden zijn, is er een belangrijk nadeel: Windows op ARM-pc’s zijn niet voorzien van Thunderbolt-poorten, dit omdat het eigendom is van Intel. Wil dit zeggen dat gebruikers die Intel achter zich laten en voor een Windows op ARM-pc gaan, ook hun Thunderbolt-accessoires en –randapparatuur niet meer kunnen gebruiken?  

Het antwoord is neen. Hoewel Thunderbolt eigendom is van Intel en de ARM-pc’s aangedreven worden door AMD- of Qualcomm-hardware, is er een reddingsboei voor mensen die interesse hebben in Windows op ARM-pc’s: USB4. De nieuwe USB4-standaard is gebaseerd op de Thunderbolt 3-specificatie en kan in theorie ondersteund worden door ARM-apparaten.  

Wanneer je dus een nieuwe door Qualcomm’s Snapdragon X-serie aangedreven pc wilt kopen, moet je weten of deze USB4-poorten heeft en hoeveel bandbreedte die poorten hebben. Thunderbolt 4 heeft namelijk een bidirectionele bandbreedte van 40 Gbps en een unidirectionele bandbreedte van 80 Gbps. Je hebt dus een USB4-poort nodig die is gemarkeerd met het USB 40 Gbps-label. Bij Thunderbolt 5 wordt die bandbreedte verhoogd tot 80 Gbps en 120 Gbps, wat betekent dat je een USB4-poort nodig hebt met het USB 80 Gbps-label.  

Of de compabiliteit helemaal gegarandeerd wordt, is hiermee nog niet zeker. Maar in theorie kunnen USB4-poorten net zo capabel zijn als Thunderbolt. Wie dus binnenkort wil overschakelen op een Windows op ARM-pc, hoeft zich dus geen zorgen te maken over de Thunderbolt-compabiliteit.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home