[ADV] Synology wil het epicentrum van je back-ups zijn

Synology Active Backup for Business

[Advertorial] Synology ziet zichzelf als uitstekend gepositioneerd om de centrale hub te zijn voor de back-up-noden van organisaties groot en klein. Active Backup for Business is daartoe de sleutel, al werkt de oplossing netjes samen met de cloud.

NAS-toestellen van Synology zijn veelzijdige servers die dankzij het DiskStation Manager (DSM)-besturingssysteem uitblinken in gebruiksvriendelijkheid. De toestellen bieden een uitstekend alternatief voor bedrijven groot en klein die hun IT in eigen handen willen nemen en daarvoor een krachtige maar eenvoudige oplossing zoeken. Synology hamert al jaren op die realiteit, en wil ook graag het centrum van je back-up-strategie worden.

Daartoe zet de Taiwanese NAS-specialist erg in op Active Backup for Business. Dat is een suite die een Synology DiskStation (of RackStation) omtovert tot een back-up-hub. De suite is net als veel andere oplossingen onderdeel van de oplossingen waartoe je toegang krijgt als Synology-klant. De licentie is met andere woorden gratis.

Computers, servers en VM’s

Active Backup for Business is in staat om Windows-computers, fysieke servers en virtuele machines (via VMware) veilig te stellen. De oplossing maakt gebruik van een kleine cliënt-tool op het te back-uppen toestel in kwestie en biedt twee vormen van herstel. Je kan enerzijds eenvoudig bestanden of mappen terugplaatsen, bijvoorbeeld wanneer er per ongeluk een bestand is verdwenen. Anderzijds is Active Backup for Business compatibel met bare metal-herstel. Hoe dan ook ondersteunt Synology bestandsversies, zodat je steeds verschillende herstelmogelijkheden voor handen hebt.

Een kmo met vijftig laptops kan die bijvoorbeeld op een centrale NAS veiligstellen. Loopt er iets mis met een toestel, dan kan de IT’er van dienst met een USB-stick de getroffen laptop (of een ander toestel) rechtstreeks naar een herstelomgeving starten. Vervolgens volstaat het om de gegevens van de NAS in te geven, en het herstel gebeurt automatisch.

Deduplicatie

De oplossing komt met belangrijke geavanceerde functies voor een professionele omgeving, waarvan deduplicatie de belangrijkste is. Synology vertrouwt zowel op in-line als op post-process-deduplicatie. Bij die eerste techniek stelt de back-up-oplossing nog voor de transfer van data vast welke data eigenlijk dubbel zijn, zodat die niet meer worden overgezet. Dat gebeurt via de agent die geïnstalleerd staat op de endpoints. Dat spaart tijd. Post-process-deduplicatie verwijdert bijkomende dubbele gegevens nadat de back-up voltooid is.

Active Backup for Business vertrouwt niet alleen op deduplicatie binnen back-up-taken, maar ook over alle taken heen. Synology springt met andere woorden niet kwistig om met de schijfruimte op je NAS. Stel je hebt bijvoorbeeld heel wat Windowscomputers veilig die op dezelfde versie van het OS draaien, dan zorgt de globale deduplicatie ervoor dat de OS-bestanden maar één keer in de back-up zitten. Zo bespaar je heel wat ruimte.

Overzicht en beheer

Synology biedt beheerders een overzichtelijk dashboard, waarop ze kunnen nakijken wat de status is van back-ups. Dankzij de mogelijkheid om sjablonen te gebruiken, neemt het bovendien niet veel tijd in beslag om back-ups te configureren.

De NAS-specialist houdt verder rekening met eventuele beperkingen van de kantoorinfrastructuur. Zo kan je bijvoorbeeld tijdstippen kiezen voor de back-ups (zoals tijdens de middagpauze), of de beschikbare bandbreedte beperken. Dat voorkomt dat het netwerk ’s ochtends verzadigd wordt wanneer iedereen toekomt op kantoor.

Wat veiligheid betreft volgt Synology de industriestandaard met AES-256-versleuteling. Beheren is zoals gezegd niet complex, maar DSM 7 laat je indien gewenst toe om selecte taken te delegeren naar gedeeltelijke beheerders.

Connectie met de cloud

De oplossing gaat hand in hand met andere back-up-toepassingen van Synology, zoals Active Backup for Google en Active Backup for Microsoft 365. Die oplossingen laten je toe om data van Google Workspace en Microsoft 365 veilig te stellen op de NAS. In theorie staan zo alle belangrijke bedrijfsgegevens op een efficiëntie manier geback-upt op de NAS.

De perfecte back-up-strategie vereist natuurlijk meer dan dat. Je kent waarschijnlijk de 3-2-1-regel wel. Je belangrijke date verdient drie kopietjes, op twee verschillende opslagmedia met minstens één op een externe locatie. Met een back-up van je servers, VM’s of laptops naar een Synology-NAS kom je al een eind, maar een kopie op een externe locatie ontbreekt.

Extra veilig

Dat lost Synology op via de Hyper Backup-oplossing. Active Backup voorziet back-ups van data naar je NAS, Hyper Backup staat in voor de backups van je NAS. Zo maak je back-ups van gegevens naar een andere NAS op een externe locatie, De Synology C2-cloud of een cloudprovider naar keuze. Synology ondersteunt immers S3-opslag, waardoor je voor die extra externe back-up geen vendor lock-in hoeft te vrezen.

In een dergelijke configuratie is de NAS het hart van je back-up-oplossing. Alles wordt via het toestel geregeld, zodat je de complete controle behoudt. Bovendien verloopt herstel vlotter dan wanneer je helemaal voor de cloud kiest. Je kan immers herstellen van de lokale NAS zodat data niet over het internet hoeven te lopen.


Dit is een commerciële bijdrage in samenwerking met Synology. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van de fabrikant of om een NAS te kopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home