Sharp lanceert Synappx: de lijm tussen printen, presenteren en vergaderen in de kmo

Sharp wil presenteren, digitaal vergaderen en printen eenvoudig maken, niet alleen voor gebruikers maar ook voor IT. Sharp lanceert de oplossing in België en Nederland met een nieuwe merknaam: Synappx.

De Japanse multinational Sharp ondergaat de laatste jaren een stevige transformatie. Het bedrijf is sinds 2016 voor 66 procent in handen van het Taiwanese Foxconn en is zelf niet vies van acquisities. In 2018 nam Sharp een meerderheidsaandeel in Dynabook, toen nog Toshiba Client Solutions. Het resultaat is een globale onderneming met heel wat slagkracht en een portfolio dat de voornaamste kantoornoden van bedrijven afdekt. Denk daarbij aan drie belangrijke pijlers: laptops, printers en  schermen.

Synappx (maar zeg gerust synaps)

Sharp wil nu een nieuwe reeks van kantooroplossingen lanceren die inspeelt op de drie pijlers. Daartoe lanceert de technologiespecialist een nieuw submerk: Synappx. “Dat spreek je gewoon uit als synaps”, zegt productmanager Marco van Vliet. De naam verwijst niet toevallig naar de intelligente verbindingen in de hersenen. Met Synappx wil Sharp printen, presenteren en vergaderen aan elkaar koppelen via een oplossing die zowel gebruiker als IT’er aanspreekt.

Tik en go

Tijdens een demo zien we wat dat heel concreet inhoudt. Een werknemer die een document wil afdrukken neemt zijn smartphone, selecteert het document en tikt zijn toestel tegen de printer van zijn keuze, die vervolgens de opdracht binnentrekt. Via dezelfde app kan de gebruiker een printer vragen om een pagina te kopiëren of te scannen.

Om een presentatie te geven, tikt onze medewerker hetzelfde toestel tegen een compatibel scherm. Hij of zij kan zelfs meteen een presentatie laden vanop de smartphone en die van daaruit ook bedienen. Vergaderingen starten gebeurt via dezelfde interface, de laptop of rechtstreeks langs het scherm.

Sharp splitst Synappx bij lancering op in twee onderdelen: Synappx Go en Synappx Meeting. De Go-oplossing heeft betrekking op de smartphonetoepassing en laat iedereen toe om snel te printen of te presenteren vanop de smartphone. Met Synappx Meeting voeg je schermen toe aan vergaderzalen zodat je eenvoudig vergaderingen kan inplannen. In de toekomst zal Sharp het Synappx-gamma nog uitbreiden. De demo vandaag beperkt zich tot de eerste twee producten en die voelen in de praktijk als een samenhangend geheel.

Cloud, agents en app

Synappx werkt op basis van kleine digitale agents, een centrale cloudinfrastructuur en NFC-tags. IT-beheerders koppelen printers en presentatieschermen éénmalig aan een unieke tag in een cloudportaal. Toekomstige hardware van Sharp krijgt NFC-tags ingebouwd, maar vandaag kan je al met een sticker aan de slag. De printers hebben natuurlijk netwerkfunctionaliteit nodig.

Synappx werkt op basis van kleine digitale agents, een centrale cloudinfrastructuur en NFC-tags.

Tik je met je telefoon en een printopdracht tegen een tag, dan laat je app aan de centrale cloudcomponent weten welk bestand naar welk toestel moet. Van daaruit wordt de printopdracht gepusht naar de juiste printer.

Voor een scherm is de werking gelijkaardig, al moet er een agent draaien op het slimme scherm in kwestie. In de praktijk gaat het daarom om Windows-presentatieschermen. De agent is verbonden met de cloud en zorgt ervoor dat een tik tegen de NFC-tag het juiste effect heeft.

Teams, Zoom en Webex

Als medewerker heb je een mobiele applicatie en een telefoon met NFC-sensor nodig. Verder draait Synappx ook als agent op laptops. Daar doet de tool in het kader van Synappx Meeting vooral dienst als vergader- en planningsassistent. Vanuit bijvoorbeeld Outlook kan je rechtstreeks een vergaderruimte boeken. Ga je naar het scherm in de vergaderzaal, dan kan je daar je meeting meteen starten.

Die functionaliteit doet denken aan Teams Rooms, maar ze is uitgebreider. Sharp bindt zich niet aan een enkele oplossing maar werkt samen met onder andere Microsoft Teams, Zoom en Cisco Webex. Gebruikers genieten van dezelfde eenvoud, onafhankelijk van de favoriete vergadertool. Sharp voorziet zelfs integratie van Barco ClickShare en standaarden zoals MiraCast. “Met Synappx willen we organisaties gebruik laten maken van wat ze al hebben”, verduidelijkt van Vliet.

Sharp wil er met Synappx voor zorgen dat werknemers op een naadloze manier moderne technologie kunnen gebruiken. Daarmee speelt het bedrijf in op de noden van een wereld na COVID-19, ook al begon de ontwikkeling van Synappx voor de pandemie. “We hebben de roadmap wel een beetje aangepast”, zegt Wilbert Hendriks, Manager Marketing & Strategie bij Sharp Benelux. “De bediening van printers via de smartphone verschoven we bijvoorbeeld naar voren, omdat gedeelde aanraakschermen sinds de pandemie minder aantrekkelijk zijn.”

Eenvoudig beheer

Met Synappx denkt Sharp niet alleen aan de eindgebruiker maar ook aan de IT’ers. De oplossing is in eerste instantie bedoeld voor kmo’s, al merken zowel van Vliet als Hendriks op dat ook grotere organisaties ermee aan de slag kunnen. De doelgroep heeft wel één gemene deler: de IT-capaciteit is beperkt. Daarop wil Sharp met Synappx de IT’ers maximaal ontlasten.

De oplossing draait in de cloud en kan zichzelf updaten. Voor de configuratie moet je natuurlijk printers en schermen éénmalig toevoegen, agents uitrollen naar endpoints en de app op het toestel van werknemers krijgen. Verder configuratiewerk is beperkt. Sharp beweert dat de eenvoud van Synappx ervoor zal zorgen dat werknemers minder komen aankloppen bij IT, aangezien ze minder geconfronteerd zullen worden met technische uitdagingen.

Sharp bouwde Synappx als cloudoplossing en vereist dat organisaties de cloud omarmen. Microsoft 365 of Google Workspace zijn een vereiste. Synappx integreert vervolgens de gebruikersdatabase van die productiviteitssuites, zodat beheerders niet aan de slag moeten met afzonderlijke accounts.

Analyse

In het beheerportaal zit verder een uitgebreid analyse-onderdeel. Daarmee kan het IT-departement nagaan hoeveel printers, schermen en vergaderruimtes effectief gebruikt worden. Administrators kunnen de rapporten exporteren, wat handig is om op een vergadering te verdedigen waarom een investering in extra hardware misschien wel relevant is.

Synappx brengt al heel wat nuttige functionaliteit met zich mee, maar de huidige versie van de oplossing is slechts een eerste stap. Sharp wil in de toekomst extra mogelijkheden uitrollen en Synappx nog meer als centrale component van de hele digitale kantoorervaring positioneren. Synappx is per direct bij ons beschikbaar.

Prijs en beschikbaarheid

Prijzen zijn afhankelijk van de details van specifieke contracten, maar Hendriks en van Vliet wilden ons wel een richtidee geven. Het licentiemodel werkt tweeledig. Synappx Go werkt met een maandelijkse vergoeding per gebruiker. Die ligt tussen de 3,50 en de 5 euro per maand afhankelijk van de contractperiode waarvoor de organisatie kiest. Synappx Meeting is gekoppeld aan het scherm waarop de oplossing actief is. Daarvoor betaalt een organisatie tussen de 8,75 en de 10 euro per maand.

Bedrijven zullen Synappx zelf kunnen uitrollen en beheren, maar Sharp beseft dat niet iedere kmo daar de middelen toe heeft. De oplossing is daarom ook via partners beschikbaar die het beheer op zich kunnen nemen.

Eerste indruk

Tijdens de demo komt Synappx over als een heel logische oplossing en wel om drie redenen. Enerzijds spreekt de businesscase voor zich: eenvoud in een hybride kantooromgeving is een must, zeker in organisaties waar niet iedereen even digitaal onderlegd is. Anderzijds klopt de focus op eenvoud voor IT. Er is al een groot tekort aan gekwalificeerd IT-personeel. Niemand zit te wachten op een oplossing die hen structureel meer werk bezorgt.

Tot slot is de oplossing een logische stap voor het nieuwe Sharp. Met de integratie van Dynabook ontpopte het bedrijf zich tot een belangrijke speler met een erg breed kantoorportfolio. Enkel HP combineert vandaag printers en laptops, maar die fabrikant houdt beide onderdelen redelijk gescheiden. Met zijn portfolio van laptops, printers en vergaderschermen heeft Sharp een troef in handen. Synappx is een interessante poging om die troef optimaal uit te spelen.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Sharp. Voor meer informatie rond Synappx kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home