Microsoft, SAP, of toch een RPA-specialist?

RPA is hot, en dat hebben RPA-specialisten geweten. Zij krijgen steeds meer concurrentie van gevestigde waarden zoals Microsoft met zijn Power-platform of de geïntegreerde RPA-capaciteiten van SAP. Waarom zou je het ene boven het andere kiezen?

Net nu RPA bovenaan het prioriteitenlijstje van vele bedrijven staat, krijgen specialisten concurrentie uit onverwachte hoek. Technologiereuzen zoals Microsoft maar ook SAP zetten hun eigen RPA-aanbod in de markt en daarmee concurreren ze op het eerste zicht met bijvoorbeeld het Enterprise Automation Platform van UiPath.

Waarom zou je als onderneming naar een externe partij kijken, als je in zee kan gaan met een softwareleverancier waarmee je al zaken doet?

Specialist of grote technologiespeler?

We laten beide kanten aan het woord: RPA-specialist UiPath over de huidige stand van zaken Microsoft over wat RPA voor hen betekent. Op het eerste zicht lijkt Microsoft zich op de jachtvelden van UiPath te begeven met zijn steeds uitgebreidere RPA-aanbod. Op Ignite eerder dit jaar stond automatisering nog centraal. Microsoft wil iedereen de kans geven eenvoudige taken te automatiseren en zo apps en connectoren te bouwen op maat van hun job.

UiPath zet ook in op eenvoud. Waarom zou je nu voor het RPA-platform van een nichespeler als UiPath kiezen, als Microsoft RPA-functionaliteit aanbiedt als upsell of zelfs gratis via een bestaand Microsoft 365-abonnement?

Wanneer volstaat Microsoft?

In een open gesprek met Boris Krumrey, Vice President voor Automation Innovations bij UiPath, wijst hij erop dat Microsoft zijn plaats heeft in het RPA-ecosysteem. Hij voegt echter toe dat de insteek van Microsoft anders is. “Wanneer je enkele zaken wil automatiseren, kan je inderdaad aan de slag met de oplossing van Microsoft.”

Daar zet het team van Satya Nadella ook op in. Het Power Platform laat iedere Microsoft 365-gebruiker toe om snel te starten met connectoren om zo specifieke workflows te automatiseren. Voorgekauwde connectoren maken het nog eenvoudiger om snel een toepassing in elkaar te boksen, maar je kan ook via de gebruikersinterface van programma’s werken zoals bij een volwaardig RPA-platform.

lees ook

Waarom RPA en test automation voor elkaar gemaakt zijn

Microsoft ziet RPA vandaag vooral als een extensie van het Office-platform. De toepassingen die gebruikers maken, connecteren wel met externe diensten en suites maar ze hebben vooral als doel om de job van werknemers eenvoudiger te maken. Microsoft richt zich met andere woorden op interne automatisering en niet op grotere transformationele projecten waarmee ook klanten worden geconfronteerd.

Automatisatie als brede strategie

“Snel intern automatiseren gaat ook met UiPath”, stipt Krumrey aan, “maar wij gaan een stuk verder. Met een uitgebreidere suite kan je niet gewoon enkele processen automatiseren: het wordt mogelijk om processen om te gooien en RPA-apps te integreren in een moderne en schaalbare architectuur. “Het UiPath-automation-platform is bijvoorbeeld bedoeld voor een bredere context.”

“Naast de mogelijkheid om applicaties te ontwikkelen, bieden we een centrale managementlaag met een orkestrator. Zo behoud je het overzicht van bestaande RPA-apps en zorg je ervoor dat ze vlekkeloos blijven werken.”

De ruimere aanpak maakt van RPA meer dan een automatiseringshulpmiddel: “onze technologie biedt een framework met management en integratie over diensten en departementen heen. Met automatiseringsmodules kan je nieuwe services uitwerken en die op een gecontroleerde manier naar de klant brengen.”

Wat met SAP?

Eenzelfde verhaal geldt bij de combinatie van SAP en RPA. UiPath heeft een goede relatie met SAP en biedt automatisering op UI-niveau en API-niveau aan, maar SAP rolt van zijn kant ook zelf een RPA-oplossing uit. Tanja Breitling-Zboril, Senior Manager Partner & Alliance Management bij UiPath, legt uit hoe dat in zijn werk gaat. Opnieuw staat de RPA-ambitie van je onderneming centraal.

“SAP heeft soms een complexe interface waarin werknemers best veel tijd spenderen. Daar is heel wat ruimte om zaken tactisch te automatiseren en dat kan absoluut met het RPA-aanbod van SAP zelf. De focus van SAP ligt op het aanbod van zijn eigen ERP-product en dat kan volstaan voor je automatiseringsplannen.”

lees ook

Ontdek hoe het werk in je bedrijf écht gebeurt met process mining

Breitling-Zboril bekijkt het aanbod van SAP zo een beetje zoals Krumrey dat van Microsoft ziet. “Een externe partij met een breder platform is wel interessant wanneer je verder wil gaan en uit SAP wil breken naar andere diensten. Denk bijvoorbeeld aan verbindingen met Salesforce of een koppeling met proces mining die een verdere en meer intense digitale transformatie van je onderneming aanstuurt.

Kwestie van ambitie

De rode draad lijkt daarmee duidelijk. Wil je links en rechts een tijdrovende taak automatiseren, dan heb je de keuze. Een platform zoals dat van UiPath biedt een oplossing, maar als de taken Office- of SAP-gerelateerd zijn, kan je ook met de tools van die partijen aan de slag. Specialisten worden pas echt interessant wanneer je verder kijkt en de mogelijkheden van automatisering op het niveau van je hele bedrijf omarmt.

In dat geval is de ambitie groter, en krijg je de mogelijkheid om je hele onderneming te transformeren met automatisering in het achterhoofd, en dat over alle processen en domeinen. “Ideeën worden met het management besproken en automatiseringsrobots worden over het hele bedrijf gedeeld”, illustreert Breitling-Zboril. “Bovendien krijg je een veel beter inzicht op wat de de automatisering precies teweeg brengt.”

Deze redactionele bijdrage kwam tot stand in samenwerking met UiPath. Via deze link ontdek je meer over het live webinar ‘Maximize SAP Investments with UiPath Automation and Testing‘, georganiseerd door het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home