Tijd voor een upgrade naar Windows 11? Controleer of je pc en jij er klaar voor zijn

Windows 11 review opener

Windows 11 heeft intussen even kunnen rijpen, zodat de vervelendste kreuken zijn gladgestreken. De enthousiaste maar voorzichtige gebruiker kan stilaan de stap wagen. Waar moet je op letten?

Microsoft lanceerde Windows 11 op 5 oktober als gratis upgrade voor compatibele Windows 10-systemen. Sommige early adopters stonden te springen om Windows 11 te installeren, maar veel mensen waren voorzichtiger. Logisch: Microsoft heeft niet de beste reputatie wanneer het op updates aankomt. Zelfs maandelijkse routine-updates maken geregeld dingen kapot. Denk maar aan de problemen met Hyper-V na een recente Windows Server-update, of de bug waarbij je PC crashte na een printopdracht. Ervaring leert dat het in het geval van Microsoft-software geen kwaad kan om even de kat uit de boom te kijken.

Intussen kreeg Windows 11 al enkele maanden de tijd om warm te lopen. Al bij al verliep de lancering verrassend vlekkeloos, zeker op Intel-systemen. Eigenaars van computers aangedreven door AMD Ryzen-processors hadden minder geluk. Niet alleen zijn de grootste euvels op dit moment van de baan, Microsoft begint bovendien met een voorkeursbehandeling voor Windows 11. Wil je de nieuwste versies van Kladblok, Foto’s en Groove? Dan heb je ook Microsofts nieuwste OS nodig. Tijd voor een upgrade?

Systeemvereisten

Eerst en vooral moet je nagaan of je systeem wel compatibel is met Windows 11. Microsoft heeft de strikte hardwarevereisten van bij de lancering nog niet versoepeld, en lijkt dat ook niet van plan. Voor de stap naar Windows 11 heb je eerst en vooral een minimum aan rekenkracht nodig. Een dual core-processor met een kloksnelheid van 1 GHz, 4 GB aan RAM en 64 GB aan opslag zijn de ondergrens. Aan die specificaties voldoen je systeem hopelijk wel, anders zouden we suggereren om een investering te overwegen.

Vervolgens heb je enkele minder gekende specificaties nodig. Zo moet je moederbord UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) ondersteunen. Dat zal meestal wel het geval zijn. UEFI moet ook ingeschakeld staan, net als Secure Boot. Beide instellingen kan je snel via de instellingen van je Bios controleren. Al is de Bios openen niet altijd even eenvoudig. Herstart je pc en klik van het begin af aan snel en herhaaldelijk op Del, F2, F1, of F10. De specifieke toets verschilt van fabrikant tot fabrikant.

TPM-perikelen

Verder heb je een TPM 2.0-chip nodig en ook die moet ingeschakeld staan. Je kan snel controleren of je computer aan die vereisten voldoet door Win + R te klikken en in het Uitvoeren-venster tpm.msc te typen. Klik nu op Enter. In het venster dat nu opent, zie je de specificaties van je TPM-chip. Onder Status moet TPM is klaar voor gebruik staan. Onderaan bij Informatie over TPM-leverancier vind je links Specificatieversie. Daar moet 2.0-staan.

Lijkt alles in orde, dan kan je via de PC Health Check-tool van Microsoft een laatste keer nakijken of je systeem aan alle vereisten voldoet. Je vindt die toepassing hier, al heeft Microsoft ze een tijdje geleden ook automatisch uitgerold naar tal van Windows 10-systemen. Als de tool naar jouw Windows 10-systeem werd uitgerold, vind je onder Instellingen bij het tabblad Windows Update of een upgrade mogelijk is.

Ben je er zelf klaar voor?

Nu je weet of je PC klaar is voor Windows 11, is het tijd voor de volgende vraag. Ben jij klaar voor Windows 11? Zoals aangehaald is een upgrade op dit moment een veilige piste. Het upgradeproces verloopt bovendien naadloos, naar analogie met een grote Windows 10-update. Instellingen en applicaties blijven dus netjes behouden.

lees ook

5 redenen om wel (of niet) te upgraden naar Windows 11

Na de upgrade word je getrakteerd op een modern design en een fel verbeterde structuur voor de instellingen. Multitaskers krijgen toegang tot krachtige maar gebruiksvriendelijke tools om vensters te ordenen en werken met meerdere bureaubladen is handiger dan ooit.

Ontbrekende functionaliteit

Microsoft zou Microsoft niet zijn als er geen dikke vette maar zou zijn. Zo snoeide Microsoft in de taakbalkfunctionaliteit. Het is daarom momenteel niet mogelijk om bestanden van je bureaublad naar een icoontje op de taakbalk te slepen om bijvoorbeeld een afbeelding te openen in een fotobewerkingsprogramma. We merken dat sommige mensen die functionaliteit nog nooit in hun leven gebruikt hebben, terwijl het ontbreken ervan voor anderen volstaat om de Windows 11-upgrade te laten liggen. Aan jou de keuze.

lees ook

Windows 11 review: mooier en (meestal) beter

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home