Naar het werk met je eigen laptop? Dat klonk als een dusdanig goed idee dat BYOD een buzzword en een hype werd. Intussen is de aanpak een terechte stille dood gestorven, tenminste wat pc’s betreft.
BYOD is stilaan dood. Laten we de stekker uit het stopcontact trekken en daar niet rouwig om zijn. Het idee van Bring Your Own Device in de context van pc’s was nochtans wel leuk: waarom zou een bedrijf zijn werknemers opzadelen met saaie, oude en zware laptops terwijl personeel vaak zelf thuis een aantrekkelijker en beter toestel had liggen?
Zo klonk BYOD als een win-winsituatie voor werknemer en -gever. Bedrijven hoeven niet te investeren in dure laptops en werknemers kunnen met hun geliefde favoriete toestel aan de slag. IT-kosten bespaard, het personeel werkt op zijn of haar favoriete toestel.
Beheerchaos
En dan beginnen de problemen. Al voor de Covid-pandemie werd duidelijk dat het beheer van een allegaartje aan consumententoestellen niet zo praktisch is. Hoe voorzie je de dingen van de juiste software en houd je alles veilig en up-to-date? En hoe zorg je ervoor dat Wendy of Ludo het bedrijfsnetwerk niet infecteren met malware die de kleinzoon heeft binnengehaald in een poging een nieuwe set stickers voor WhatsApp te downloaden?
Het eerste probleem is nog op te lossen. BYOD kan voor een stuk werken wanneer werknemers vooral een browser nodig hebben om toepassingen in de cloud te gebruiken. Wanner je moet beginnen met installaties van Office of andere kantoorpakketten, mag het IT-team in de handen spugen. Gemakkelijk gaat het niet zijn.
Je kan natuurlijk voor een MDM-oplossing (Mobile Device Management) kiezen die overweg kan met BYOD, maar dan moet je werknemers plots overtuigen om al bij al verregaande controle over hun privétoestel over te dragen aan hun bedrijf. Dat het IT-departement met een druk op de knop de laptop kan wissen waar de familiefoto’s opstaan, klinkt niet als een aantrekkelijk plan.
Niet meer zo saai
Het sop is de kolen niet waard. Bovendien hebben pc-fabrikanten ingezien dat werknemers liefst op de eigen laptop werkten omdat B2B-toestellen saai en oubollig waren. Dat is vandaag niet meer het geval. De drie grote B2B-pc-fabrikanten Dell, HP en Lenovo zetten allemaal in op aantrekkelijke zakelijke toestellen. Dat is niet alleen zichtbaar in het enterprise-portfolio: de fabrikanten hebben intussen ook laptops op maat van de kmo.
Alle grote fabrikanten hebben intussen ook laptops op maat van de kmo.
Daar komt nog bij dat consumententoestellen simpelweg niet gebouwd zijn om een hele dag mee te werken. Wanneer je een laptop acht uur per dag of langer gebruikt, dan kies je best voor een toestel dat daarop voorzien is. Bij Lenovo hoorden we dat zelfs studenten daarom best voor een ThinkBook of ThinkPad kiezen. De redenering geldt voor alle fabrikanten: gebruik je een laptop even veel als een professional? Kies dan een toestel uit het B2B-portfolio.
De eigen laptop is met andere woorden niet robuust en niet veilig genoeg voor gebruik op kantoor. BYOD is daarom bijna altijd een slecht idee. Het concept kende wel een revival aan het begin van de pandemie, uit noodzaak. Niet ieder bedrijf had al zijn werknemers van laptops voorzien toen de lockdowns startten, en dan is een matig eigen toestel beter dan niets. Met veiligheid in het achterhoofd is het echter best om daar zo snel mogelijk komaf mee te maken.
Kiezen zonder te verliezen
Iedereen opzadelen met eenzelfde laptop, is niet de oplossing. BYOD voor laptops groeide vanuit het idee dat een werknemer productiever is op een modern toestel waar hij of zij graag mee werkt. Mensen en jobs verschillen en dat moet zich weerspiegelen in de laptopkeuze. Een middenweg dringt zich op: CYOD of Choose Your Own Device.
Met een CYOD-aanpak maakt IT in overleg met de bedrijfsleiding een selectie van beschikbare toestellen. Die voldoen aan minimum-kwaliteitsvereisten en zijn eenvoudig in te lijven in het beveiligingsbeleid van het bedrijf. Werknemers kunnen uit de selectie wel nog hun eigen keuze maken, met bijvoorbeeld variëteit aan formaten, met of zonder numeriek klavier…. HP zet vandaag sterk in op die manier van toestel-toewijzing.
lees ook
HP strijdt tegen eenheidsworst: “stel werknemers niet teleur met een ongeschikte laptop”
Zo krijgen werknemers alsnog een geschikte laptop om hun job mee uit te oefenen, die idealiter minstens even aantrekkelijk is als hun persoonlijke toestel. De kunst is hier om een goede selectie te maken, rekening houdend met de verschillende profielen binnen het bedrijf en de noden van hun job. Een grafische designer is even ontevreden met een slappe maar slanke ultrabook als een verkoper met een krachtig maar zwaar workstation.
Eigen smartphones
Daarmee is BYOD voor de laptop helemaal overbodig geworden. Praktisch, functioneel en uit veiligheidsoverweging hebben privélaptops geen plek op het bedrijfsnetwerk. BYOD is dus dood, maar natuurlijk niet helemaal. In smartphoneland evolueerde de aanpak wel naar de norm. Een mobiele telefoon is immers te veel een extensie van de privévoorkeuren van een werknemer, en de meeste mensen staan niet te springen om met een privé- én een werktoestel in de broekzak rond de lopen.
Het is aan het IT-departement om daar genoeg beveiliging rond in te bouwen. Een zero trust-aanpak waarbij een telefoon niet meteen toegang krijgt tot het hele netwerk, is een goed begin. Al geldt dat natuurlijk ook voor laptops.