AMD barst van zelfvertrouwen bij lancering nieuwe mobiele processors

Goed, beter, best

AMD

AMD flirt met de arrogantie bij de introductie van een nieuwe reeks mobiele processors. We begrijpen waarom: de uitgebreide line-up dekt het hele laptopspectrum af en ziet er in theorie uit als een meer dan waardige concurrent voor de chips van Intel.

“AMD kondigt ’s werelds beste mobiele processors aan tijdens CES 2021 Keynote.” Wat titels van persberichten betreft zijn we één en ander gewoon, maar doorgaans stelt een fabrikant zich iets meer bescheiden en vooral concreter op. Denk aan snelste of efficiëntste. AMD windt er echter geen doekjes om en suggereert dat zijn chips gewoonweg beter zijn dan wat concurrent Intel te bieden heeft.

Zen 3-architectuur

Die allerbeste processors zijn de chips uit de splinternieuwe AMD Ryzen 5000 Mobile-reeks. Het nieuwe gamma volgt AMD Ryzen 4000 Mobile op en brengt de Zen 3-architectuur van desktop naar laptop. De nieuwe chips profiteren net als hun voorgangers van TSMC’s 7 nm-productieprocedé. Dat kan je technisch vergelijken met de 10 nm-productie die Intel voor Tiger Lake gebruikt. De sprong van Ryzen 4000 Mobile naar Ryzen 5000 Mobile is dus niet zo enorm, al sleurt AMD enkele voelbare verbeteringen mee naar het strijdtoneel.

lees ook

AMD lanceert Zen 3-architectuur met Ryzen 5000-desktopprocessors

Zen 3 is voornamelijk een consolidatie van Zen 2. In de Ryzen 4000 Mobile-chips combineerde AMD in essentie twee quadcore-processors met ieders hun eigen cachegeheugen op een enkele chip. De chiplets waren met elkaar verbonden tot één geheel via AMD’s Infinity Fabric. Die aanpak zorgt voor een economisch interessante en vooral schaalbare productielijn.

Voor Ryzen 5000 Mobile en Zen 3 versmelt AMD de chiplets alsnog tot één blok. Zen 3 heeft dus één 8-core-blok dat samen één voorraad van cache aanspreekt. De hoeveelheid L3-cache wordt bovendien verdubbeld naar 16 MB. Die grotere synergie, gecombineerd met de grotere hoeveelheid cache, zorgt voor een grotere efficiëntie. Een Zen 3-cpu-kern zal de juiste instructies vaker bij de hand hebben in de cachestructuur, wat een tijdsrovende zoektocht in het DRAM-geheugen voorkomt en zo de operationele efficiëntie van de processor omhoog krikt.

Betere prestaties

Vergeet immers niet: voor de snelheid van een systeem is het vooral belangrijk hoeveel instructies een chip kan verwerken. Daarin speelt de kloksnelheid een rol, net als de instructies die de chip per klokcyclus kan uitvoeren maar ook het systeem dat de juiste instructies klaarzet. Zo laatde cpu nooit een kans liggen om nuttig rekenwerk uit te voeren. Precies daarop zet AMD met Zen 3 erg in.

Het resultaat van het zwoegen van de ingenieurs zorgt volgens AMD voor 23 procent betere prestaties voor single threaded-workloads en 17 procent meer pk’s voor workloads die optimaal van de multithreading-capaciteiten gebruik maken. Dat geldt voor de meest high-end-chips. Bij de instapvarianten is de verbetering beperkt tot een nog steeds knappe 23 procent en 17 procent.

De chips

Concreet lanceert AMD een enorme line-up onderverdeeld in drie belangrijke categorieën. Eerst en vooral zijn er de ‘U’-chips. Dat zijn standaard laptopprocessors voor ultrabooks en kantoorlaptops met een basis-TDP van 15 watt. Het gaat om volgende modellen:

  • AMD Ryzen 7 5800U, 8 cores, 2,8 GHz tot 4,4 GHz, 20 MB cache
  • AMD Ryzen 5 5600U, 6 cores, 2,3 GHz tot 4,2 GHz, 19 MB cache

AMD stopt om de één of andere verwarrende reden ook nog twee Zen 2-chips in de 5000-line-up. Het gaat om deze chips. Het lijkt erop dat deze chips de verbeteringen van de rest van de 5000-reeks niet aan boord hebben, waardoor de prestaties waarschijnlijk eerder in lijn van de Ryzen 4000 Mobile-processors liggen.:

  • AMD Ryzen 7 5700U, 8 cores, 1,8 GHz tot 4,3 GHz, 12 MB cache
  • AMD Ryzen 5 5500U, 6 cores, 2,1 GHz tot 4,0 GHz, 11 MB cache
  • AMD Ryzen 3 5300U, 4 cores, 2,6 GHz tot 3,8 GHz, 6 MB cache

Een trede hoger en opnieuw met Zen 3 vinden we de H-chips. Met die processors mikt AMD op laptops waarbij de prestaties van de processor belangrijker zijn. Denk aan gamingtoestellen of workstations voor creatieve professionals en ontwikkelaars. AMD introduceert met deze aankondiging de HS-processors. Die houden het midden tussen de U-chips en de echte H-chips en zijn zo geschikt voor krachtige laptops waar design toch ook een belangrijke rol speelt. AMD schroeft daartoe het TDP terug naar 35 watt.

  • AMD Ryzen 9 5980HS, 8 cores, 3,0 GHz tot 4,8 GHz, 20 MB cache
  • AMD Ryzen 9 5900HS, 8 cores, 3 GHz tot 4,4 GHz, 20 MB cache
  • AMD Ryzen 7 5800HS, 8 cores, 2,8 GHz tot 4,4 GHz, 20 MB cache
  • AMD Ryzen 5 5600HS, 6 cores, 3,0 GHz tot 4,2 GHz, 19 MB cache

De klassieke H-processors hebben een TDP van 45 watt en vereisen dus een iets ruimer chassis met een betere koeling. In dit gamma lanceert AMD twee processors. Zoals je ziet is het voornaamste verschil de iets hogere basiskloksnelheid:

  • AMD Ryzen 7 5800H, 8 cores, 3,2 GHz tot 4,4 GHz, 20 MB cache
  • AMD Ryzen 5 5600H, 6 cores, 3,3 GHz tot 4,2 GHz, 19 MB cache

Tot slot pakt AMD uit met drie HX-processors. Deze cpu’s zetten prestaties helemaal voorop. Je zal ze dus niet in de slankste of lichtste bakken terugvinden maar eerder in stevige mobiele workstations. Voor deze processors voorziet AMD een TDP van 45 watt of meer, al naargelang de plannen van de fabrikant. Dat betekent dat OEM’s de basiskloksnelheid van de chip kunnen opvoeren indien hun laptopdesigns dat toelaten.

  • AMD Ryzen 9 5980HX, 8 cores, 3,3 GHz tot 4,8 GHz, 20 MB cache
  • AMD Ryzen 9 5900HX, 8 cores, 3,3 Ghz tot 4,6 GHz, 20 MB cache

Uitgebreid gamma

Alle mobiele processors van AMD zijn uitgerust met multithreading. Zoals je ziet dekt AMD hier een heel gamma af gaande van 15 watt, de norm voor ultrabooks, tot meer dan 45 watt voor zware gamingtoestellen of stevige workstations. De cpu’s moeten in de eerste helft van dit jaar op de markt verschijnen in tal van designs van OEM’s.

lees ook

Intel vPro en AMD Ryzen Pro: waarom meer betalen?

AMD vergeet bovendien de enterprise-markt niet en kondigt ook Ryzen Pro 5000 Mobile-processors aan. Zoals we eerder al aanhaalden heeft dat Pro-aspect vooral betrekking op de ingebouwde managementfunctionaliteit in de chip zelf. Die is interessant in grote bedrijfsomgevingen, maar staat los van de kwaliteit van de processor zelf. Voor kmo’s is het pro-label dus geen vereiste.

Snelheidsduivels

Zijn dit nu echt ’s werelds beste processors zoals AMD beweert? Dat is een delicate zaak. Op papier ziet de line-up er in ieder geval erg stevig uit. AMD baseert zijn bewering op de prestaties van zijn chips in de vier TDP-klasses vergeleken met de equivalenten van Intel. Daar kijkt AMD naar multithreaded-prestaties via de Cinebench R20-benchmark, die wij zelf ook gebruiken in onze laptoptests.

Zo zet AMD bijvoorbeeld de eigen Ryzen 7 5800H tegenover de Intel Core i7-1185G7. Dat vinden we een eerlijke vergelijking. Die quadcore-processor is inderdaad het meest high-end exemplaar in zijn soort binnen de Intel line-up. We kunnen de resultaten natuurlijk niet zelf verifiëren, maar voorlopig staven ze AMD’s claim.

Wat met de efficiëntie?

We zien één belangrijk probleem. ‘Beste’ betekent vandaag al lang niet meer ‘snelste’. We willen geloven dat AMD’s chips beter presteren onder volledige load in een multithreaded-scenario aan hetzelfde TDP als Intel-chips en dat is onbetwistbaar een knappe prestatie. Maar wat wanneer je geen workload draait die 100 procent van de cpu benut? Wat wanneer je surft of je mails checkt?

In dat geval zijn de prestaties minder belangrijk dan de efficiëntie en de manier waarop de cpu omgaat met lichte workloads. Dat heeft immers een rechtstreekse impact op het batterijleven van je laptop. In een mobiel scenario vinden wij de beste processor de chip die de ideale balans slaat tussen beide. Hoe de AMD Ryzen Mobile 5000-chips in dat opzicht presteren, zullen we het komende jaar ontdekken.

Wij hopen in ieder geval dat deze ruime line-up van mobiele chips breed omarmt wordt. We zagen tijdens CES 2021 een heleboel aankondigingen van nieuwe adembenemende laptops in originele designs. Al deze high end-toestellen hebben echter Intel aan de binnenkant. Intel speelt het slim door fabrikanten het Evo-kwaliteitslabel te bieden wanneer die voor een Core-chip kiezen en daar spelen OEM’s gretig op in. Wij zouden echter graag high end-toestellen zoals de HP Elite Dragonfly G2 of de nieuwste Dell XPS 13 met een AMD-binnenwerk zien. In een dergelijk toestel zal echt duidelijk worden wie vandaag de beste laptopchips bouwt.


nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home