Verhoog je productiviteit met onze tips rond het gebruik van twee monitoren of een extra monitor die je laptop vervolledigt.
Een professional die voor zijn job een computer nodig heeft, kan niet zonder een extra monitor. Meer schermruimte betekent gemakkelijker multitasken, meer werkruimte en een verhoogde efficiëntie. Wie ooit een extra beeldscherm heeft gebruikt, kan nooit meer zonder. Nog nooit een extra scherm aangesloten op je desktop of laptop? Je weet niet wat je mist!
In deze gids verdiepen we ons in optimalisaties om het maximale uit je opstelling met twee (of meerdere) schermen te halen. De focus ligt op Windows, meer specifiek Windows 10 en Windows 11. Die laatste brengt heel wat optimalisaties mee om efficiënter met meer dan één scherm te werken. Vermelden we geen specifieke Windows-versie, dan gelden de instellingen op allebei de versies.
Zorg voor juiste basisinstellingen
Binnen Windows moet je eerst een aantal details tunen om goed van start te gaan. Rechterklik op je bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. Hier kan je bovenaan twee monitoren zien in de vorm van twee vakjes met één en twee. Je kan die gelukkig van plaats wisselen door ze te verslepen zodat je muisbewegingen tussen schermen correct worden vertaald.
Wat je misschien nog niet wist, is dat je schermen ook in hoogte kan verslepen. Dat is vooral interessant als je twee verschillende monitoren hebt of een beeldscherm op een laptop aansluit. Zo verschuift je muis nog vlotter over de schermrand zonder (teveel) te verspringen. Speel met de positie van de schermen tot de transitie vlot genoeg is. Werk eventueel met een laptophouder om dat scherm omhoog te brengen tot op de hoogte van je monitor.
Een andere optie die je zeker niet mag vergeten indien je niet twee identieke monitoren gebruikt, is schaalbaarheid. Een laptopscherm is kleiner dan je monitor en zelfs tussen twee monitoren kan verschil zitten in formaat en schermresolutie. Speel wat met het percentage tot de grootte van de icoontjes gelijk is over allebei.
Tot slot loont het ook de moeite om de helderheid en kleurweergave uniform te maken. Probeer verschillende instellingen tot het resultaat naar wens is.
Pas je taakbalk aan
Sinds Windows 10 wordt de taakbalk standaard over alle aangesloten schermen verlengd zodat je handig vanaf beide beelden venstercontrole hebt. Wie dat wenst, kan die instelling verder naar z’n hand zetten door te rechterklikken op de taakbalk en Taakbalkinstellingen te kiezen. Hier kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om de taakbalk niet te verlengen voor extra werkruimte op de extra monitor. Verder kan je de taakbalkknoppen tonen op beide schermen en zijn er andere opties.
In Windows 11 heb je gelijkaardige opties, maar kan je bijvoorbeeld niet kiezen om de taakbalkknoppen op beide schermen te tonen. In een toekomstige update dit najaar (Windows 11 22H2) zou Microsoft dat euvel verhelpen.
Sneller dankzij sneltoetsen
Meer werkruimte over twee (of meer) schermen is handig, maar je moet die ruimte efficiënt kunnen benutten. Bespaar je de nodige muisbewegingen door met sneltoetsen te werken om je softwarevensters te ordenen. Dit zijn de belangrijkste die je moet onthouden:
- Win + Links en Win + Rechts: Positioneer het actieve scherm in de linker- of rechterhelft van het scherm waar het zichtbaar is. Herhaal het commando om door te schuiven naar de andere monitor.
- Win + Boven en Win + Onder: Maximaliseer of minimaliseer het huidige venster, of halveer een venster dat op één schermhelft staat verticaal.
- Shift + Win + Links en Shift + Win + Rechts: Verplaats het actieve venster direct naar het volgende scherm.
- Windows + Home: Minimaliseer alle vensters behalve diegene waarin je bezig bent. Herhaal het commando om alle vensters opnieuw te tonen.
- Shift + Win + Boven: Maximaliseer een venster verticaal, uitermate handig wanneer je geen taakbalk gebruikt op je tweede scherm.
De meeste sneltoetsen hierboven werken ook prima met één monitor om je productiviteit een boost te geven.
Roteer je scherm
Heb je er ooit al eens bij stilgestaan dat je een beeldscherm ook verticaal kan gebruiken? Heel wat monitoren hebben een voet die extra ruimte biedt in de hoogte om het scherm te kantelen. Roteer het scherm 90 graden en test het scherm in portretmodus.
Om het beeld softwarematig te kantelen, rechterklik je het bureaublad en kies je Beeldscherminstellingen. Hier kan je via Schermstand in Windows 11 of Oriëntatie in Windows 10 het besturingssysteem aanpassen.
Heel wat ontwikkelaars en creatieve professionals zijn fan van de veel grotere verticale werkruimte. We raden echter wel aan om dit enkel te proberen bij traditionele monitoren met een 16:9- of 16:10-schermverhouding. Een extra breed 21:9-model is hiervoor minder geschikt.
Laptopinstellingen
Wie een monitor bij zijn laptop aansluit, heeft verschillende opties om te werken. Je kan het scherm van je laptop dichtgeklapt laten om op twee aparte monitoren werken. Liever het laptopscherm als extra monitor gebruiken? Dat kan ook.
Klik op de startknop en typ Configuratiescherm in de zoekbalk. Kies uit de lijst Energiebeheer en klik links op het item Het gedrag van het sluiten van het deksel bepalen. In dit venster kan je tal van wijzigingen doorvoeren over wat er moet gebeuren wanneer je de laptop sluit.
Soms gebeurt het dat bepaalde instellingen niet beschikbaar zijn. Klik dan bovenaan om extra instellingen vrij te maken dankzij administratorrechten. Heb je een zakelijke laptop waar je die macht niet over hebt? Dan ga je goedkeuring moeten vragen aan de IT-verantwoordelijke binnen de organisatie.
Windows 11-voordeel
Windows 11 voegt heel wat belangrijke nieuwigheden toe voor gebruikers met twee of meer beeldschermen. De belangrijkste is weggelegd voor laptopeigenaars. Wanneer je de beeldstekker (USB-C, HDMI, VGA, DisplayPort) uit de laptop verwijdert, worden alle actieve vensters op je laptopscherm gepropt. Opnieuw je monitor aansluiten zet alle vensters opnieuw op hun plaats zoals voordien. Dat gebeurde niet bij Windows 10: een veelvoorkomend probleem dat Microsoft nu eindelijk heeft opgelost.
lees ook
5 redenen om wel (of niet) te upgraden naar Windows 11
Een andere belangrijke meerwaarde is een betere organisatie van vensters. Blijf een fractie van een seconde met je muis boven de vergroten/verkleinen-knop ‘hangen’ naast het kruisje in de rechterbovenhoek. Hier kan je zes verschillende opstellingen zien om handig vensters te ordenen en schermruimte te maximaliseren.
Extra software
Windows 10 en Windows 11 bieden al heel wat opties om twee of meer schermen efficiënt te gebruiken, maar het kan altijd beter. De ultieme softwaretool voor multi-monitorliefhebbers is zonder twijfel DisplayFusion. De gratis versie biedt al heel wat opties om talrijke extra functies en sneltoetsen toe te voegen. Wie meer wil, kan en betalende versie overwegen.
Wie de handige vensterpositionering van Windows 11 binnen Windows 10 wil nabootsen om gemakkelijker te werken, kan terecht bij PowerToys. Dit is gratis opensourcesoftware die nog tal van extra tools aan boord heeft om je productiever te maken. We zijn op de redactie al langer fan van PowerToys en zouden nooit meer zonder kunnen. Binnen de tool kan je onder FancyZones je vensterbeheer naar een hoger niveau brengen.
Bonustip: zoek een passende wallpaper
Je kan kiezen om op elk scherm dezelfde bureaubladachtergrond te nemen, maar waarom zou je dat willen doen? Kies liever voor een indrukwekkende wallpaper die over twee of meerdere schermen doorloopt. Doorblader Dual Monitor Backgrounds, WallpaperFusion, en subreddit /r/multiwall voor leuke resultaten.
Wil je je pc helemaal een frisse look geven? Ga aan de slag met Rainmeter. Deze gratis opensourcesoftware laat je toe om naast een beeld ook handige data op je bureaublad te tonen. Neem zeker een kijkje op DeviantArt met talrijke spectaculaire resultaten.
Ben je jaloers op bepaalde functies in deze gids die uniek zijn aan Windows 11 en je draait nog Windows 10? Lees dan eerst onze gids om na te kijken of je pc klaar is voor Windows 11. Wie nog twijfelt raden we aan om onze verdere verdieping van Windows 11 te lezen. Helemaal overtuigd? Dan kan je hier gratis upgraden van Windows 10 naar Windows 11.