6 ultrabooks getest: welke moet je hebben?

ultrabooks

ITdaily ging aan de slag met de knapste zakelijke toestellen die de grote laptopfabrikanten vandaag te bieden hebben. Na uitgebreid wikken en wegen kunnen we al die toestellen tegenover elkaar zetten, zodat jij geïnformeerd het beste toestel voor jouw noden kan kiezen.

De afgelopen weken testten we zes verschillende zakelijke ultrabooks van vijf verschillende fabrikanten. Een ultrabook is voor ons een mooi, slank maar krachtig toestel, ideaal voor wie geregeld op de baan is of reist voor z’n werk.

Functionaliteit is belangrijk, maar ook autonomie en design: ultrabooks zijn laptops waarmee je zelfzeker bij een klant over de vloer kan komen. We klopten aan bij Dell, Dynabook (het vroegere Toshiba), Fujitsu, HP en Lenovo en vroegen naar testmodellen van hun meest high-end zakelijke toestellen. Opvallend: hoewel we in eerste instantie naar clamshell laptops pur sang vroegen, wensten de meeste fabrikanten een 2-in-1-laptop in te sturen. Lenovo en Dynabook zijn hier de uitzonderingen.  De Chinese laptopgigant verraste ons met twee toestellen: de X1 Carbon en, voor een optimale vergelijking met de andere 2-in-1’s, de X1 Yoga.

Uiteindelijk legden we volgende laptops op de pijnbank (prijzen exclusief btw):

Dynabook Portégé X30 – 1.699 euro
Dell XPS 13 2-in-1 – 1.523 euro
Fujitsu LifeBook U939X – 1.699 euro
HP Elite Dragonfly – 1.740 euro
Lenovo X1 Yoga – 1.677 euro
Lenovo X1 Carbon – 1.435 euro

Iedere laptop kreeg intussen een individuele review, waar we hierboven naar linken. Klik zeker verder indien je meer wil weten over individuele toestellen. In dit stuk zetten we alle geteste laptops naast elkaar en kiezen we onze favoriet. Het valt onmiddellijk op dat er enkele kanshebbers zijn en enkele toestellen niet boven de subtop uit geraken.

Niet premium genoeg

De Dynabook Portégé X30 (review, 6/10) en de Fujitsu LifeBook U939X (review, 7,5/10) dingen wat ons betreft niet mee naar de kroon. De Dynabook zit in dezelfde prijsklasse als de andere toestellen, maar biedt een minder goede batterij, een oubolliger design en een slechtere afwerking dan de concurrenten. Het toestel heeft geen 2-in-1-functionaliteit. Dat is wat ons betreft oké, maar niet aan dit prijskaartje en met de huidige afwerking. Ook Fujitsu’s LifeBook mist de écht premium afwerking die we bij andere toestellen wel terugvinden.

Beide laptops zijn erg licht, maar krijgen daarin concurrentie van de Elite Dragonfly van HP. De Fujitsu heeft wel één uniek pluspunt: als je een licht en toch relatief stijlvol toestel zoekt met een heleboel traditionele aansluitingen aan boord, waaronder zelfs ethernet en een smartcardslot, dan ben je hier alsnog aan het juiste adres.

Mooie doos, binnenwerk met tekortkomingen

De HP Elite Dragonfly (review, 8/10) is een kanshebber voor de titel. De laptop is de duurste uit de test, maar in ruil krijg je meteen ook de allerlichtste laptop op de markt met 1.079 gram. De afwerking is verder subliem, al voelt het gebruikte magnesium iets goedkoper aan dan het in werkelijkheid is. HP liet zich niet afschrikken door de krappe vormfactor, en slaagt erin om het op één na beste toetsenbord uit de test in zijn laptop te verwerken.

De batterij gaat iets minder lang mee dan bij enkele andere ultrabooks, maar in de praktijk komen we er een dag mee rond. De prestaties zijn evenmin bovengemiddeld. Ze volstaan volgens onze benchmarktests, maar we zien dat de laptop sterk moet throttlen bij lang gebruik en de prestaties merkbaar dippen. De Dragonfly lijkt echt ontwikkeld voor een 10 nm-chip van Intel (op CES aangekondigd) en kreunt onder de warmte van de 14 nm-chip die er in werkelijkheid in zit.

De zwaardere jongens

Is batterij prioritair, dan kom je bij de Dell XPS 13 2-in-1 (review, 8,5/10) terecht. Dat vinden we één van de mooiste toestellen van de test, maar met 1.326 gram is het ook één van de zwaarste. In ruil krijg je een toestel dat anderhalve dag zonder stopcontact kan, uitgerust met een 10 nm Intel-processor die wat prestaties betreft alle andere laptops uit de test achter zich laat. Geen andere laptop heeft zo’n mooi scherm en de schermranden zijn haast onzichtbaar. Helaas plakte Dell een ondermaats toetsenbord op de laptop.

Dan rest ons binnen de 2-in-1’s nog de X1 Yoga (review, 7,5/10) van Lenovo. Die doet het op het vlak van batterij niet bovengemiddeld goed, maar het toestel weegt ook meer met 1.358 gram. De laptop heeft bovendien een 14 inchscherm aan boord zonder noemenswaardig kleine randen, wat het ding merkbaar logger maakt dan de andere geteste laptops. Lenovo weet dankzij dat ruimere chassis wel het meeste pk’s uit zijn 14 nm Intel-chip van de achtste generatie te persen. De afwerking van de laptop is smetteloos en het toetsenbord is naar onze mening het aangenaamste dat je vandaag kan kopen.

De keuze van de redactie

Kiezen is verliezen, maar na lang afwegen gaat de keuze van de redactie uit naar de Dell XPS 13. Het iets hogere gewicht en het onfortuinlijke toetsenbord doen onvoldoende af aan het toestel om het links te laten liggen. De 10 nm-chip zorgt voor de beste prestaties, de batterij is fantastisch, het scherm is bovendien fenomenaal. Zowel helderheid als kwaliteit zijn bovengemiddeld en de iets andere schermverhouding met 1.920 x 1.200 pixels zorgt voor extra ademruimte. We moeten verder intekenen op dongles, aangezien Dell enkel USB-C aanbiedt, maar daarmee kom je vandaag al een heel eind. Tot slot is de Dell buitengewoon scherp geprijsd.

De keuze van de redactie gaat uit naar de Dell XPS 13.

Binnen enkele maanden is onze keuze vermoedelijk anders. HP plant rond de zomer al een tweede generatie van de Dragonfly uit te brengen met 10 nm-chip aan de binnenkant. Daarmee verdwijnt in theorie het prestatieprobleem en gaat ook de batterij erop vooruit. Voorlopig is het zover nog niet en wegen de pluspunten van de Dell ruimschoots op tegen de minpunten.

Vergeet de klassiekers niet

Ten minste, als je een 2-in-1 wil. Interesseert het omklapbare aanraakscherm je minder, dan komen we uit bij de Lenovo X1 Carbon (review, 9/10). Dat toestel illustreert waarom een klassieke clamshell soms echt wel goed genoeg is. De X1 Carbon combineert een knappe batterij, goede prestaties, een relatief laag gewicht en een fenomenaal toetsenbord met de laagste prijs uit de hele test. Daar komt nog bij dat je nauwelijks compromissen hoeft te maken wat aansluitingen betreft.

We vatten graag nog even samen: zoek je momenteel een 2-in-1-ultrabook om mobiel te werken en waarmee je gezien kan worden, dan raden we de Dell XPS 13 aan ondanks enkele tekortkomingen. Wil je liever een stijlvolle maar klassieke laptop zonder hybride functionaliteit: dan is de Lenovo X1 Carbon de beste oer-laptop die je momenteel kan kopen, en dat voor een heel faire prijs.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home