De nieuwe Vlaamse regering wil niet het hele spectrum voor 5G in één keer veilen, maar wil een stuk vrijwaren voor dynamische allocatie op kleine schaal. Denk daarbij aan beperkte licenties voor grote ondernemingen of publieke evenementen. Over de veiling van het spectrum bestaat nog geen oplossing, al wil Vlaanderen wel meer geld.
Vlaanderen wil sterk inzetten op 5G de komende legislatuur. Dat uit zich in enkele concrete bepalingen in het kersverse regeerakkoord. De opvallendste ambitie heeft te maken met de opsplitsing van het radiospectrum. Dat spectrum, nodig voor de uitrol van 5G, wordt in principe verdeeld over drie providers na een veiling.
Vlaanderen wil echter niet het hele spectrum op de toog leggen en plant 60 MHz aan bandbreedte te vrijwaren van verkoop, idealiter op de 3,5 GHz-band. De 3,8 GHz-band kan als back-up dienen wanneer er een vierde telecomspeler op de proppen komt, met network slicing als plan C.
Dynamische licenties
Die 60 MHz zal geen eigendom worden van de provider, waardoor de overheid het radiospectrum op een dynamischere manier kan alloceren. Daarbij wordt er enerzijds gedacht aan lokale initiatieven, zoals festivals, en anderzijds aan grote ondernemingen. Zij kunnen op beperkte geografische schaal aanspraak maken op het spectrum om eigen initiatieven uit te rollen. Denk aan een luchthavennetwerk met andere roamingregels, een netwerk voor op Rock Werchter of Pukkelpop, een industrieel 5G-netwerk voor een grote industriële site of een lokaal stadsnetwerk.
Voor de verdeling van de 60 MHz wil Vlaanderen een lokaal licentiemodel opzetten dat flexibeler is dan het klassieke model en licenties zal uitdelen die sterker afgebakend zijn, zowel geografisch als in tijd. Hoe haalbaar dat is, moet nog blijken. De Vlaamse overheid heeft de ambitie om over de plannen in dialoog te gaan met de voorlopig nog niet bestaande federale regering.
Geldkwestie duurt voort
Die dialoog met de federale overheid zal essentieel worden. De hele 5G-kwestie zit momenteel muurvast omdat de veiling van het spectrum in theorie een federale bevoegdheid is. Vlaanderen vindt dat mobiele netwerken vandaag meer dan ooit voor mediaconsumptie gebruikt worden, wat dan weer regionale materie is.
Om die reden wil de regering Jambon I een groter deel van de centen van de veiling op de eigen bankrekening zien terechtkomen. Het gekibbel over de verdeelsleutel van de opbrengsten van de veiling tussen de regio’s en het federale niveau is de reden dat de veiling er nog steeds niet van gekomen is. Dat Vlaanderen meer centen wil, staat opgenomen in het regeerakkoord. Het laatste woord hierover is duidelijk nog niet gesproken.
De regering Jambon I wil een groter deel van de centen van de veiling op de eigen bankrekening zien terechtkomen .
Ook over de infrastructuur heeft het regeerakkoord enkele zaken te zeggen. De regering wil inzetten op een gebiedsdekkend 5G-netwerk en ziet zichzelf daarin een belangrijke rol spelen. De overheid wil substantieel deelnemen aan initiatieven van operatoren. Dat ligt in de lijn van wat eerder al bekend raakte. Vlaanderen wil dat de telecomproviders voor de uitrol van het nieuwe netwerk aan tafel schuiven bij nutsbeheerder Fluvius, niet alleen voor eventuele efficiëntiewinst in de uitrol maar ook om ervoor te zorgen dat niet alleen de grote steden 5G krijgen.
Wat met de vierde speler?
Tot slot komt de mythische vierde telecomspeler nog kort ter sprake. Of die een goed idee is of niet, vinden we nergens terug. Wel wil Vlaanderen dat de spectrumveiling wordt losgekoppeld van het dossier rond de eventuele toevoeging van een vierde telecompartij. Dat lijkt vreemd, aangezien een vierde operator spectrum nodig heeft om een eventueel aanbod uit te rollen. Tussen de lijnen door lezen we dan ook dat de toekomstige regering niet meer staat te popelen om een extra provider naar onze contreien te lokken.
Zoals gezegd is al het bovenstaande academisch zolang er geen veiling van het spectrum op de planning staat. Eerder rapporteerde De Tijd dat Vlaanderen overwoog om zelf spectrum te veilen. Dat blijkt niet uit het regeerakkoord, behalve dan wanneer we naar de 60 MHz aan voorbehouden spectrum kijken. Voor die beschikbaar komt, is er echter een akkoord over de veiling nodig.