Vier dingen die je moet weten over netwerkmonitoring

Wilco Ravestein Paessler

Oplossingen voor netwerkmonitoring bestaan ​​al meer dan twintig jaar. Tegenwoordig is het zelfs een cruciaal onderdeel van menig netwerk geworden. Toch rijst over alle jaren heen de vraag of tools voor het monitoren van, onder meer, netwerken nodig blijven. Reden temeer om vier belangrijke punten over netwerkmonitoring te delen.

Het netwerk vormt tegenwoordig een onmisbare factor binnen elk bedrijf. En als het vertraagt, is het falen ervan behoorlijk kostbaar. Netwerkmonitoring omvat zodoende de mogelijkheid om de gezondheid van een organisatie te controleren – inclusief apparaten, verkeer en servers. Het kan helpen om potentiële problemen te identificeren en netwerkproblemen te voorkomen.

Een groot verschil tussen Hosted en on-premise networking monitoring is de initiële investering in de core server en het onderhouden daarvan. Bij de Hosted versie besteed je dit uit aan de dienstverlenende partner. Functioneel gezien bieden de oplossingen hetzelfde.

Maar, wat maakt netwerkmonitoring verder onmisbaar voor moderne bedrijven?

1. Netwerkmonitoring helpt beveiligingsbedreigingen te identificeren en op te lossen

Door de juiste monitoringtools in te zetten, zoals Paessler PRTG Hosted Monitor, wordt het mogelijk om configuratiefouten of andere afwijkingen vroegtijdig te signaleren. Daarnaast worden ongebruikelijke bedreigingen tijdig herkend, waaronder een piek in het verkeersniveau of een schadelijk apparaat dat is verbonden met het netwerk. Netwerkmonitoring kan dus achterhalen wanneer, en op welk apparaat, een incident heeft plaatsgevonden. Vervolgens kunnen bedrijven een proactieve benadering volgen om het beveiligingsprobleem op te lossen.

2. Netwerkmonitoring levert de belangrijkste inzichten over de organisatie-infrastructuur

Met netwerkmonitoring van onder meer PRTG Hosted Monitor is het mogelijk om oude data bij te houden over de prestaties van de infrastructuur. De analyse van historische gegevens kan zeer nuttig zijn om te bepalen of het huidige systeemlandschap voldoet aan de zakelijke vereisten. Zo kan met behulp van zo’n analyse een prestatierapportage van de afgelopen maanden worden gemaakt. Dit laat de resultaten van de afgelopen periode zien en biedt tegelijkertijd een visie voor de toekomst.

3. Netwerkmonitoring biedt minimale risico’s en voorkomt grote problemen

Netwerkmonitoring optimaliseert de prestaties van een netwerk, lost aanvalsproblemen op en voorkomt vertragingen door prestatiegegevens te verzamelen. Een van de duidelijke voordelen van een netwerkmonitoring is het potentieel om kwaadaardig netwerkgedrag te identificeren. Monitoring kan immers gedrag volgen – variërend van ongeautoriseerde downloads tot wachtwoordwijzigingen, en abnormaal gedrag aangeven. Daarnaast zorgt het ervoor dat inbreuken onmiddellijk kunnen worden geïdentificeerd.

4. Netwerkmonitoring zorgt voor een verbeterde return on investment

Het monitoren van de IT-infrastructuur is voor veel organisaties financieel aantrekkelijk omdat het uiteindelijk kostenbesparend is. Echter kan het ook de return on investment (ROI) verhogen. Netwerkmonitoring biedt namelijk de nodige flexibiliteit en schaalbaarheid om te groeien. Het maakt besparingen op het gebied van IT en andere processen mogelijk. Daarmee levert het niet alleen ROI op, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen.

“Steeds meer apparaten zijn met elkaar verbonden via netwerken en genereren tegelijkertijd een hoop kostbare data”, vertelt Ravestein. “Om overkoepelend inzicht te krijgen in de totale infrastructuur, en om datagedreven beslissingen te nemen, vormt netwerkmonitoring het onmisbare puzzelstukje. Oplossingen zoals PPHM stellen bedrijven in staat om adequaat te reageren op huidige en toekomstige uitdagingen.”


Dit is een ingezonden bijdrage van Wilco Ravestein, Countrymanager Benelux bij Paessler. Klik hier voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home