Welke uitdagingen moet de chipsector overwinnen voor het een oplossing voor Alzheimer heeft?

Microchips: levensnoodzakelijk en aartsmoeilijk

Puzzel

Het chiptekort werd de afgelopen jaren al vaak genoeg opgedragen als schuldige voor achterlopende bestellingen. Tegelijk moet de chipsector vooruit en om te innoveren zijn nieuwe, krachtigere chips nodig. Dat komt natuurlijk met zijn eigen set van uitdagingen, waar verschillende partijen uit de sector over kwamen spreken op Imec Future Summits 2022.

Chips zijn van levensbelang en dat bedoelen we dan vrij letterlijk. In de medische sector heeft het kleine voorwerp al ontelbare mensenlevens kunnen redden. “Het genezen van kanker is geen droom meer”, begint Paul Stoffels, CEO van Galapagos. “Vandaag de dag is het mogelijk om op 50 types kanker te controleren via het bloed.”

Bovendien gebeurt dat vaststellen tijdig genoeg om bijna altijd succesvol te kunnen ingrijpen: “In 98 procent van de gevallen wordt de diagnose gemaakt voor de metastase. Daarna lukt volledig herstellen in slechts 21 procent van de gevallen.” Duidelijk dus waarom technologie voor snelle detectie zo belangrijk is.

Nieuwe technologieën, nieuwe oplossingen

Ondertussen evolueert de digitale wereld verder en zijn er nieuwe producten waarin chips levensreddend zijn. “Een smartwatch kan voortaan meten of iemand een hartinfarct krijgt. Er vroeg bijzijn is belangrijk om te herstellen. Momenteel onderzoekt de WHO nog of de gezondheidstool mag lanceren.”

Ik stapte net in de IT-wereld toen de microchip lanceerde. Door ermee op te groeien geloof je in de kracht die de chip kan hebben en de mogelijkheden die er zijn.

Bill Gates, oprichter van Microsoft

Voor Bill Gates, oprichter van Microsoft, is het klare koek en zal het niet lang meer duren voor de chipsector meewerkt aan een oplossing voor Alzheimer. Hij geeft wel toe dat zijn verleden zijn wereldbeeld bepaalt: “Ik stapte net in de IT-wereld toen de microchip lanceerde. Samen met andere geweldige ruimdenkende mensen zoals Steve Jobs zagen we deze innovatie geboren worden. Door ermee op te groeien geloof je in de kracht die de chip kan hebben en de mogelijkheden die er zijn.”

Losse onderdelen

De chipsector heeft nog wel enkele uitdagingen het hoofd te bieden voordat nieuwe innovaties het levenslicht zullen zien. Peter Wennick, CEO van ASML, weet precies wat er leeft in de sector. Hij ziet dat er enkele industrieën staan te springen om meer chips in handen te krijgen: cloud, 5G, AI, intelligent edge en gaming.

“We creëren een verbonden wereld.” Al gaat het vandaag nog eerder om een ambitie. “We hebben nog niet alle punten aan elkaar gelinkt om deze verbonden wereld werkelijk van de grond te krijgen.” Verbindt de chipindustrie de losse onderdelen met elkaar, dan is het mogelijk om de informatie die een AI-applicatie verzamelt via 5G naar de cloud te sturen.  

We creëren een verbonden wereld. Momenteel zijn alleen niet alle punten aan elkaar gelinkt om deze verbonden wereld werkelijk van de grond te krijgen.

Peter Wennick, CEO van ASML

Ideeën genoeg om met deze chips aan de slag te gaan in geavanceerde, nieuwe technologieën. Wennick staat zelfs iedere beurs opnieuw verstelt van de waanzinnige ideeën die bedrijven voordragen. Punt is alleen om de verschillende industrieën aan elkaar te linken. “Daarvoor hebben we meer geavanceerde en meer volwassen technologie nodig”, weet de CEO.

De problemen gaan verder dan het oplossen van het wereldwijde chiptekort waar de pandemie van aan de wieg lag. Dat probleem zette de chipsector wel duidelijk op de kaart. Met het gevolg dat Europa in gang schoot en nu de ambitie koestert om tegen 2030 minstens 20 procent van de wereldwijde chipproductie op eigen grond te laten gebeuren.

lees ook

‘Chipfabrieken zijn de nieuwe olievelden’: Von der Leyen en Gelsinger omkaderen EU-ambities

Drie spelende uitdagingen

Hoewel Wennick zelf niet uitweidt over waar deze pijnpunten dan precies liggen, kunnen zijn co-presentatoren precies aanduiden wat in de toekomst nog aandacht verdient.

Zo blijken er nog pijnpunten te zijn op vlak van dataverwerking. Bovendien zit de Europese wetgeving over het klimaat de chipsector nog achter de veren om de CO2-uitstoot te verminderen.

Als saus op dit alles speelt ook de wet van Moore nog mee. Deze stelt kort door de bocht dat de computerkracht iedere twee jaar verdubbelt. Alleen loopt deze al langer tegen de grenzen van het mogelijke aan. Chips moeten opnieuw geherstructureerd worden voordat deze krachtigere technologieën het levenslicht zullen zien. 

Data in iedere industrie

De lijst wordt aangevoerd door een uitdaging die pas sinds de opkomst van slimme technologieën begon te spelen. Data nestelt zich door slimme toestellen namelijk in alle industrieën en alleen met een goede verwerking valt er chocola te maken van alle binnenkomende gegevens. Gebeurt dat niet, dan zal bijvoorbeeld de smart watch de signalen voor een hartinfarct niet verwerken.

Momenteel krijgt de medische wereld al heel wat extra te verwerken, weet Alex Aravanis, CTO en Head of Research en Product Development bij Illumina. Hij werkt in het onderzoeksveld van mensengenen en stelt daar in ieder geval al een explosie van de data vast: “De data verdubbelt jaarlijks. Daardoor ontstaat er een nood om zowel de data als de data-onderzoeker te automatiseren.”

Samenwerking nodig voor het klimaat

De uitdagingen voor het klimaat vormen een uitdaging waarmee zowat iedere industrie worstelt. Wegkijken lukt niet langer en dus moet ieder bedrijf zijn steentje bijdragen om de doelstellingen te halen.

In de chipindustrie is dat niet anders en werkt iedere speler binnenshuis aan een oplossing voor de problemen die zij tegenkomen. Dat vormt volgens Anand Narasimhan, GM Cloud Supply Sustainability bij Microsoft, tegelijk het probleem: “Partnerships zijn net heel belangrijk om de klimaatuitdagingen het hoofd te bieden. Momenteel is er bijvoorbeeld nog geen gestandaardiseerde methode om CO2-neutraliteit te meten, gesprekken met partners zijn daarvoor heel belangrijk.”

Momenteel is er nog geen gestandaardiseerde methode om CO2-neutraliteit te meten, gesprekken met partners zijn daarvoor heel belangrijk.

Anand Narasimhan, GM Cloud Supply Sustainability bij Microsoft

Verder haalt hij nog een probleem aan waarop bedrijven uit de sector wel op individueel niveau kunnen inspelen: “Er heerst een tekort aan mensen met kennis over duurzaamheid. Dat is een punt waarop chipbedrijven nog veel harder moeten inzetten.”

Terug naar het nu

Een blik werpen op de toekomst is altijd spannend en de roadmap van Imec wordt dan ook aan het begin van het Future Summits-event enthousiast onthuld. Een welgekomen nuchtere blik van de ASML-CEO op de industrie kan het publiek wel weer onmiddellijk met beide voeten op de grond krijgen. Wennick waarschuwt dat beleidsmakers niet mogen wegdromen in de toekomstplannen. “Een deel van het budget moet vloeien naar bedrijven uit de semi-conductorindustrie die willen investeren in bestaande technologieën.” Dat verduidelijkt hij nog verder: “De mature-markt groeit, en veel sneller dan we dachten.”

Wordt de chipsector deze problemen de baas, dan staan we aan de rand van een verbonden technologische wereld. Daarvoor zal de industrie wel een balans moeten vinden tussen het oplossen van de huidige tekorten en het aanpakken van de toekomstige problemen. Investeringen zijn duidelijk nodig en de European Chips Act komt dan ook als een welgekomen cadeau.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home