Tot aan de edge… en terug

IoT edge computing

Stel je Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie (AI) voor als een structuur met vier emmers: dingen, de kern, de menselijke interface en edge computing.

“Dingen” vormen de fysieke aansluiting op de wereld – sensoren, camera’s, machines. De “kern” zijn je cloud(s) of core-datacenter(s) – waar je gegevens langdurig opslaat en waar het zware werk wordt verricht. Met de “menselijke interface” worden telefoons, pc’s, AR/VR, tablets en dergelijke bedoeld – waarmee je de resultaten van de data-analyses bekijkt en de systemen aanstuurt. “Edge” is moeilijker te definiëren, omdat het verschillende vormen kan aannemen.

Met edge bedoelen we de computing-, netwerk- en opslagmiddelen tussen de toestellen (de dingen en de menselijke interface) en de kern. Edge computing kan worden geïntegreerd in het ding (bijvoorbeeld in een slim toestel) of er los van staan – zoals een servercluster achteraan een supermarkt of een IoT-gateway die is aangesloten op een operationeel technologiesysteem in een fabriek.

 

Nieuwe technologie zorgt ervoor dat we data steeds efficiënter zullen gebruiken.

 

Edge computing effent het pad voor de IoT- en AI-revolutie en zorgt voor een hele nieuwe lichting technologie. Hardwarefabrikanten zijn in een razend tempo nieuwe soorten servers, acceleratoren, chips en communicatietechnologie aan het ontwikkelen, die edge computing moeten ondersteunen. Er duiken nieuwe softwareplatformen op die kunnen communiceren met de miljoenen IoT-toestellen en de steeds grotere hoeveelheid data verzamelen. Nieuwe technologie zorgt ervoor dat we data steeds efficiënter zullen gebruiken.

Wachten op 5G

Met 5G wordt de laatste kilometer van het netwerk – het deel het dichtst bij je toestel – een stuk sneller, waardoor veel betere prestaties mogelijk worden dan we tot nu toe gewend zijn. Dat zal de regels veranderen die bepalen of toepassingen lokaal gedraaid worden in plaats van op een verafgelegen server of in de cloud.

Doordat de afstanden bij 5G korter zijn en de bandbreedte groter is, zal het aantal masten sterk toenemen en zal het computingvermogen in elke mast stijgen. Dat betekent dat we overal masten nodig zullen hebben: in kantoorgebouwen, op appartementsblokken, in parkeergarages… allemaal plekken die buiten de bescherming vallen van een geklimatiseerd, beveiligd datacenter. De hardware op dergelijke locaties zal kleiner en robuuster moeten zijn, maar ook veiliger.

In sommige gevallen zullen bedrijven dankzij 5G en edge computing geen server meer nodig hebben op hun terreinen. Bedrijven zullen de kosten van het afschaffen van hardware op locatie grondig moeten bekijken naarmate zij meer edge computing en bandbreedte gaan gebruiken.

Snellere analyses & betere zakelijke beslissingen

Het gebruik van edge computing zal exponentieel toenemen zodra bedrijven overstappen op edge-infrastructuurplatformen die een combinatie van VM’s, containers en hybride cloud-orchestration-/IoT-platformen draaien, waarmee zij nieuwe diensten in slechts enkele minuten kunnen uitrollen op edge-locaties, waar dat voordien nog enkele maanden duurde.

 

Het volle potentieel van IoT kan alleen worden benut met kunstmatige intelligentie in de edge.

 

Edge computing zal het eenvoudiger maken om snel data te verzamelen en te analyseren, en dat is precies het grote voordeel ervan. Bedrijven zullen in real-time beslissingen kunnen nemen over welke voorraden moeten worden aangevuld, of de temperatuur in een koelcel moet worden aangepast, hoe productielijnen moeten worden aangepast om rekening te houden met een defect onderdeel of welke klanten zij moeten aanspreken (en welke zij net met rust moeten laten).

Bedrijven zullen die beslissingen in real-time niet kunnen nemen zuiver met behulp van een menselijk brein. Er is simpelweg een overvloed aan data, die te snel binnenkomt. Het volle potentieel van IoT kan daarom alleen worden benut met kunstmatige intelligentie in de edge. AI helpt mensen om betere beslissingen te nemen en sneller actie te ondernemen.

Edge computing als zakelijke groeimotor

Edge-based computing zal bedrijven op talloze manieren helpen groeien en rendabeler maken door nieuwe inkomstenstromen te genereren of de efficiëntie te verhogen en de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Door slimme computing in te zetten voor afzonderlijke machines in de productielijn kunnen fabrikanten elk aspect van hun proces analyseren én optimaliseren.

Wil je edge computing inzetten in je bedrijf, praat dan met mensen op het terrein. Hoe meer je IT-afdeling te weten komt over de bedrijfsprocessen, des te gemakkelijker wordt het om snel grote vooruitgang te boeken met edge computing-technologie.

Dit is een ingezonden bijdrage van Tom Sluys, General Manager bij Lenovo Data Center Group Benelux. Via deze link vind je meer informatie over de mogelijkheden van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home