Sloop geen silo’s om er nieuwe te bouwen: de gevaren van multicloud

Over smaken, kleuren en multicloud valt niet te twisten

Traditionele silo’s worden stilaan afgebroken, maar waar de muren tussen compute, netwerk en opslag onderuitgaan, verrijzen wat verderop nieuwe afscheidingen. Multicloud is een mooi doel, maar hoeveel organisaties zitten echt in een multicloud-omgeving? En hoeveel zijn gewoon klant bij meerdere cloudproviders, waar ze meerdere omgevingen naast elkaar gebruiken?

De digitale transformatietrein dendert aan een rotvaart verder. Dat illustreerde onderzoek in opdracht van Nutanix eerder dit jaar. Vandaag al is multicloud het meest gebruikte implementatiemodel voor organisaties en de komende drie jaar zal het gebruik ervan naar 64 procent evolueren.

Van de ene naar de andere silo

Dat klinkt verfrissend modern, maar is dat ook zo? Wat betekent multicloud precies? Wie containers bij Google draait, een serverless-applicatie ontwikkelt voor AWS en VDI via Microsoft Azure consumeert, is in ieder geval actief in verschillende cloudomgevingen. Voeg nog lokale servers voor de opslag van belangrijke data toe, en je kan zelfs van een hybride multicloud-model spreken.

In de praktijk zullen geen van die oplossingen vlot met elkaar praten, zit data gevangen per cloud en kan je zelfs container-applicaties niet vlot van de ene naar de andere cloudomgeving verplaatsen. Het 3-tier-model waarbij opslag, netwerk en compute in afzonderlijke silo’s leefden heeft afgedaan, maar maakt al te vaak plaats voor een nieuw IT-model met andere silo’s.

Zeg niet zomaar multicloud

Luc Costers, Country Lead voor Nutanix in de Benelux en Oost-Europa, hekelt de complexiteit van dergelijke omgevingen. “Eigenlijk mag je zoiets niet multicloud noemen. Organisaties denken dat ze gemoderniseerd zijn, maar ze werken nog steeds in silo’s. Hun data zitten gevangen bij cloudproviders en het is heel moeilijk om over verschillende omgevingen heen te werken.”

Organisaties denken dat ze gemoderniseerd zijn, maar ze werken nog steeds in silo’s.

Luc Costers, Country Lead Nutanix Benelux en Oost-Europa,

Costers merkt op dat bedrijven het zich vandaag moeilijk kunnen permitteren om met die complexiteit om te gaan. Het beheer ervan kost immers heel wat tijd en moeite voor een IT-team dat naar alle waarschijnlijkheid al onderbemand is. Hij heeft de ambitie om de grenzen tussen infrastructuur onzichtbaar te maken. Daar specialiseert Nutanix zich in, maar Costers benadrukt dat zijn bedrijf niet het enige is met die visie.

Niet eerst, wel slim

Bij VMware horen we een gelijkaardig verhaal. “Vroeger, maar eigenlijk ook vandaag nog, hoor je veel bedrijven Cloud First aanhalen als hun strategie”, zegt Frederiek Van Hoornick, Manager Solution Engineering BeLux bij VMware. “Eigenlijk is cloud smart veel interessanter. Iedere industrie, iedere workload en ieder data-element heeft zijn eigen kenmerken en vereisten. Je moet telkens kijken welke locatie het best geschikt is. Het kan best zijn dat een bepaalde toepassing beter on-prem blijft, en het voor een andere interessanter is om ze in de cloud te plaatsen.”

Je moet telkens kijken welke locatie het best geschikt is voor een workload.

Frederiek Van Hoornick, Manager Solution Engineering BeLux VMware

Van Hoornick merkt net als Costers op dat die aanpak in de praktijk het risico op complexiteit met zich meebrengt. “Organisaties gaan opnieuw voornamelijk voor een aanpak gebaseerd op silo’s. Ze kiezen Microsoft voor één stuk, Google voor een ander, en misschien hebben ze nog een workload bij AWS, Oracle of IBM draaien….”

Het kan anders. Van Hoornick: “Het is perfect mogelijk dat applicaties van edge naar datacenter naar cloud gegevens uitwisselen met elkaar. De keuze voor een platform waarop applicaties draaien, is daartoe wel belangrijk.”

Twee concurrenten, één zeel

Nutanix en VMware bieden vandaag niet toevallog zo’n platform. De oplossingen vormen een soort tussenlaag dat de brug slaat tussen verschillende locaties, maar ook voor eenvoud zorgt. “Voor de IT’ers die het platform moeten onderhouden, maakt het eigenlijk niet uit waar het draait”, verduidelijkt Van Hoornick.

Costers is helemaal akkoord en ziet VMware daarom niet alleen als een concurrent maar ook als een medestander. “Onze oplossingen zijn verschillend, maar het principe is hetzelfde. Met het juiste platform vermijden organisaties silovorming in de cloud, houden ze hun kosten onder controle en kunnen IT-specialisten zich bezighouden met belangrijkere taken dan intensief beheer.”

Eenvoud en ervaring

Dat betekent niet dat Costers en Van Hoornick twee handen op één buik zijn. VMware en Nutanix strijden voor een deel van dezelfde koek en hanteren daarvoor een toch ietwat verschillende aanpak. Costers noemt Nutanix een frisse optie. Nutanix is een veel jonger bedrijf dat geboren is in de wereld van hyperconverged infrastructure (HCI). Na de afschaf van 3-tier on-premises evolueerde Nutanix naar een SaaS-provider met een platform dat de hele hybride cloudinfrastructuur vereenvoudigt en eigenlijk onzichtbaar maakt.

Het aanbod zelf is zeker sinds de herstructurering ervan begin dit jaar overzichtelijker dan ooit geworden. We hoorden Costers Nutanix al de Apple van de infrastructuurplatformen noemen. Eenvoud en integratie staan centraal.

lees ook

Nutanix vereenvoudigt portfolio op basis van vijf overzichtelijke pijlers

VMware komt uit een andere hoek. Het bedrijf is vrijwel eigenhandig verantwoordelijk voor de popularisering van virtualisatie. Wat startte met virtuele machines, groeide intussen uit tot een breed platform dat alles kan virtualiseren en abstraheren, dus ook de complexe hybride cloudinfrastructuur. VMware kunnen we zo wat uitgebreider noemen dat Nutanix, maar ook wat complexer. In realiteit groeien beide partijen wel een beetje naar elkaar toe: VMware zet meer in op structuur en wil gebruiksvriendelijker worden, terwijl Nutanix extra functionaliteit uitbouwt op zijn platform.

Grenzeloos

Wat de beste oplossing is, moeten bedrijven volgens Costers zelf beslissen. Voor hem is er uiteraard maar één antwoord, al stelt hij zich allesbehalve dogmatisch op: “Over de beste aanpak valt te discussiëren, maar over het doel niet. Een echte hybride multicloud-omgeving kent geen grenzen.”

Kunnen we cloudcomplexiteit dan stilaan vaarwelzeggen, met een gigant als VMware aan de ene kant, en een relatief jonge snaak als Nutanix aan de andere? Dat lijkt heel optimistisch. Van Hoornick verwacht zelfs dat het klassieke 3-tier-model nog wel even zal bestaan. “Het model zal niet zomaar verdwijnen, aangezien veel organisaties grote investeringen maakten in applicaties die erop draaien.”

Of en wanneer een migratie van 3-tier naar een modern alternatief aan de orde is, is een vraag die op zich los staat van de silovorming in de cloud. Wanneer je naar de cloud verhuist, is het wel van belang dat je daarover nadenkt. Cloud smart is een term waar moeilijk mee valt te discuteren, en nieuwe silo’s bouwen nadat het een decennium heeft geduurd om de vorige af te breken, klinkt evenmin als een goed idee. Ga je voor multicloud, smijt je vrijheid dan niet weg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home