Orange omarmt Vlaamse industrie met opening Antwerps 5G Lab

Orange opent een 5G-lab in Antwerpen. Daar kunnen bedrijven oplossingen uitproberen op een volledig functioneel 5G-netwerk.

Orange opent een 5G-lab op de bovenste verdieping van innovatiehub The Beacon in Antwerpen. Het 5G Lab komt er in het verlengde van het 5G-testnetwerk dat de provider eind 2019 in de Antwerpse haven lanceerde. Het lab is het eerste van Orange buiten Frankrijk en vormt een belangrijke pijler in de ambitie van de provider om een ecosysteem rond 5G te creëren.

Ecosysteem bouwen

“5G is belangrijk voor ons maar ook voor de maatschappij”, zegt Johan Deschuyffeleer, voorzitter van de raad van bestuur van Orange België. “5G zal aanvankelijk vooral enterprises en de industrie dienen. We moeten samen met hen toepassingen en een ecosysteem ontwikkelen.”

lees ook

Veilig en ecologisch: wat het splinternieuwe datacenter van Orange in Antwerpen zo speciaal maakt

Het 5G-lab in Antwerpen is één van de belangrijkste initiatieven binnen de 5G-ambities van de wereldwijde Orange-groep. Het lab bevat drie functionele 5G-antennes die in directe verbinding staan met het core-netwerk. Het vormt een geheel met de veertien antennes van het testnetwerk in de Antwerpse haven. Orange bouwde het netwerk samen met de Chinese infrastructuurspecialist ZTE en huisvest de backend-infrastructuur in zijn nieuwe datacenter in Hoboken. Het testnetwerk is een zogenaamd 5G Standalone-netwerk, wat impliceert dat niet alleen de antennes maar ook het core-netwerk aan de 5G-standaard voldoen.

De ronde 5G-antenne is verbonden met het 5G core-netwerk van Orange.

“De ervaring hier is gelijkaardig aan die in de haven”, zegt Werner De Laet, Chief B2B Wholesale en Innovation Officer bij Orange Belgium. “Toegang tot het lab is gratis voor klanten en prospecten. Iedereen die mee met ons wil innoveren is welkom.” In het lab wil Orange samen met grote ondernemingen en start-ups nieuwe toepassingen ontwikkelen. Bij de plechtige opening stelt de provider alvast enkele demonstraties ten toon.

Demonstraties

We zien onder andere hoe start-up OTIV een oplossing ontwikkelt waarbij video vooraan een goederentrein in realtime naar de locomotief achteraan wordt gestreamd, zodat er geen spotter meer op de eerste wagon moet staan. De camera en het scherm staan tijdens de test naast elkaar, maar de communicatie verloopt via het 5G-netwerk. De opstelling demonstreert de lage latency: wanneer er iemand voorbij de camera loopt, zien we dat in realtime op het scherm in de locomotief.

Camera’s vooraan sturen in realtime informatie naar de machinist in de locomotief achteraan via het 5G-netwerk.

P2X verzorgt een andere demonstratie waarbij noodcommunicatie via 5G verloopt. Een brandweerman in vol ornaat komt via het dakterras de testruimte binnengesneld na een gesimuleerde noodoproep van een zwangere dame.

Slicing

Opnieuw verloopt de communicatie tussen alle partijen via het 5G-netwerk. De vertraging is miniem maar dat is niet het belangrijkste aspect van deze innovatie. Het communicatiesysteem vertrouwt immers op network slicing, waarbij het systeem een gegarandeerd stuk bandbreedte op het 5G-netwerk krijgt. Daardoor blijft communicatie gegarandeerd, ook wanneer een noodgeval het publieke deel van het netwerk zou verzadigen.

lees ook

Een klein jaar 5G in de Antwerpse haven: de resultaten

De demonstraties zijn duidelijk gelinkt aan de Antwerpse haven. Het goederenvervoer spreekt voor zich en het project rond de noodcommunicatie heeft een link met de site van BASF.

Certifiëren

In het lab wil Orange niet alleen projecten ondersteunen. Het dient ook om hardware op het netwerk te valideren. “Je kan niet zomaar hardware in de winkel kopen en die aan industriële 5G-infrastructuur koppelen”, verduidelijkt Deschuyffeleer. “Het lab helpt bij de certificatie.”

De testopstelling in The Beacon voorziet een downloadsnelheid van ongeveer 450 Mbit en een uploadsnelheid van om en bij de 30 Mbit. “Eigenlijk zijn gigabitsnelheden mogelijk”, zegt Michael Peeters, Director of Innovation bij Orange Belgium. “Dit netwerk werkt op halve capaciteit omwille van de tijdelijke 5G-licentie die we gebruiken.”

Jaar van 5G

Het labo wordt plechtig geopend in het bijzijn van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). Voor hij op de symbolische knop duwt, belooft de minister nog dat 2022 het jaar van 5G wordt. Hij looft de aanwezigheid van grote bedrijven in Vlaanderen en specifiek de Antwerpse haven die de komst van het 5G Lab relevant maakt.

Orange zal tegen het einde van dit jaar tien gelijkaardige labo’s openen. Het merendeel daarvan komt in Frankrijk terecht, met uitzonderingen bij ons, in Madrid en in Boekarest. De labo’s moeten op de lange termijn bijdragen aan een gezond ecosysteem van toepassingen die de industrie vooruithelpen.

lees ook

Minister Dalle: “2022 moet en zal het jaar van 5G zijn”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home