Opex met Apex: Alles van Dell is nu ook as-a-service

dell

Van server tot endpoint: Dell Technologies stelt voortaan zijn hele portfolio beschikbaar in een opex-betaalmodel met een centrale beheerconsole voor het hele aanbod. Het nieuwe aanbod heet Apex.

Dell onthult op de digitale versie van de Dell Technologies World-conferentie Project Apex. Die noemer omvat een strategie van het bedrijf om het hele portfolio as-a-Service beschikbaar te maken. “Project Apex, Apex voor de klanten, consolideert en simplificeert ons aanbod”, verduidelijkt Arnaud Bacros, general manager voor Dell Technologies in België.

Aan de ene kant bouwt Apex voort op Dell Technologies on Demand, dat het bedrijf vorig jaar lanceerde. “Dat was echter een niche-aanbod dat niet alle producten omvatte”, verduidelijkt Bacros. Met Apex komt het hele Dell-aanbod in een opex-model beschikbaar. “Ons totale aanbod is beschikbaar onder Apex”, verduidelijkt Sam Grocott, SVP voor Dell Technologies wereldwijd. “Van datacenter en beveiliging over HCI tot endpoints en clients.”

Centrale console

Aan de andere kant biedt Apex overzicht. Samen met Apex lanceert Dell de Dell Technologies Cloud Console. Die biedt een volledig nieuwe beheerervaring opgebouwd rondt één centrale webconsole. Van daaruit kan een klant zijn totale infrastructuur beheren, van laptop of workstation tot opslagserver of HCI-infrastructuur. Dat kan met hardware on-premises, in de edge, in een colocatie-datacenter of zelfs in de cloud. Het portaal draait on-premises en blijft dus in handen van de klant, wat volgens Grocott een belangrijk verschil maakt met het hybride aanbod van cloudproviders. De Cloud Console moet in Q1 2021 beschikbaar zijn.

Met Apex kan je samengevat alles bestellen dat Dell biedt binnen een maandelijkse abonnementsformule, terwijl je een centrale plaats krijgt om alle hardware te beheren. Dell gaat de komende maanden en jaren nog verder bouwen op het aanbod met managed services zoals Storage-as-a-Service. Die dienst lanceert het bedrijf eerst in de VS. Met Storage-as-a-Service zeg je aan Dell wat je nodig hebt, en zorgt het bedrijf (eventueel via partners) voor de rest. ‘De rest’ omvat daarbij levering, installatie en configuratie van opslag terwijl je zelf alleen betaalt voor wat je nodig hebt.

Dell sleutelt verder aan een gelijkaardig systeem waarmee je via de console meteen hardware kan bestellen op basis van concrete workloads. Je geeft bijvoorbeeld aan dat je 200 compute-geoptimaliseerde instances met accelerator-ondersteuning zoekt voor specifieke workloads. Dell zorgt voor de levering en de installatie. Ook voor deze mogelijkheid communiceerde Dell nog niets over de lokale beschikbaarheid.

Apex en de kmo

Bij ons gaat Apex voorlopig nog zonder die cloudgeïnspireerde mogelijkheden van start, al stapt ook Dell Technologies in België met het opex-systeem naar de klant. Bacros: “Met Apex benaderen we de markt proactiever. In de plaats van op hardware te focussen, richten we ons op service level agreements. De klant zegt wat hij wil doen, Dell Technologies regelt de rest.”

Volgens Bacros is ook de lokale markt klaar voor on-premises IT binnen een servicemodel. “We zijn dat bijvoorbeeld bij de grote telecomproviders. In hun strategie was niet zo lang geleden geen plaats voor opex. Alles moest via grote capex-investeringen gebeuren. Vandaag is dat helemaal omgedraaid en vragen ze wel naar een model met lagere maandelijkse operationele kosten.”

Dat betekent niet dat Dell Technologies Apex exclusief voor grote ondernemingen in de markt zet. De verschuiving van capex naar opex zit overal in de lift. Deels onder impuls van het publieke cloudmodel met zijn flexibele maandelijkse kosten, deels omdat de coronacrisis niet bepaald een goed klimaat creëert voor grote investeringen. Ook daar wil Dell Technologies op inspelen.

lees ook

Dell Technologies in België: Laptops en lokale hardware boven de cloud

“Apex heeft geen instapdrempel”, verduidelijkt Bacros. “Een kleine onderneming kan perfect met ons in zee gaan voor enkele pc’s en daarna uitbreiden met workstations of servers. De samenwerking kan zo klein beginnen en groeien.” Dat maakt Apex op papier erg interessant voor onze kmo-markt.

Greenlake vs. Apex

Dell concurreert met Apex met het Greenlake-aanbod van HPE (en in mindere mate Lenovo TruScale). HPE was visionair met de lancering van Greenlake, dat een steeds grotere selectie van het HPE-portfolio in een servicemodel giet. Dell Technologies betrad de markt eigenlijk vrij laat met Dell Technologies on Demand, maar maakt met Apex een inhaalmanoeuvre. We zien twee belangrijke troeven vergeleken met HPE. De eerste is het uitgebreide portfolio: Dell combineert opslag- en serverhardware met clients en dat kan HPE sinds de splitsing niet doen. Laptops en workstations zitten immers bij het onafhankelijke HP Inc. Anderzijds wijst Bacros op de lage instapdrempel: ook die verschilt van HPE.

Daar staat tegenover dat HPE al iets verder staat in de cloudgerelateerde mogelijkheden van het aanbod, net als samenwerkingen met derde partijen zoals Nutanix (al heeft Dell natuurlijk VMware achter de hand). Uiteindelijk mikken HPE en Dell Technologies wel op hetzelfde doelpubliek met een steeds overzichtelijker en uitgebreider aanbod. We zijn benieuwd in welke mate kmo’s en grote bedrijven bij ons binnen enkele jaren de stap van capex naar opex zullen zetten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home