HCI: de perfecte springplank naar een hybride cloudomgeving

Welke waarde zit er in data, en hoe kan je die ontsluiten? Volgens Fujitsu is hyperconverged infrastructuur meestal de sleutel. Hoe helpt het bedrijf zijn klanten met zijn nieuwe datastrategie?

Fujitsu startte vorig jaar in april met zijn Data Driven Transformation Strategy, datastrategie of DDTS voor de vrienden. Met die strategie wil de hardwarespecialist organisaties helpen bij een duurzame digitale transformatie. “Covid heeft transformatie bij bedrijven versneld”, zegt Stijn Vandenhaute, Head of Sales Operations bij Fujitsu België. “Maar de beweging was duidelijk al ingezet. Wie digitale transformatie omarmt zal vooruitgaan, terwijl achterblijvers het risico lopen om te verdwijnen.”

Meerwaarde creëren

De strategie van Fujitsu focust op waardecreatie. “Er zijn drie pijlers”, weet Vandenhaute. “Eerst en vooral zijn de prestaties belangrijk: infrastructuur en toepassingen moeten performant zijn, maar ook schaalbaar en flexibel zodat de organisatie kan inspelen op verandering. Vervolgens speelt de klantervaring een belangrijke rol: de oplossing moet snel en vooral eenvoudig bruikbaar zijn. Tot slot kijken we naar de return on investment. De oplossing moet financieel interessant zijn en haalt idealiter operationele kosten naar omlaag.”

Iedere oplossing moet financieel interessant zijn en haalt idealiter operationele kosten naar omlaag.

Stijn Vandenhaute, Head of Sales Operations Fujitsu België

Digitale transformatie om mee te zijn met de hype is dus niet aan de orde. Een transformatieproject moet een duidelijk doel hebben en waarde creëren. Dat betekent enerzijds dat een organisatie waarde uit data wil halen, en anderzijds dat de transformatie geen torenhoge kosten met zich mag meebrengen. Een efficiënte en toekomstbestendige infrastructuur dringt zich op.

Vandenhaute: “Wanneer we opzoek gaan naar meerwaarde, komen we al snel uit bij een sterk geautomatiseerde en schaalbare oplossing. In de praktijk is dat een hybride architectuur waarin cloud gecombineerd wordt met hyperconverged infrastructuur.”

Hybride infrastructuur

Volgens Vandenhaute is het vrijwel een gegeven dat een hybride oplossing de beste keuze is, aangezien sommige toepassingen beter in de publieke cloud draaien maar andere efficiënter zijn on-premises. “Slechts twee procent van de organisaties kiest volledig voor de publieke cloud, terwijl 83 procent een hybride oplossing omarmt. Dat aandeel zal waarschijnlijk snel groeien naar 90 procent.”

“De meeste organisaties die volledig in de cloud zitten, zijn in de cloud gestart”, weet Vandenhaute. “Zelfs dergelijke bedrijven maken op termijn meestal de stap naar een hybride oplossing. Kijk maar naar Uber, dat een deel van zijn infrastructuur on-premises heeft gehaald omwille van de GDPR, of Netflix dat de UI wel in de cloud draait, maar video’s intussen naar eigen servers heeft verplaatst. Verschillende factoren zoals compliance, beschikbaarheid maar ook prijs maken een hybride aanpak interessanter. De cloud is heel flexibel, maar niet altijd de goedkoopste plek om een workload te draaien.”

HCI

In een hybride omgeving is overzicht en controle over workloads daarom heel belangrijk. Idealiter kan je ze draaien op de meest geschikte plek, en dus vlot migreren van de on-premises omgeving naar de publieke (multi)-cloud. Daarom is HCI zo belangrijk. “Hyperconverged systemen zoals die van Nutanix, VMware of Azure Stack van Microsoft, connecteren naadloos met de publieke cloud.”

Hyperconverged systemen zoals die van Nutanix, VMware of Azure Stack van Microsoft, connecteren naadloos met de publieke cloud.

Stijn Vandenhaute, Head of Sales Operations Fujitsu België

Dat is niet het enige voordeel. De on-premises HCI-omgeving biedt schaalbaarheid die je kan vergelijken met de cloud. Bij hyperconverged infrastructuur kan je immers naar believen opslag en rekenkracht toevoegen aan de beschikbare poule wanneer de actuele situatie daarom vraagt. Gecombineerd met een abonnementsmodel voor de on-premises hardware, komt de ervaring helemaal dicht bij de cloud te liggen.

Fujitsu heeft net als de concullega’s een as-a-service-aanbod voor hardware onder de noemer uSCALE. Daarmee nemen klanten infrastructuur af met een maandelijkse kost op basis van verbruik, zodat geen grote investeringen vooraf hoeven. “We verwachten dat dit verbruiksmodel in de toekomst alleen maar zal stijgen”, voorspelt Vandenhaute.

Organisaties die een hybride model omarmen met HCI on-premises in een servicemodel, hebben volgens Vandenhaute een heel solide basis om verder te transformeren. Met de fundering op z’n plaats is het natuurlijk de bedoeling ook meerwaarde te bouwen. Daarvoor organiseert Fujitsu workshops met de klant.

Oplossing op maat

“Tijdens die workshops kijken we naar de specifieke situatie van de klant en de applicaties. We onderzoeken wat best lokaal draait en wat best naar de cloud gaat.” Vandenhaute maakt zich sterk dat Fujitsu zich als relatief neutrale speler kan positioneren, toch zeker wat de keuze van cloud en software betreft. “We hebben een breed ecosysteem aan partners waardoor we telkens een oplossing op maat van de klant kunnen kiezen. Voor één partij is een integratie met AWS misschien de beste oplossing, voor een andere organisatie kan Microsoft met Azure en Azure Stack de juiste keuze zijn, en een derde partij verkiest misschien om zo onafhankelijk mogelijk te blijven van grote providers door voor Nutanix of VMware te kiezen.”

Voor de on-premises hardware is Fujitsu vanzelfsprekend geen onafhankelijke partij. Daar schuift de hardwarespecialist de eigen Primeflex-oplossing en bijhorende servers naar voren. De systemen van Fujitsu zijn wel allemaal getest en gecertifieerd voor vendors zoals Intel met Xeon Processoren, Intel Select Solution maar natuurlijk ook voor Azure Stack, VMware en Nutanix. Fujitsu (of een kanaalpartner) doen dienst als enige aanspreekpunt voor klanten die willen transformeren.

Oplossing voor de toekomst

Uiteindelijk verwacht Vandenhaute dat hybride omgevingen met HCI alomtegenwoordig zullen worden. Dat is doorgaans de oplossing die Fujitsu klanten aanreikt, al erkent hij dat er ook vandaag nog erg traditionele organisaties bestaan.

lees ook

Fujitsu Lifebook U9310X review: ruwe bolster met een warm hart

“HCI is de beste aanpak en laat je toe te focussen op de data-architectuur. Bovendien biedt HCI flexibiliteit en controle. Voor ons is dat dan ook de standaard”, zegt hij. “We zien ook steeds meer tractie voor HCI in de markt, maar er blijven organisaties die een klassieke 3-tier aanpak verkiezen.”

In dat geval kan Fujitsu ook accommoderen, al zijn er vandaag niet echt voordelen aan een infrastructuur waarbij opslag, networking en compute opgesplitst zijn in silo’s. “Dergelijke infrastructuur vereist een grote initiële investering op lange termijn, met overprovisionering om toekomstige groei te bolwerken. De flexibiliteit verdwijnt en je hebt een grote initiële investering nodig”, besluit hij. “Als je dan kijkt naar de voordelen van HCI, is de weg voorwaarts duidelijk en de beste keuze naar een datagedreven bedrijf.”

Deze bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Fujitsu en Intel. Meer informatie over de Fujitsu Server Primergy HCI-oplossing van beide bedrijven vind je via deze link.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home