HCI als wapen tegen CO2 en stijgende energiekosten

DALL·E Datacenter CO2

Hyperconverged infrastructuur heeft het potentieel om bedrijven een aardige duit te besparen. Bovendien is het een stuk vriendelijker voor het milieu dan de klassieke 3-tier aanpak, aldus nieuw onderzoek.

Een organisatie die overstapt van een 3-tier aanpak naar hyperconverged infrastructuur (HCI), bespaart meer dan 26 procent in zijn energieverbruik. Dat berekende Atlantic Ventures in opdracht van Nutanix. 3-tier is de verzamelnaam voor de klassieke uitrol van infrastructuur, waarbij servers met compute, opslag en netwerk gescheiden zijn. Bij HCI komen al die componenten samen in één vijver van resources, waarboven een abstractielaag ligt die flexibiliteit mogelijk maakt.

Duidelijke cijfers

De insteek is niet toevallig gekozen. Nutanix beweert als HCI-specialist al sinds jaar en dag dat 3-tier passé is. Naast minder flexibiliteit en complexer beheer zijn hoge kosten en inefficiëntie volgens het bedrijf een belangrijke motivator om de overstap te maken. Met het onderzoek wordt die claim nu onderbouwt door transparante cijfers.

Atlantic Ventures bouwt zijn onderzoek op rond een modelbedrijf dat representatief moet zijn voor tal van organisaties. Het fictieve bedrijf is actief in de wagenconstructie in West-Europa, heeft 11.000 werknemers verspreid over 85 locaties met een omzet van 2,4 miljard euro. Het IT-team bestaat uit 190 mensen die samen een budget van 55,2 miljoen euro ter beschikking hebben.

3-tier met 400 servers

Voor dat bedrijf kijken de onderzoekers naar de voetafdruk van een realistische 3-tier opstelling in het eigen datacenter en vergelijken ze die vervolgens met evenwaardige HCI-infrastructuur. Het fictieve bedrijf krijgt 400 x86 rackservers toegewezen met gemiddelde prestaties en capaciteit op basis van huidige industriestandaarden. Daarvoor berekent Atlantic Ventures meteen de impact van het bijhorende datacenter, inclusief koeling. Dergelijke IT-infrastructuur is goed voor een jaarlijks energieverbruik van ongeveer 4,2 miljoen kWh.

lees ook

Sloop geen silo’s om er nieuwe te bouwen: de gevaren van multicloud

De onderzoekers berekenen vervolgens hoe even capabele infrastructuur er zou uitzien met een HCI-aanpak. Wanneer servers vervangen worden door HCI-nodes, ontstaan er synergiën. Opslag, compute en verwerkingscapaciteit voor het netwerk zitten samen en kunnen optimaal benut worden. Het is met andere woorden niet meer nodig om volledige racks vol opslagservers te configureren: de harde schijven en SSD’s kunnen netjes mee in de HCI-stack.

Kleinere voetafdruk, lager verbruik

Dat zorgt voor heel wat efficiëntiewinst. De voetafdruk van de opslagservers verdwijnt bijna helemaal en die van de netwerkcapaciteit halveert bijna. De HCI-nodes verbruiken 1.84 miljoen kWh, vergeleken met 1.86 miljoen kWh voor alleen de compute-servers in een 3-tier configurate. Het fictieve autobedrijf wint al meteen 630.720 kWh op jaarbasis door de compleet verdwenen impact van de opslagservers.

De besparing gaat echter verder. De verdwenen servers zelf verbruiken minder, maar ze hoeven ook niet meer gekoeld te worden. “Het kost bijna evenveel energie om hardware te koelen dan om die te gebruiken”, zegt Steen Dalgas, Senior Cloud Economist bij Nutanix daarover. In de berekening uit de studie zien we inderdaad dat het omkaderende verbruik (koeling, UPS…) daalt van 1,56 miljoen kWh naar 1,14 miljoen kWh.

HCI besparing vs 3 Tier

Atlantic Ventures concretiseert wat dat betekent aan de hand van een industriële elektriciteitsprijs van 0,18 cent. Het fictieve bedrijf bespaart zo meer dan 200.000 euro op jaarbasis puur aan elektriciteitskosten. Financieel is er dus een duidelijk voordeel, maar ook op het vlak van duurzaamheid kan HCI een grote impact maken.

Datacenters en de vliegindustrie

“Datacenters stoten evenveel CO2 uit als de vliegindustrie”, verduidelijkt Steen. “Als heel het VK of heel Frankrijk van 3-tier naar HCI zou migreren, zou de elektriciteitsbesparing gelijk staan met de opbrengst van een gemiddelde kerncentrale” weet hij. Wanneer we over CO2 spreken is de impact echter het grootst in landen die weinig op kernenergie vertrouwen, zoals Duitsland.

De migratie naar HCI zorgt voor veel rechtstreekse besparingen zoals de studie van Atlantic Ventures uitwijst, maar ook voor een kleinere milieu-impact in de marge. “De verkoop, het vervoer en de fabricage zorgen ook voor uitstoot nog voor je zelfs maar start met het gebruik van je infrastructuur”, zegt Steen.

Mat Brown, Technical Lead, Datacenter & Sustainability, valt hem bij. “HCI heeft vooral impact op de gebruiksfase. Klanten die hun datacenter-voetafdruk verkleinen, verkleinen heel de operationele afdruk. Dat heeft toch ook impact op de rest van de cyclus, aangezien er minder servers gebouwd en verscheept moeten worden.”

HCI als ESG-troef

De studie plakt ook cijfers op de bespaarde CO2-uitstoot, al is die zoals aangehaald afhankelijk van de energiemix die je lang gebruikt. Steen: “Bij ESG (Environmental, Social en Governance)-rapportage maakt het niet zoveel uit hoeveel energie je zelf opwerkt. De situatie in het land waar het datacenter staat, is doorslaggevend voor de berekeningen.” Het modelbedrijf is volgens Atlantic Ventures in een 3-tier context goed voor een totale CO2-uitstoot van 1.041 ton per jaar, waarvan het gros in verbruik zit maar toch ook 74 ton in bouw en transport.

De totale CO2-besparing van HCI tegenover 3-tier bedraagt 26,7 procent.

Bij HCI daalt de totale uitstoot. De energiebesparing brengt de uitstoot terug van 967 ton naar 709 ton en de uitstoot voor fabricage en transport daalt naar 54 ton. De totale besparing bedraagt zo 278 ton CO2 per jaar, of 26,7 procent.

Impact op EMEA-niveau

De studie extrapoleert de bevindingen naar bestaande datacenters over de hele EMEA-regio, rekening houdend met een gemiddelde groei van de IT-consumptie. Wanneer ieder datacenter van 3-tier naar HCI zou overschakelen, zou dat tegen 2025 goed zijn voor 56,68 TWh aan elektriciteitsbesparing en bijhorend 8,22 miljard euro aan bespaard budget. De klimaatimpact kan ook tellen: de switch zou volgens de berekening de uitstoot van 14,17 miljoen ton aan CO2 voorkomen.

Dat cijfer is natuurlijk vooral illustratief. Niet iedereen gaat van vandaag op morgen bestaande infrastructuur vervangen. De berekeningen tonen wel aan dat de overschakeling van HCI naar 3-tier een enorme impact heeft op de CO2-uitstoot, ook wanneer je daarvoor bestaande infrastructuur moet vervangen door nieuwe.

Goed voor investeringen

Eigenlijk hoeft het geen betoog dat klimaatreddende maatregelen een goede zaak zijn, maar Steel maakt toch ook een businesscase voor de migratie en bijhorende besparingen. “Sinds het begin van de pandemie zien we een grote verschuiving van investeringen. Onderzoek over een periode van tien jaar wijst uit dat bedrijven met concrete ESG-doelen bovengemiddeld presteren op de lange termijn.” Hij argumenteert dat het zo los van milieudoelstellingen voor aandeelhouders interessant is om in ESG-bewuste organisaties te investeren.

lees ook

Nader bekeken: de CO2-afdruk van het digitale

Die verschuiving vindt vandaag al plaats. “60 triljoen dollar zit al in ESG-investeringsfondsen en grote kleppers zoals Blackrock verschuiven hun focus.” Daar komt bij dat de EU binnenkort een jaarlijks ESG-rapport zal eisen. “Klanten van je diensten gaan daardoor anders kijken naar hun aankopen. Het beleid van partners heeft immers een rechtstreekse impact op hun eigen ESG-rapportage.”

Extra argument

Nutanix heeft al veelvuldig geargumenteerd waarom HCI de beste keuze is vanuit een operationeel IT-standpunt. Efficiëntie, flexibiliteit en eenvoud in beheer zijn daar de sleutelwoorden. Met de lancering van de Atlantic Ventures-studie komt het bedrijf met een nieuwe overtuigingsstrategie: wil je HCI niet overwegen voor jezelf of je IT-team? Doe het dan voor de planeet, of toch minstens een gunstig ESG-rapport.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home