Energiekosten vermijden door alle datacenters te verhuizen naar koudere oorden? Zo’n vaart zal het niet meteen lopen. De huidige lokale IT-infrastructuur biedt voldoende flexibiliteit en schaalbaarheid, maar toch missen sommige bedrijven de boot.
De manier waarop we onze datacenters vandaag de dag huisvesten en benutten, kan niet blijven standhouden in het veranderende IT-landschap. Nieuwe ontwikkelingen loeren om de hoek en het bewustzijn rond dataverbruik en duurzaamheid neemt toe. Een hybride multicloud-model, gebaseerd op HCI, biedt voldoende flexibiliteit en schaalbaarheid om aan de noden van het huidige IT-landschap te voldoen, ook met het oog op duurzaamheid.
Een gebrek aan kennis en adoptie bij bedrijven zorgt er echter voor dat we nog niet zijn waar we zouden moeten staan, en het is aan experten om bedrijven ‘op te voeden’. Het huidige IT-landschap en hoe het omgaat met datacenters en infrastructuur wordt geanalyseerd door de aanwezige experten op de ronde tafel over datacenter en IT-infrastructuur, georganiseerd door ITdaily.
Meten is weten
Binnen het ecosysteem van datacenters en IT-infrastructuur start alles met ‘meten is weten’, al wordt dit vaak onderschat of vergeten. “Bij heel wat bedrijven zijn er duizenden taken aan het draaien op diverse servers die eigenlijk overbodig zijn”, aldus Xavier Warnier, CCO bij Datacenter United. Dit vergt veel energie, en energie kost geld. Maar ook op particulier niveau zijn we ons niet meer bewust van hoeveel energie onze data vraagt. “In onze huiskamers alleen al staat er veel te draaien, vult Frank De Campenaere aan, Senior Solution Sales Executive bij Lenovo.
Bij heel wat bedrijven zijn er duizenden taken aan het draaien die eigenlijk overbodig zijn.
Xavier Warnier, CCO Datacenter United
Je staat er niet bij stil dat alles wat je doet, van het genereren van een afbeelding door ChatGPT tot het versturen van een email, in een datacenter stroom aan het vreten is. “Vroeger stuurde Colruyt mails met vermelding onderaan naar de klant dat een antwoord per mail in feite een kost had van vijf frank”, herinnert Luc Costers zich, Regional Leader Nutanix BeLux, CIS en Eastern Europe. Dat je een mail niet moet afdrukken, weten we, maar vandaag de dag beseffen we niet wat de impact van het digitale is op energieverbruik, kosten en het klimaat.
Duurzaamheid
Duurzaamheid komt binnen diverse sectoren naar boven als thema. Bedrijven stellen steeds meer hun objectieven in op het behalen van bepaalde duurzaamheidsdoelstellingen. Dat kan een accelerator zijn om daar beter mee om te gaan en de juiste beslissingen in te nemen. “Als ik mijn data niet opruim, betekent dat een kost voor mijn bedrijf”, stelt Tom Van der Hulst, Business Unit Manager Intelligent Infrastructure bij NTT. “Misschien moeten we onze servers niet belasten met honderden foto’s van het voorbije bedrijfsfeestje, maar volstaat een handvol goede beelden?”, merkt hij verder op.
Als ik mijn data niet opruim, betekent dat een kost voor mijn bedrijf.
Tom Van der Hulst, Business Unit Manager Intelligent Infrastructure NTT
Een eerste stap richting een duurzamere aanpak van het datacenter, is een efficiëntere werking ervan. “Welke data en workloads zijn overbodig en vragen veel energie van de servers? We maken op basis van de huidige infrastructuur een analyse om die duurzaamheid waar te maken”, vertelt Van der Hulst. Steeds meer organisaties stellen zich de vraag of de locatie van hun data wel de juiste keuze is.
Het go-to-model van vandaag
Wat is dan wel the way-to-go om je datacenter vandaag in te richten? De heren rond de tafel staan allemaal achter het concept van een hybride multicloud-omgeving met hyper-converged infrastructure (HCI). In zo’n hybride omgeving ga je je data en workloads verspreiden op servers en in de cloud. “Het voordeel van de cloud is dat je precies kan afnemen wat je nodig hebt”, vertelt Van der Hulst. In combinatie met een HCI-omgeving on-premises worden workloads plots erg mobiel. HCI biedt meer flexibiliteit waarbij je ze kan verspreiden, in contrast met de klassieke tier 3-omgevingen.
lees ook
Geen 3-tier maar ook geen cloud first: wat dan wel?
“Vandaag de dag zie ik heel weinig IT-departementen die weten wat alle aspecten van hun IT echt kosten”, aldus Costers, die met Nutanix niet toevallig een oplossing in het portfolio heeft. Het zijn nu net die inzichten die essentieel zijn om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Idealiter draai je de workload waar dat het meest efficiënt is. “We zijn vandaag de dag onvoldoende aan het meten, vertelt De Campenaere. “We weten dat machines ‘s nachts veel minder verbruiken dan overdag”, gaat hij verder. Het TruScale as-a-service-model van Lenovo brengt in kaart hoeveel en waar het grote verbruik zit om zo efficiënt te kunnen shiften. Stroomverbruik is dé parameter voor Lenovo’s on-premises-servicemodel voor servers.
Vandaag de dag zie ik heel weinig IT-departementen die weten wat alle aspecten van hun IT echt kosten.
Luc Costers Regional Leader Nutanix BeLux, CIS en Eastern Europe
Warmere temperaturen, koudere oorden
Het snel veranderende technologielandschap, in combinatie met een grotere focus op duurzaamheid, gaat gepaard met een nood aan nieuwe technieken zoals warmtenetten of koelen aan hogere temperaturen. “Vandaag de dag zijn er servers die kunnen draaien tot 40 graden, wat een grote vooruitgang is op gebied van duurzaamheid”, aldus De Campenaere. Hierdoor kan het energieverbruik dat verloren gaat aan koelingssystemen ingeperkt worden. “Het is onpraktisch om te koelen tot achttien graden in de zomer terwijl servers op dertig graden kunnen draaien”, vult Warnier vanuit zijn expertise bij Datacenter United aan.
Daartegenover staat een andere mogelijke aanpak, waarbij datacenters geëmigreerd worden naar koudere oorden, en dus geen nood hebben aan koelingsapparatuur. In sommige situaties is het zo dat de energiekost primeert en het Noorden als waardevolle optie naar boven komt.
lees ook
Belgisch IT-landschap evolueert in twee snelheden: wie blijft achter en waarom?
“België is nu eenmaal bijna het duurste land in Europa op stroomniveau”, beseft Warnier. Om die kosten te drukken, kunnen “klanten workloads gaan verspreiden in verschillende landen afhankelijk van het niveau van toegankelijkheid van die data”. In termen van latency is dit niet altijd de primerende oplossing en houdt de stelling ‘hou je vrienden dicht en je data dichter‘ wel degelijk steek. Bovendien speelt er in de keuze voor de juiste locatie van je workload meer dan latency en de stroomcomponent van de totale kost, zoals dienstverlening.
Klanten bewustmaken
Het technologielandschap staat niet stil en wordt met de dag complexer. De onwetendheid op gebied van data(verbruik) is groot en de adoptie van nieuwe innovaties schrikt veel bedrijven af die trouw blijven aan hun traditionele datacenters. Dat beseffen de heren rond de tafel maar al te goed. “Het is aan ons om klanten te begeleiden en bewust te maken”, weerklinkt het meermaals. De manier waarop we omgaan met datacenters, dient mee te evolueren met het veranderende technologiegebruik, denk bijvoorbeeld aan de extra rekenkracht die artificiële intelligentie nu al vraagt.
Voor experten in het veld is dit evengoed een uitdaging. Doordat de technologie in zo’n ijltempo groeit, is het soms achter de feiten aanlopen. Een tandje bijsteken, synergiën opzoeken en blijven innoveren, kan antwoorden bieden op de steeds nieuwe technologische uitdagingen. Een flexibele en moderne IT-infrastructuur is daarbij een must.
Dit artikel is onderdeel van een reeks naar aanleiding van de door ITdaily georganiseerde ronde tafel over datacenter en infrastructuur. Lees hier meer.