Dell EMC PowerMax: wanneer snelle opslag prioriteit wordt

mclaren dell powermax

Klaar voor de toekomst: SCM en NVMe-oF

Het SCSI-protocol wordt nu verdrongen door NVMe, wat de deur in de toekomst opent voor Storage Class Memory (SCM). Door de recente evoluties in 3D XPoint-geheugen naderen we dynamische RAM-snelheden in plaats van traditionele 3D NAND flash. SCM kan worden geadresseerd op byteniveau, vergeleken met page-niveau voor NAND-geheugen, en geniet snelheden die duizend keer hoger liggen dan NAND.


Lees dit: Intel toont Optane RAM: DDR4 dat permanent actief blijft


Helaas hangt daar vandaag nog een absurd hoog prijskaartje aan vast, vergelijkbaar met de prijs van SSD’s ten opzichte van harde schijven acht jaar geleden. SCM heeft enkel nut wanneer een storage array gebruik maakt van een NVMe-protocol.

Blijvende software-evolutie

NVMe over Fabrics (NVMe-oF) is de volgende stap waar storage arrays naar zullen evolueren de komende jaren. Zeker in combinatie met SCM is er een flinke boost mogelijk op vlak van responstijd. PowerMax ondersteunt vandaag een recordsnelle responstijd van 600 microseconden, maar met NVMe-oF kan dat verder worden verlaagd tot een duizelingwekkende 50 microseconden.

 

PowerMax ondersteunt vandaag een responstijd van 600 microseconden, maar NVMe-oF heeft een potentieel van 50 microseconden.

 

SCM en NVMe-oF zijn spitstechnologieën die vandaag nog niet breed worden uitgerold, maar al wel volop beschikbaar zijn om mee te experimenteren. De PowerMax van Dell EMC is klaar voor die volgende stap qua hardware, maar heeft nog wel werk om op softwarevlak het maximale uit de technologie te halen. Hetzelfde geld overigens rond het hele NVMe-protocol waarvan PowerMax gebruik maakt. “De hardware is klaar om een volgende stap te zetten op vlak van storage arrays,” verduidelijkt Atkinson. “Aan de software blijven we dagelijks sleutelen om het maximale eruit te halen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home