Broadcom focust op software met overname zakelijk Symantec-portfolio

Broadcom

Chipfabrikant Broadcom heeft aangekondigd dat het de zakelijke producten van securityleverancier overneemt voor een bedrag van 10,7 miljard dollar. De overname past volgens CEO Hock Tan binnen de strategie om “één van ’s werelds toonaangevende bedrijven in infrastructuurtechnologie op het gebied van hardware en software te bouwen.”

Broadcom maakte de deal donderdag bekend. De chipfabrikant betaalt 10,7 miljard dollar voor het zakelijke productportfolio van securityspecialist Symantec. Het is Broadcoms tweede grote overname van een softwarebedrijf op evenveel jaren tijd. Vorig jaar kocht het ook al CA Technologies voor 18,9 miljard dollar.

Analisten konden die overname destijds maar moeilijk begrijpen en het aandeel van Broadcom zakte met meer dan 15 procent nadat het nieuws bekend raakte. “Tactisch gezien komt de stap op ons over als een managementteam dat geen halfgeleiderideeën meer heeft en besluit om zomaar acquisities uit te voeren omdat het dat kan. CA heeft geen duidelijke synergieën met de halfgeleideractiviteiten van Broadcom”, zei Hans Mosesmann, analist bij Rosenblatt, kort na de aankondiging.

Voor Broadcom-CEO Hock Tan was de overname van CA Technologies evenwel net een bewuste zet om buiten de halfgeleidermarkt te treden en het portfolio uit te breiden naar software. “Deze transactie vormt een belangrijke bouwsteen voor de creatie van één van ’s werelds toonaangevende bedrijven in infrastructuurtechnologie”, verdedigde de CEO zijn beslissing.

 

Door de overname van CA Technologies is Broadcom ondertussen een ander bedrijf geworden.

 

Broadcom gelooft in de toekomst van het enterprise-datacenter, als onderdeel van een realiteit waarin hybrid en multi-cloud centraal staan. Het bedrijf zag zijn netwerk- en opslagactiviteiten snel groeien door de digitale transformaties die ondernemingen de afgelopen jaren hebben doorlopen. Om die initiatieven te stimuleren, moeten bedrijven hun datacenters veilig en betrouwbaar kunnen schalen.

De fusie van Broadcoms infrastructuuraanbod met de mainframe-oplossingen van CA Technologies, moet binnen dat verhaal geplaatst worden en lijkt dan wel degelijk complementair. De oplossingen van Symantec kunnen daarbij een aanvullend securityluik invullen.

Transformatie

Door de overname van CA Technologies is Broadcom ondertussen een ander bedrijf geworden. In het tweede kwartaal van 2019 behaalde het een omzet van 5,52 miljard dollar, waarvan 74 procent afkomstig was uit halfgeleiders en 26 procent uit software. Een jaar eerder was 90 procent van de omzet afkomstig uit halfgeleiders.

De omzet uit halfgeleiders staat de laatste kwartalen onder druk als gevolg van de zware concurrentie en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, waarvan het einde nog niet in zicht is. Broadcom zag zich in juni genoodzaakt om zijn omzetprognose voor dit jaar naar beneden bij te stellen, nadat president Trump Amerikaanse bedrijven verbood om nog langer zaken te doen met het Chinese Huawei. Huawei is één van de grootste afnemers van Broadcom-chips.

 

De uitbreiding van het softwareportfolio met de zakelijke producten van Symantec moet de volatiliteit van Broadcom verminderen.

 

De uitbreiding van het softwareportfolio met de zakelijke producten van Symantec, dat oplossingen voor endpointsecurity, webbeveiliging, cloudsecurity en preventie van dataverlies omvat, moet de volatiliteit van het bedrijf volgens Tan verder verminderen. Hij noemt het een logische stap en ziet opportuniteiten voor cross-selling met de oplossingen van CA Technologies en het in 2016 overgenomen Brocade. Bovendien zijn de winstmarges op software groter, omdat de ontwikkeling van chips nu eenmaal zwaardere investeringen vraagt.

Groeistrategie

“M&A (Mergers & Acquisitions, red.) heeft een centrale rol gespeeld in de groeistrategie van Broadcom en deze transactie vormt de volgende logische stap in onze strategie, na onze acquisities van Brocade en CA Technologies”, zegt de CEO in een reactie. “We kijken er naar uit om onze voetafdruk van bedrijfskritische infrastructuursoftware uit te breiden binnen ons klantenbestand.”

Sommige analisten stellen zich evenwel opnieuw vragen bij de overname. “Is het een chipbedrijf? Is het een softwarebedrijf? Of wordt het een investeringsvehikel, zoals een technologiefonds met heel weinig bindweefsel tussen investeringen? Het is nu moeilijk te zeggen”, citeert Patrick Moorhead, analist bij Moor Insights & Strategy aan Silicon Angle.

Holger Mueller, analist bij Constellation Research is optimistischer: “Dit kan een goede strategie zijn voor Broadcom als het zichzelf weet te herpositioneren als een breder enterpriseplatform en softwarespeler.”

Dat lijkt alleszins de strategie die Tan heeft uitgezet om Broadcom de komende jaren te laten groeien. Hij zoekt bedrijven met een goede marktpositie die technologisch sterk staan, investeert erin om die positie te behouden en runt ze als zelfstandige onderdelen onder de vleugels van Broadcom. Dat lijkt alvast op korte termijn zijn vruchten af te werpen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home