Monitoring van beschikbaarheid en energie-efficiëntie in grote datacenters

Wilco Ravestein Paessler

Beschikbaarheid is niet zomaar een buzzword als het gaat over het monitoren van grote of gedistribueerde datacenters. In tegendeel, het is één van de belangrijkste aspecten ervan. Elke IT-beheerder of IT-verantwoordelijke heeft als doel downtime koste wat kost te voorkomen. Downtime betekent niet alleen kans op geïrriteerde gebruikers, maar kan ook snel leiden tot financiële verliezen voor een bedrijf. Tegenwoordig gaat de beschikbaarheid van bedrijfsdiensten hand in hand met de beschikbaarheid van IT-diensten.

Vooral voor MSP’s is klanttevredenheid cruciaal. Er is geen ruimte voor niet beschikbare of niet functionerende bedrijfsomgevingen. Daarom moet iedere onderbreking van diensten voorkomen worden. De juiste monitoringsoftware is hiervoor de oplossing doordat deze zorgt voor hoge beschikbaarheid en deze op tijd waarschuwt om actie te ondernemen, voordat downtime optreedt.

Wat is beschikbaarheid?

Netwerkmonitoring moet alle verschillende aspecten omvatten. Als je bijvoorbeeld de beschikbaarheid van een IT-dienst zoals een webshop met een virtual host wilt monitoren, moet je ook alle onderliggende lagen in de gaten houden. Denk daarbij aan de fysieke machine, het virtualisatieplatform, het besturingssysteem en de applicatie zelf.

Dit is slechts één voorbeeld. Hoe groter een bedrijf is, hoe groter en complexer zijn IT-infrastructuur en zijn datacenters (die meestal verspreid zijn over een stad, een land of zelfs de wereld). Daarom moeten monitoring tools de beschikbaarheid van systemen en diensten monitoren, zoals:

  • Beschikbaarheid van applicaties zoals email, ERP, ticketsysteem
  • Beschikbaarheid van infrastructuur zoals netwerk, bandbreedte, servers etc
  • Beschikbaarheid van fysieke beïnvloeding: Temperatuur, Luchtvochtigheid, Toegangscontrole

99% beschikbaarheid is niet genoeg

99% beschikbaarheid betekent een downtime van 87,7 uur per jaar, wat overeenkomt met 3,65 dagen. Als het gaat om de beschikbaarheid van je website, servers en databases, telt slechts één cijfer: 99,999%, wat neerkomt op een downtime van slechts 5 minuten per jaar. Dit getal is de indicator voor de hoge beschikbaarheid van je datacenter.

Optimalisatie van de energie-efficiëntie

Stroomvoorziening en het efficiënte gebruik hiervan behoren tot de belangrijkste kwesties bij het opleveren van datacentra, vooral in grotere bedrijven. In de eerste plaats moet de stroomvoorziening voor IT en apparatuur te allen tijde gegarandeerd zijn. Daarnaast is stroom efficiëntie belangrijk in tijden van stijgende energieprijzen, omdat dit een groot deel van de bedrijfskosten uitmaakt.

Toch zijn er ook verschillende mogelijkheden om het verbruik van hulpbronnen te optimaliseren. Het gaat er daarbij vooral om een goed beeld te hebben van de bijbehorende infrastructuur van het datacenter(s) en de IT-systemen. Transparantie en een uitgebreide analyse zijn noodzakelijk om dat duidelijke beeld te krijgen. Op deze manier kunnen huidige activiteiten, buitensporige reserves en overbodige back-ups worden geïdentificeerd en geoptimaliseerd om zo energie te besparen.


Dit is een ingezonden bijdrage van Wilco Ravestein, Country Manager Benelux bij Paessler AG. Klik hier voor meer informatie rond de Paessler PRTG-oplossing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home