‘Maak de afdrukbehoeften van je onderneming duurzamer’

brother frank deneweth

Duurzame ontwikkeling is niet langer enkel een ambitie voor bedrijven. Studies hebben aangetoond dat duurzaamheid nu als een topprioriteit moet worden beschouwd om concurrerend te blijven, naast de criteria kwaliteit, kosten, betrouwbaarheid, snelheid, flexibiliteit en innovatie.

Naast de genoemde studies1 zegt 85% van de consumenten wereldwijd dat ze nu meer geneigd zijn om te winkelen bij een onderneming die bekend staat om duurzaamheid2.

U mag dus de fundamentele impact van printprocessen op de ecologische voetafdruk van uw bedrijf niet onderschatten. U kunt uw toewijding aan groen printen aantonen door milieuoverwegingen mee te nemen in uw aankoopbeslissing. En als u zich afvraagt hoe u uw afdrukbehoeften duurzamer kunt maken, dan is hier onze checklist met 5 stappen:

Controleer de toeleveringsketen

Door ervaring weten we dat bedrijven over het algemeen de duurzaamheid van een printer alleen tijdens het gebruik beoordelen. Maar gezien 90% van de milieu-impact van een bedrijf afkomstig is van de toeleveringsketen3, moet u rekening te houden met de milieueffecten in elke fase van de levenscyclus van de printer. Op deze manier kunt u echt een verschil te maken.

De keuze voor duurzame leveranciers in het kader van een ethische toeleveringsketen, waarbij mensen en het milieu op een eerlijke en verantwoordelijke manier behandeld worden, is een belangrijk element van elke strategie op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG). Een ethische toeleveringsketen garandeert vrijheid van vereniging voor werknemers, veilige arbeidsomstandigheden, geen kinderarbeid en eerlijke lonen. Het toont ook uw standpunt tegen corruptie aan.

Verantwoordelijke partners in de toeleveringsketen helpen ook uw reputatie te beschermen tegen schade die ontstaat door samen te werken met partners die niet voldoen aan dezelfde normen die u voor uzelf stelt.

Uw bedrijf kan zijn milieu-initiatieven versterken door samen te werken met leveranciers die de doelstellingen van duurzame ontwikkeling respecteren en goede praktijken tonen, in het bijzonder door erkend te worden door de FTSE4Good-index of door regelmatig hun koolstofvoetafdruk te publiceren als onderdeel van het “Carbon Disclosure Project”.

Controleer het recyclageproces van de leverancier

Om uw milieuvriendelijke aanpak verder te versterken, raden wij u aan om een printerpartner te kiezen waarmee u uw gebruikte verbruiksmaterialen gemakkelijk kunt recycleren. Biedt uw partner u een gratis label om gebruikte verbruiksartikelen terug te sturen? Zorgt hij ervoor dat ze allemaal worden gerecycleerd in overeenstemming met de geldende regelgeving? En als hun recyclageproces volledig geautomatiseerd is voor maximale efficiëntie, is dat nog beter.

Om meer te weten te komen over de activiteit van Cool Earth, een liefdadigheidsinstelling die strijdt tegen ontbossing en inheemse bosgemeenschappen steunt, nodigen we u uit om onze speciale blog te lezen.

Bekijk de afspraken van het printcontract

Voor milieuvriendelijk en efficiënt afdrukken kunt u beroep doen op Managed Print Services (MPS). Als u kiest voor een MPS-contract, krijgt u een beter inzicht in en controle over uw printergebruik en een optimale werking van uw printerpark, in overeenstemming met de veranderende behoeften van uw bedrijf.

Een managed printservice kan niet alleen uw verbruik van energie, papier en verbruiksartikelen verminderen, maar het is ook belangrijk om te weten dat u uw afgedankte apparatuur kunt laten recycleren, in overeenstemming met de Europese richtlijn inzake afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA).

Een manier om de levensduur van uw printers te verlengen en hun duurzaamheid te maximaliseren, is door ze te repareren in het geval van een storing en upgrades uit te voeren met modulaire reparaties. Hierdoor kunt u afzonderlijke componenten vervangen en updates uitvoeren zonder dat u het hele toestel hoeft te vervangen. Een Managed Print Service biedt gewoonlijk dergelijke modulaire reparaties aan.

Gebruik het juiste papier

Zelfs het papier dat u gebruikt, kan een positieve impact hebben op de duurzaamheid. Elk jaar worden er vier miljard bomen gekapt voor de papierproductie4. Uit deze cijfers blijkt dat papier verantwoordelijk is voor 14% van de wereldwijde ontbossing, ofwel de vernietiging van ongeveer 4,1 miljoen hectare per jaar, wat overeenkomt met de oppervlakte van Nederland5.

Een eenvoudige manier om de milieu-impact van uw bedrijf te verminderen, is door over te schakelen op gerecycleerd papier. Niet alleen bespaart het recycleren van één ton papier maar liefst 17 bomen6, gerecycled papier genereert ook tot 50% minder CO2-uitstoot dan papier dat is gemaakt van nieuwe vezels7.

Een andere manier om uw papierverbruik te verminderen, is uw printer te configureren om dubbelzijdig of meerdere pagina’s op één blad af te drukken. Ten slotte kunt u altijd een bericht toevoegen aan de elektronische handtekening van uw bedrijf om uw werknemers eraan te herinneren alleen af te drukken wanneer dit absoluut noodzakelijk is.

Controleer de functionaliteit van de printer

In de meeste kantoren ligt er een stapel niet-opgehaalde documenten bij elke printer. De printopdracht is dan naar de verkeerde plaats gestuurd of iemand vergat zijn documenten op te halen. Onnodige printopdrachten zijn verspilling van energie, papier en tijd.

Door printers te kiezen die de functie pull-printing aanbieden, zodat de gebruiker zichzelf kan identificeren om zijn afdruktaken vrij te geven, kunt u dit kostbare probleem oplossen. Met deze functie worden alle afdruktaken naar een enkele wachtrij gestuurd en kunnen gebruikers veilig verbinding maken met elke printer op het netwerk, zodat het afgedrukte document wordt opgehaald bij de dichtstbijzijnde printer. Dit vermindert niet alleen de milieu-impact van verspilling, maar vermindert ook de bezettingsgraad van elk toestel, evenals frustrerende wachtrijen voor gebruikers. Bestanden die na een bepaalde tijd niet zijn opgehaald, worden automatisch uit het printergeheugen verwijderd.

Overweeg daarnaast te kiezen voor printers met een Eco-modus, waarmee u uw energieverbruik kunt verminderen zonder afbreuk te doen aan de afdrukkwaliteit, en een slaapmodus die de helderheid van het beeldscherm verlaagt om energie te besparen als een printer een tijdje niet wordt gebruikt.

Uiteindelijk kan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van uw bedrijf aanzienlijke besparingen opleveren en een enorm positief effect hebben op uw reputatie, aanbestedingen en partnerschappen. Door afval te verminderen, het verbruik van energie, papier en verbruiksartikelen te optimaliseren en de efficiëntie van uw toestellen te verhogen, ziet u snel de voordelen.


Dit is een ingezonden bijdrage van Frank Deneweth, Managing Director bij Brother België. Om meer te weten te komen over de duurzaamheidsdoelen van Brother kan je hier terecht

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home