Hybride teams: verder kijken dan de war for talent

talent knoop war

Het einde van de war for talent is nog niet in zicht. Veel bedrijven hebben nog een lange weg te gaan in hun digitale transformatie en zijn voortdurend op zoek naar technologische specialisten, maar die zijn zeer moeilijk te vinden.

In 2018 telde Agoria een tekort van 16.000 technologische specialisten in België, en dit aantal neemt alleen maar toe. Daarnaast blijkt uit een McKinsey Global Survey over digitale transformaties dat slechts 16% van de digitale projecten met succes de prestaties heeft verbeterd en bedrijven op lange termijn ten goede heeft veranderd. Wat loopt er allemaal mis?

De zweep

Bedrijven denken te snel dat ze niet genoeg vaardigheden in huis hebben en dat ze nieuwe mensen moeten aanwerven om dit probleem op te lossen. Het aannemen van ervaren specialisten op lange termijn is echter te duur, dus nemen bedrijven betaalbare mensen aan die de klus wel zullen klaren.

Om het team te leiden en te coachen, stellen bedrijven vaak een manager (een “zweep”) aan die de voortgang van het project nauwlettend in de gaten houdt en de teamleden ertoe aanzet om minutieus alle deadlines en doelstellingen te halen. Bedrijven hebben zwepen nodig, omdat ze business value leveren. Het team kan ook een “coach” aan het hoofd krijgen, iemand die minder voor business value, maar wel voor het team zorgt, die de teamleden helpt bij het opbouwen van hun capaciteiten.

 

“Bedrijven denken te snel dat ze niet genoeg vaardigheden in huis hebben en dat ze nieuwe mensen moeten aanwerven.”

 

Echter, aangezien “digitale disruptie” al enkele jaren aan de gang is en er elke dag grootschalige, veeleisende projecten worden opgestart, lopen teams het risico om in een snel tempo in burn-out te raken. Toen Deloitte onlangs 1.000 fulltime medewerkers ondervroeg, bleek dat 77% van de medewerkers bij hun huidige functie een burn-out had ervaren.

Medewerkers die betrokken zijn bij digitale transformatieteams zijn daarbij bijzonder gevoelig voor stress, omdat het digitale landschap aan een ongelooflijk tempo blijft veranderen. Ook is er vaak de neiging om productieve teams te belonen met meer werk, zodat het nooit stopt, totdat het dat natuurlijk wel doet…

Niet altijd meer lichamen

Het gaat niet altijd om het in de strijd gooien van meer lichamen. Het gaat er niet om mensen te dwingen om deadlines te halen en tegelijkertijd capaciteiten op te bouwen. Het gaat erom ervoor te zorgen dat je met je team consequent business value levert. Maar hoe doe je meer met je team zonder ze op te branden?

Wij geloven dat de toekomst van rekrutering ligt in hybride teams – een team van interne en externe teamleden, die elkaar perfect aanvullen – die garanderen dat de vereiste business value op tijd en binnen het budget wordt geleverd en dat teamcapaciteiten worden opgebouwd voor toekomstige projecten.

 

“Een hybride team heeft een basis van vast personeel, aangevuld met tijdelijke freelancers en consultants, zonder manager.”

 

Een hybride team heeft een basis van vast personeel, aangevuld met tijdelijke freelancers en consultants, en moet niet gecoacht worden door een “zweep”, maar door een doorgewinterde, creatieve technoloog, een “team whisperer”. De studie van McKinsey over digitale transformaties toont aan dat het toevoegen van zo’n creatieve technoloog aan het hoofd van je team een van de sleutels is tot succes in digitale transformatie.

Hun kracht ligt in hun vermogen om de rollen en verantwoordelijkheden van individuen te herdefiniëren, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de doelstellingen van een transformatie. Dit helpt hen om de exacte expertise te kunnen aflijnen die de organisatie nog moet toevoegen aan het team voor een digitaal project.

Vaardigheden ontwikkelen

Dit is belangrijk. Een team moet altijd over alle vaardigheden beschikken die nodig zijn voor een bepaalde taak en mag niet rekenen op teamleden om capaciteiten die nog ontbreken in het team te verwerven on the job.

Uit onderzoek van Gartner blijkt dat 57% van de medewerkers nieuwe vaardigheden ontwikkelt door hun interacties met ervaren collega’s. Daarom is het nodig dat bedrijven hun team aanvullen, niet alleen in termen van technologische vaardigheden, maar ook in termen van business understanding, projectmanagement, change management en team fit.

 

“Hybride teams zorgen ervoor dat bedrijven verder kijken dan de war for talent.”

 

Door het team door het doolhof van verandering te leiden, specialisten toe te voegen waar expertise ontbreekt en hen in te passen in  het team, halen bedrijven het meeste uit hun vaste medewerkers: deze krijgen de kans om een bijdrage te leveren in overeenstemming met hun capaciteiten en bouwen ze tegelijkertijd op door rechtstreeks te leren van top experts, zonder dat ze opgebrand geraken.

Op deze manier beschikken bedrijven te allen tijde over de exacte kennis en vaardigheden die nodig zijn om een digitaliseringsproject af te ronden en wordt de bedrijfswaarde consistent gecreëerd, en worden de teamcapaciteiten voor toekomstige projecten steeds sterker. Hybride teams zorgen ervoor dat bedrijven verder kijken dan de war for talent en zijn daarom de vorm van samenwerking van de toekomst.

 

Dit is een ingezonden bijdrage van Jeroen Van Ermen, Co-Founder en CEO van Ariad. Via deze link vind je meer informatie over de oplossingen van het bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home