Een goede samenwerking tussen financiën en IT begint aan de top

it samen werken

Bedrijven implementeren volop nieuwe technologieën en lanceren digitale initiatieven. Of hun projecten nu bedoeld zijn om activiteiten te moderniseren of zelfs volledig te transformeren: een succesvolle samenwerking tussen financiën en IT is cruciaal voor een organisatie om ook positieve resultaten uit deze investeringen te halen.

Klassiek krijgen de afdelingen financiën en IT binnen een bedrijf slechts weinig kansen om op een structurele manier nauw samen te werken. Vandaag de dag komt het wel steeds vaker voor, en leveren ze samen hoogwaardige, strategische projecten af. De afgelopen jaren leerden immers dat een goede samenwerking tussen CFO en CIO ook een bredere samenwerking tussen financiën en IT mogelijk kan maken.

Veel CFO’s en CIO’s werken vandaag al in tandem om het senior management te ondersteunen bij operationele en financiële aspecten van nieuwe technologische oplossingen – en bij het afwegen van de potentiële risico’s die verbonden zijn aan het implementeren ervan. Met name bij het implementeren van nieuwe technologieën in het finance-departement is het partnerschap tussen de CFO en de CIO van vitaal belang. Denk maar aan het aanwenden van geavanceerde tools zoals artificiële intelligentie (AI).

Veel CFO’s en CIO’s werken vandaag al in tandem om het senior management te ondersteunen.

Volgens het Global Finance Trends Survey Report van Protiviti, doen steeds meer financiële instellingen beroep op AI en de robotisering van processen (robotic process automation, of RPA), verbeteren ze de manier waarop ze gegevens gebruiken en beschermen, en doen ze onderzoek naar blockchainapplicaties, virtuele valuta en dergelijke meer.

Een partnerschap vol zakelijke voordelen

Door een vlotte samenwerking tussen de CFO en de CIO op gebied van digitale projectplanning kunnen niet alleen de financiële agenda en die van IT beter met elkaar afgestemd worden, het ondersteunt ook inspanningen inzake change management, het beperkt allerhande risico’s én bevordert vanzelfsprekend een doeltreffende samenwerking tussen financiën en IT. Daarnaast zijn er nog enkele andere manieren waarop teamwork tussen de twee C-level executives en hun teams voordelen kan opleveren voor de organisatie:

  • Meer gestroomlijnde processen en kostenbesparingen – De kennis van de IT-afdeling over de allernieuwste systemen en toepassingen kan hun collega’s bij financiën helpen bij het identificeren van nieuwe oplossingen die de productiviteit verhogen. Automatiseringssoftware die het naleven van regelgeving ondersteunt bijvoorbeeld, kan financiële medewerkers helpen om tijd te besparen en tegelijkertijd fouten te vermijden. Dat helpt niet alleen om de bedrijfsvoering te stroomlijnen, maar stelt het financiële team ook in staat om meer dan ooit tevoren in strategische projecten te investeren en klantentevredenheid te verhogen.
  • Beter gebruik van data – CIO’s evalueren en implementeren vaak business intelligence (BI) en andere geavanceerde tools voor gegevensanalyse. Ze nemen deel aan deze beslissingen zodat het bedrijf investeert in toepassingen die de organisatie – en de finance-afdeling – nodig hebben. De input van de CFO kan er daarnaast voor zorgen dat gegevens toegankelijker zijn voor alle gebruikers door de nieuwe technische tools en diensten. Zo kunnen zij meteen met de gegevens aan de slag en wordt er een meerwaarde gecreëerd voor het bedrijf zonder voortdurende assistentie van IT.
  • Verbeterde databeveiliging – Aangezien bedrijven steeds meer afhankelijk zijn van technologie voor hun dagelijkse activiteiten, is de bescherming van klantengegevens en persoonlijke informatie een absolute must in de financiële sector. De samenkomst van de IT- en financiële afdeling kan dubbel werk voorkomen en op die manier tijd besparen, aangezien beide teams als één werken om risico’s omtrent cybersecurity van bij de wortel aan te pakken. Bovendien kan IT de financiële teams leren hoe gevoelige data beter te beschermen.

Tactieken om de samenwerking tussen financiën en IT op te starten

Als je als financieel leider de samenwerking met je IT-tegenhanger nog niet hebt opgestart, is het vandaag het perfecte moment om die relatie op te bouwen en de basis te leggen voor doeltreffend teamwerk tussen de financiële en IT-afdelingen.

Het is waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd voordat je organisatie afhankelijk wordt van de samenwerking tussen financiën en IT om een digitaal project succesvol uit te voeren. Hieronder vind je enkele manieren waarop CFO’s en CIO’s de samenwerking tussen hun afdelingen kunnen bevorderen:

  • Vraag medewerkers om ideeën aan te brengen – Een goede manier om financiële en IT-teams aan het denken te zetten over hoe en waarom ze zouden kunnen samenwerken is door hen te vragen naar hun eigen ideeën hierover. Misschien hebben ze al enkele suggesties in gedachtenwaar je zelf nog niet aan gedacht had. Teamleden bevragen naar hun aanbevelingen zal hen het gevoel geven dat ze deel uitmaken van het proces, waardoor ze positiever zullen zijn over de samenwerking. Overweeg eerst een ontmoeting met elke groep afzonderlijk, en breng dan iedereen samen om verder te bouwen op ideeën en om te brainstormen over nieuwe.
  • Wacht niet op een groot project – Vermijd indien mogelijk een belangrijk, deadlinegericht initiatief als debuutopdracht voor de financiën en IT-samenwerking. Begin in plaats daarvan met je teams te verbinden in de dagelijkse werkomgeving door ze inzicht te geven in waar elke groep aan werkt en hoe die doelstellingen de overkoepelende doelen van de organisatie beïnvloeden. Mentor- en job shadowing-programma’s zijn twee uitstekende methodes om IT een duik te laten nemen in de financiële wereld en vice versa.
  • Investeer in teambuilding – Teams werken beter samen als medewerkers elkaar kennen, respecteren en goed met elkaar kunnen opschieten. Overweeg dus om teambuildingevenementen te organiseren binnen en buiten het kantoor. Geef op die maniervooroordelen geen kans, bouw een relatie op tussen beide afdelingen en vergroot idealiter de kennis en vaardigheden van de medewerkers. Denk maar aan een informele lunch of brunch, waarbij beide afdelingen worden uitgenodigd om lekker te eten, elkaar te leren kennen en vervolgens te luisteren naar een interessante spreker. Je kan bijvoorbeeld een digitale expert inschakelen, die kan vertellen hoe technologie de aard van het werk voor financiën en IT verandert.

Zelfs als je bedrijf niet meteen plannen heeft om een initiatief te ondernemen dat een samenwerking tussen financiën en IT nodig heeft, heeft de organisatie wel baat bij een nauwere relatie tussen deze twee cruciale afdelingen. Er is een grote kans dat het boekhoudkundig en financieel personeel openstaan om kennis te vergaren van de technische experts van het bedrijf, ongeacht eventuele dringende bedrijfsbehoeften.

83% van de accountancy- en financemanagers die voor het Jobs en AI Anxiety report zijn ondervraagd, zegt zelfs dat ze geloven dat hun teams graag willen leren over nieuwe technologieën. Er is dus weinig te verliezen – en veel te winnen – door de samenwerking tussen financiën en IT in je organisatie te bevorderen.

Dit is een ingezonden bijdrage van Jeroen Diels, Director bij Robert Half. Voor meer informatie rond het bedrijf kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home