Bouwen met low-code: waar komen de bouwblokken op deze platformen vandaan?

Low-code Mendix

Low-code-platformen zijn pas handig als ze aanbieden wat jij voor je applicatie nodig hebt. Deze behoeften verschillen van ontwikkelaar tot ontwikkelaar en zijn constant in beweging. Hoe zorgen de bedrijven achter low-code-platformen ervoor dat hun oplossingen mee groeien?

Low-code zorgt ervoor dat ontwikkelaars snel van idee-ontwerp naar applicatie geraken. Daarvoor combineren ze reeds geprogrammeerde bouwblokken. Net als bij Lego kunnen de verschillende blokken op honderden manieren gecombineerd worden. Twee ontwikkelaars die met de blokken aan de slag gaan, kunnen er totaal verschillende applicaties mee bouwen.   

Hiervoor moeten de juiste onderdelen wel op het low-code-platform aanwezig zijn. Low-code-platformen proberen zo veel mogelijk bouwblokken aan te bieden en vullen hun platformen daarvoor meermaals per jaar aan.

De markt vraagt, Mendix draait

Er zijn heel wat manieren waarop low-code-platformen bepalen wat de markt wil, merken we op uit ons gesprek met Danny Roest. Hij is de Product Management Director App Development bij Mendix en weet zeker dat er nooit een functieblok zal worden vrijgegeven waar geen enkele ontwikkelaar op zit te wachten. “Bij Mendix koop je één abonnement en krijg je gratis een abonnement op innovatie erbij, want wij zorgen dat technologieën meegaan met de tijd”, zegt hij trots.

Bij Mendix koop je één abonnement en krijg je gratis een abonnement op innovatie erbij, want wij zorgen dat technologieën meegaan met de tijd

Danny Roest, Product Management Director App Development bij Mendix

Verschillende inputkanalen blijken de mix van bouwblokken te bepalen: “Als eerste organiseren we regelmatig sessies met een bepaalde groep klanten, de pioneers. Daarnaast komen we een viertal keer per jaar samen met onze field teams, die bestaan uit alle personen die met onze producten in aanraking komen, waaronder opnieuw klanten.”

Aan de klant hecht ieder bedrijf natuurlijk belang. Als ontwikkelaar en gebruiker van het platform is het ook mogelijk blokken voor te stellen. Het ideeënforum is daarvoor de juiste plaats. Of een idee het ook haalt, hangt dan weer af van de populariteit. Het aantal stemmen dat een idee van de gemeenschap krijgt, wordt daarvoor als meter gebruikt. “Daarnaast bestaat er een community-Slack waar vragen gesteld en behandeld worden. Daar hebben we ook veel contact met gebruikers van ons platform.”

“Weer een ander kanaal zijn de analisten, zij houden ons op de hoogte van trends in de technologische wereld. Deze trends ontstaan namelijk vanuit een bepaalde behoefte in de maatschappij. Erop inspelen, maakt ons platform toekomstbestendig.”

Criteria nodig om te kiezen

Om de steeds toekomende stroom van ideeën te kunnen behandelen, is het nodig dat een deel van de ideeën een stille dood sterven. “We proberen te gaan naar cases die iets van een 80 procent in de praktijk worden gebruikt”, weet Roest. Dat is een duidelijk criterium dat door productmanagers wordt gebruikt om ideeën te filteren.

Wat dan overblijft is nog steeds een warboel aan ideeën. Daarin moet redelijk snel structuur gevonden worden want iedere maand verschijnen nieuwe bouwblokken op het platform. Als houvast hebben de productmanagers nog de visie en strategie van Mendix. “Iedere productmanager vertegenwoordigt een deel van het platform en met al deze inputkanalen samen kan deze persoon bepalen wat de beste prioriteit is voor zijn deel van het product.”

Meteen te gebruiken

Wat naar buiten rolt, is een afgewerkt product dat ontwikkelaars graag zien komen. Ze kunnen het bovendien meteen gebruiken, verzekert Frank Baalbergen ons. Hij is Chief Information Security Officer bij Mendix en weet precies waarom de beveiliging in bouwblokken zit ingebouwd: “Er zitten ook kosten aan het oplossen van een fout in een code die al in productie is. Daarom wil je de ontwikkelaars zo goed mogelijke tools geven om ervoor te zorgen dat fouten zo min mogelijk opduiken.”

Er zitten ook kosten aan het oplossen van een fout in een code die al in productie is. Daarom wil je de ontwikkelaars zo goed mogelijke tools geven.

Frank Baalbergen, Chief Information Security Officer bij Mendix

Aangezien een grote gemeenschap van ontwikkelaars de blokken gebruikt, heeft één foutje in de code impact op de apps van vele bedrijven. Baalbergen vertelt dat de druk die deze verantwoordelijkheid geeft, ervoor zorgt dat beveiliging nooit uit het oog verloren wordt: “Bij ontwikkelen is het voor ons heel belangrijk om te werken volgens het shift left-principe. Hoe sneller wij kunnen zeggen dat iets veilig is, hoe beter.”

Specialisaties komen door de tijd

Naast het algemene aanbod waar ontwikkelaars uit alle bedrijven mee aan de slag kunnen, heeft Mendix ook een aanbod voor enkele verticale markten. Roest weet dat het verticale aanbod organisch ontstond: “De verticals zijn er zo door de tijd ook pas bijgekomen, omdat we inzagen dat we klanten hiermee gewoon enorm konden helpen met sneller te digitaliseren.”

“In Europa zijn we bijvoorbeeld heel sterk in de maakindustrie. Dat is een logisch gevolg van het feit dat Mendix een product van Siemens is”, vult Jethro Borsje , Chief Ecosystem Solutions Officer bij Mendix, aan. “Verder bieden we onder andere oplossingen voor financiële dienstverlening. Daar zien we dat van oudsher de klik er is omdat het in grote mate gaat om het automatiseren van backoffice-processen.”

Op dezelfde organische manier waarop het platform ontstond, blijft het ook verder groeien: “We willen dat alleen niet te lichtvoetig doen. Wanneer we een nieuwe vertical lanceren dan willen we meteen de klanten genoeg te bieden hebben en zorgen we dat ervaren mensen op de  juiste post klaar zitten.”

Aanbod aanvullen door partnerblokken

De verticale markten zijn verder bijzonder omdat niet enkel oplossingen van Mendix er te vinden zijn. “Hiervoor bestaat het programma solution vendors. Dat zijn ecosysteem-partners die niet een klein bouwblokje bouwen maar echt een complete applicatie die je kan gebruiken, gebouwd met Mendix.”

Bedrijven kunnen er oplossingen vinden die andere organisaties uit de verticale markt bouwden. Een probleem moet zo door slechts één bedrijf onder handen worden genomen en de andere bedrijven kunnen de oplossing overnemen. De volledige vertical kan daardoor sneller evolueren.

We willen er naartoe dat onze partners ook kleinere bouwblokken kunnen verkopen via de marketplace.

Jethro Borsje , Chief Ecosystem Solutions Officer bij Mendix

In de toekomst moet dat ook voor kleinere onderdelen zoals een visualisatie of workflow mogelijk zijn. “We willen er naartoe dat onze partners ook kleinere bouwblokken kunnen verkopen via de marketplace.”

Alles in handen van de partner

Met de applicaties voor de verticale markten van de partners bemoeit Mendix zich nooit. Op vlak van veiligheid dus ook niet: “Bij apps die door partners worden aangeboden, ligt de verantwoordelijkheid bij de partner”, vertelt Baalbergen. “Er zijn wel tools vanuit onze community die kunnen helpen met het beveiligen van de apps.”

Kunnen deze apps dan bol staan van beveiligingsproblemen? Volgens Baalbergen niet aangezien de aangeboden applicaties wel allemaal op het Mendix-platform worden gebouwd en partners certificaten hebben, waarvan security een onderdeel is. “Het mooie aan Mendix is dat iedere ontwikkelaar in principe een securitymodel moet configureren om het veilig te houden.”

Dat securitymodel configureren klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk is dat volgens Baalbergen helemaal niet het geval. Low-code maakt namelijk het bouwen van een applicatie eenvoudiger, maar ook het beveiligen. Ontwikkelaars moeten zich niet langer inlezen in alle technische aspecten van iedere dreiging, want ingebouwde beveiligingen nemen deze taak weg.


Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Mendix. Voor meer informatie over de oplossingen van het bedrijf, kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home