NAS-specialist Synology heeft zijn line-up getuned en breidt het aanbod uit met enkele onverwachte toevoegingen zoals eigen SSD’s. De fabrikant wil zich zo neerzetten als een betrouwbare kandidaat voor on-premises opslag voor iedereen, van klein bedrijf tot grote onderneming.
Synology sleutelt naarstig aan zijn line-up. Vorig jaar herschikte de fabrikant zijn portfolio door de SA-reeks uit te lichten. Die biedt schaalbare opslag voor zowel SATA als SAS-schrijven. Synology bouwt ook voort aan zijn FS-reeks van all flash-toestellen en we zagen met toestellen als de UC3200 een groeiende focus op back-up en high availability.
Eigen SSD’s
Eerder dit jaar verraste de Taiwanese NAS-specialist dan weer met de introductie van eigen SSD’s. Die aankondiging kadert en de visie van het bedrijf. “De lancering van onze eigen Synology-SSD’s is een logische stap in de strategie”, legt Rosiel Lee, General Manager bij Synology, uit. “Eén van de hoekstenen van onze producten is betrouwbaarheid. Om een hoge beschikbaarheid te garanderen, moeten we ieder component in onze systemen grondig valideren. Dat geldt zeker voor opslagdrives en hun firmware.”
Lee hoopt dat de eigen producten voor een hogere betrouwbaarheid zullen zorgen. Met wie Synology in zee gaat voor het flash-geheugen van de drives, wil zij niet kwijt. Het gaat om ‘leidende fabrikanten’, die aan prestatie- en betrouwbaarheids-eisen voldoen. Die uitspraak geeft Synology de mogelijkheid om eventueel van leverancier te wisselen zolang de kwaliteit gegarandeerd blijft.
Enterprise en kmo
Met de alsmaar groeiende inzet op beveiliging en high availability hoopt Synology ook enterprises aan te spreken. De fabrikant mikt daar vooral op on-site-beschikbaarheid van data. “In dat kader lanceerden we dit jaar ons onze site-serviceoplossing”, vertelt Lee. “Samen met onze serviceproviders voorzien we zo snelle reparatie en vervanging van producten indien nodig, met een optie om de volgende werkdag meteen al ter plaatse te gaan.”
De ambitie van Synology betekent echter niet dat het bedrijf kleinere bedrijven uit het oog verliest. Integendeel: de kmo-markt blijft een heel belangrijke doelgroep. “De line-up voorziet een eenvoudige, veilige en betrouwbare oplossing voor kmo’s om niet enkel hun data te beheren, maar ook om verschillende relevante toepassingen te draaien.”
Lee heeft enkele concrete voorbeelden in gedachte. “In België, aan de overkant van de taalgrens, gebruikt brandweerzone NAGE bijvoorbeeld een Synology-implementatie om 370 werknemers van email te voorzien. Op grotere schaal draait UNESCO de opslag voor virtuele machines op Synology-servers via iSCSI LUN’s die eenvoudig geback-upt worden. Met de ingebouwde back-up-oplossing zetten ze bovendien al hun pc’s en servers veilig vanuit een gecentraliseerde console, zonder bijkomende licentiekost.”
Software
Die geïntegreerde oplossingen zijn één van de grootste sterktes van Synology. De hardware van de fabrikant draait op een eigen besturingssysteem: Disk Station Manager of DSM. Dat vinden we na eigen tests nog steeds de absolute kampioen vergeleken met oplossingen van andere bedrijven. DSM heeft heel wat functionaliteit aan boord en dat spreekt zowel kmo’s als grotere bedrijven aan.
Eén van de ingebouwde capaciteiten is videobeheer. “Videosurveillance speelt een belangrijke rol in ons businessmodel”, verduidelijkt Lee. “Iedere Synology NAS is compatibel met de Surveillance Station-VMS-oplossing.” De software is gratis voor een beperkte hoeveelheid camera’s, maar werkt via een licentiekost voor geavanceerdere installaties. “Het is moeilijk om NAS en SAN los te koppelen van videobewaking”, vindt Lee. “We zien dan ook veel implementaties van onze hardware waarbij de toestellen op een flexibele manier voor verschillende taken worden ingezet.”
Schaalbaar
Een lage instapdrempel maar een erg hoog plafond kenmerkt Synology vandaag. Als éénmanszaak over kmo kan je heel snel starten met een bescheiden NAS voor netwerkopslag, back-up en misschien zelfs beperkte videobewaking van je kantoor. Grotere ondernemingen kiezen voor sterkere hardware en enterprises kunnen Synology inzetten om data naar bijkantoren te brengen terwijl de basis dezelfde blijft.
De software is een belangrijk onderdeel van die solide basis en blijft verder evolueren. Synology werkt momenteel aan een langverwachte nieuwe grote release: DSM 7. Die laat even met zich wachten en met reden. Lee: “Met DSM 7 verwerken we heel wat onderliggende componenten van het OS. Bovendien introduceren we belangrijke verbeteringen inzake bruikbaarheid, prestaties en betrouwbaarheid en pasten we grote stukken software aan om toekomstige ontwikkeling te ondersteunen. De release moet daarom grondig getest worden, zodat het besturingssysteem vanaf dag één betrouwbaar is.”
C2-cloud
De brede en professionele aanpak van Synology komt tot slot nog tot uiting in de integratie met de eigen C2-opslag. Dat is cloudopslag die Synology-gebruikers kunnen inzetten voor een naadloze back-up van hun data. Je kan daarvoor ook aankloppen bij clouddiensten van derden, maar wie zijn infrastructuur opbouwt rond Synology-hardware heeft aan één partner voldoende.
Uit het gesprek met Lee blijkt dat Synology verder werkt aan de strategie die het vorig jaar al uittekende. Flash en cloudintegratie staan daarin centraal, samen met de nieuwe DSM. In tussentijd is het aanbod voor kmo’s groter dan ooit en kunnen ook enterprises bij Synology terecht indien ze hun data dichter bij de werknemers willen zetten.