Belangrijke data bescherm je met een back-up die idealiter op een externe locatie staat. Synology biedt heel wat tools voor zijn NAS-klanten om dergelijke back-ups te configureren. Wij gaan ermee aan de slag en onderzoeken de best practices.
Een RAID-configuratie alleen volstaat niet om de data op je NAS veilig te houden. Enerzijds bestaat de kans dat de RAID-bescherming het laat afweten wanneer teveel schijven kort na elkaar falen. Dat is bijvoorbeeld in een RAID-5-configuratie een reëel risico. Ook bij brand of overstroming zal RAID je niet helpen. Anderzijds biedt RAID niet echt bescherming op het niveau van de data zelf. Wat als je zelf per ongeluk een bestand verwijdert? Of misschien raakte je NAS wel besmet door ransomware?
Hyper Backup
Een goede back-up van belangrijke bestanden is daarom essentieel. Idealiter heb je minstens één volledige kopie van je gegevens die op een andere locatie staat dan je NAS. De back-up kan een droge kopie van je bestanden zijn, maar met goede software kan je meer doen. Wanneer je de tijd en de moeite investeert, raden we je aan om voor een incrementele back-up met versiebehoud te gaan, waarin je aan individuele bestanden kan. Die laat je toe om te bladeren door de geschiedenis van specifieke bestanden wanneer je een fout wil herstellen.
Wij gaan aan de slag met de Hyper Backup-oplossing van Synology om te onderzoeken hoe zo’n relatief geavanceerde back-up er precies uitziet. Verder kijken we naar het belang van deduplicatie om de kosten te drukken. Hoewel we in detail gaan over de oplossing van Synology zelf, gelden de algemene principes voor iedere NAS of server.
Kies je doel
Eerst en vooral moet je beslissen waar je een back-up wil opslaan. In een ideaal scenario maak je twee back-ups: eentje bewaar je lokaal en de andere op een externe locatie. De lokale back-up moet natuurlijk wel op een afzonderlijk medium staan, zoals een externe harde schijf.
In DSM 7 neemt het Hyper Backup-pakket de back-ups van je NAS voor zijn rekening. De tool werkt met verschillende locaties zoals USB-toestellen, een tweede NAS of de cloud. Wat clouddiensten betreft, kan je aan de slag met onder andere Microsoft Azure, S3-opslag van AWS maar ook Dropbox of Google Drive.
Voor dit stuk gebruiken we een alternatief van Synology zelf: de Synology C2 Storage. C2 Storage komt in twee smaakjes: een basisversie gericht op consumenten kost 59,99 euro per jaar voor 1 TB en is geschikt voor dagelijkse back-ups. De geavanceerde versie is met 69,99 euro iets duurder maar is compatibel met een complexere back-up-strategie via Hyper Backup. In beide gevallen beperkt Synology de gebruikte schijfruimte van een back-up via deduplicatie, maar daarover zo meteen meer. Je kan uit drie datacenters kiezen voor een C2 Storage-plan: één in de VS, één in Taiwan en voor Europa één in Frankfurt. Zo ben je er zeker van dat je data de EU niet verlaten.
Taak aanmaken
Gewapend met de nodige opslagruimte kan je aan het eigenlijke back-uppen beginnen. Klik in Hyper Backup op het plusteken links bovenaan en selecteer je back-up-bestemming. In een volgend schermlog je in op de clouddienst naar keuze. In het geval van C2 Storage zie je vervolgens hoeveel ruimte je nog ter beschikking hebt.
Voor je de back-up kan configureren, moet je nog een naam kiezen voor de taak. Zeker wanneer je meerdere toestellen naar één opslagdienst wil back-uppen, kies je best een duidelijke naam. Het volgende scherm van de Wizard laat je toe de mappen te selecteren die je wil veiligstellen. Je kan hele gedeelde folders back-uppen of individuele subfolders selecteren. Indien je wil kan je zelfs filteren op bepaalde bestandsnamen of -types. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld bepaalde grote maar niet zo belangrijke bestanden uit een back-up wil houden.
Applicaties en back-up-timing
Omdat C2 Storage een dienst van Synology zelf is, is ze compatibel met applicatieback-ups. Je kan zo een back-up nemen van compatibele toepassingen. Begeeft je NAS het en moet je de volledige back-up herstellen, dan moet je die applicaties alvast niet opnieuw configureren.
In het volgende scherm zie je enkele algemene instellingen. Bovenaan moet je opnieuw een naam kiezen. Dat is de naam die de back-up-taak op je NAS zal krijgen. Verder kan je aanvinken of Synology van iedere back-up moet bijhouden welke bestanden er veranderd zijn én is het mogelijk om de beschikbare bandbreedte voor back-ups te beperken. Vervolgens kies je je back-up-frequentie, al is er weinig reden om niet gewoon dagelijks te kiezen. Daarnaast is de optie Enable integrity check schedule belangrijk. Daarmee kijkt Synology na of de back-up ook daadwerkelijk in goede staat is, zodat je later niet voor een onaangename verrassing komt te staan.
Geavanceerd versiebeheer
Nu is het tijd om even in de rotatie-instellingen te duiken. Je kan je back-ups natuurlijk manueel beheren, maar daarmee verlies je tijd en opslag. Idealiter configureer je Synology via de optie Enable backup rotation om je back-ups zelf ordelijk te houden. Hier heb je verschillende mogelijkheden. De minst interessante is om gewoon een aantal versies bij te houden. Wordt dat aantal overschreden, dan zal Synology automatisch de laatste back-up-versie deleten.
Smart Recycle biedt een interessanter alternatief. Daarmee verwijdert Synology opnieuw vanzelf oudere versies, maar volgens een specifiek schema. Van de laatste 24u blijft er telkens per uur een back-up beschikbaar. Van de laatste maand houdt Hybrid Storage automatisch één versie bij. Voor back-ups ouder dan een maand wordt enkel de eerste back-up van de week bijgehouden.
Zelf finetunen
Via Customized retention kan je zelf een gelijkaardig schema opstellen. Daar kan je telkens per tijdsinterval (uur, dag, week, maand en jaar) instellen hoeveel back-ups er op lange termijn bewaard moeten worden. Het idee daarachter is simpel: wanneer je voor een bepaald bestand moet teruggrijpen naar een back-up van anderhalf jaar oud, volstaat één back-up uit die periode wel. Je hebt geen back-up per uur van de laatste vijf jaar nodig.
Voor recente bestanden waar je actief mee werkt is de kans wel groter dat je een specifieke versie terug wil, bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk onbedoelde wijzigingen hebt opgeslagen. Daarom houdt Synology Hybrid Backup op korte termijn wel frequente back-ups bij. Hoe meer versies je bijhoudt, hoe nauwkeuriger je door de geschiedenis van bestanden kan bladeren maar hoe meer plaats je back-ups in beslag nemen. Aan jou om een goed evenwicht te vinden. De Smart Recycle-optie biedt alvast een startpunt.
lees ook
Hoe Synology jou en je bedrijf wil overtuigen met zijn nieuwe C2 Cloud
Klik op Done wanneer je klaar bent. Synology zal je nu vragen of het nodig is om meteen de eerste back-up te nemen. Let op: de eerste back-up-taak is zwaar en kan enkele uren tot dagen in beslag nemen, al naargelang de hoeveelheid data en de kwaliteit van je internetverbinding.
De voordelen van deduplicatie
Hybrid Backup kiestzo slim mogelijk back-ups. Dat betekent dat de back-ups zowel incrementeel zijn als deduplicatie gebruiken. Dankzij de incrementele back-ups hoeft Synology maar één keer alle bestanden te uploaden. Vanaf dan houdt Hybrid Backup enkel de wijzigingen bij. Zo worden bestanden niet dubbel geüpload.
Deduplicatie is een nog slimmere techniek om het formaat van back-ups binnen de perken te houden. Er bestaan twee vormen van deduplicatie: op bestandsniveau en op blokniveau. Bij deduplicatie op bestandsniveau wordt een bestand dat op meerdere plaatsen staat maar één keer geüpload. Deduplicatie op blokniveau kijkt naar de bits en bytes waaruit bestanden bestaan, en onderzoekt of er daar geen duplicaten van zijn. Een blok wordt slechts één keer geback-upt. Dankzij die aanpak nemen de identieke stukken van bestanden die op elkaar lijken heel weinig plaats in.
Hoeveel deduplicatie voor jou kan betekenen, hangt van de bestanden af die je wil back-uppen. Projectbestanden van bijvoorbeeld 3D-modellen waarvan je meerdere versies bijhoudt, zijn erg geschikt voor deduplicatie op blokniveau. Bewaar je unieke foto’s en video’s, dan zijn er minder identieke blokken te vinden en is de impact dus beperkter. Tijdens een test met bestanden van een architectenbureau nam de totale initiële back-up minder dan de helft van de ruimte in beslag van de bestanden op de server. Bij een tweede test met foto’s en video’s was de initiële back-up nauwelijks kleiner.
Herstellen
Wat nu wanneer je de back-up nodig hebt? Een hele back-up herstellen doe je vanuit Hybrid Backup in DSM 7. Dat kan zowel op je huidige NAS als op een nieuw toestel wanneer het noodlot heeft toegeslagen. De handigste manier om individuele bestanden in de back-up te bekijken, is met de Hyper Backup Explorer van Synology zelf. Aangezien de back-up incrementeel is, vele versies bevat en deduplicatie gebruikt, kan je immers niet zomaar door de bestanden bladeren. Het back-upbestand is niet leesbaar zonder de juiste software.
Je downloadt Hyper Backup Explorer via het downloadcenter van Synology. Geef het model van je toestel in en zoek onder Bureaubladhulpprogramma’s. De tool behoeft geen installatie. Je kan met het programma door een lokaal back-up-bestand bladeren, of er één inladen vanuit Synology C2 Storage. Om de C2 Storage back-up te bekijken, moet je inloggen met je Synology-account. Selecteer vervolgens de back-up-taak die je wil inladen.
Blader door je back-up
Je krijgt nu een soort verkennervenster waarmee je door de back-up kan bladeren. Dat gaat natuurlijk niet zo snel. Links onderaan kan je via het kalendericoontje eerdere versies van je back-ups selecteren. Om de één of andere reden zien datums waarvan er een back-up beschikbaar is er telkens alarmerend rood uit. Je kan bestanden niet rechtstreeks openen in de Hyper Backup Explorer, maar je kan ze wel downloaden naar je pc. Klik daartoe rechts en selecteer de enige optie: Kopiëren naar. Die functie werkt ook op het niveau van mappen.
Met een back-up ingesteld, kan je op je twee oren slapen. Je bestanden zijn nu beschermd tegen hardwarefalen maar ook menselijke vergissingen. Zelfs ransomware kan je niet treffen: wanneer al je bestanden versleuteld worden, herstel je gewoon een oudere versie van je back-up. Hybrid Backup praat bovendien rechtstreeks met C2 Storage. De opslag is niet zomaar toegankelijk vanop je NAS zodat eventuele malware niet in staat is om aan de back-ups zelf te raken. Via de Hybrid Backup Explorer heb je tot slot toegang tot alle bijgehouden versies van alle bestanden, tot maanden of zelfs jaren terug.
Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met Synology. Klik hier voor meer informatie over de producten en oplossingen van het bedrijf.