Cloudgemak in je eigen datacenter: de nieuwe focus van Nutanix

Eenvoud in het serverkot

Hyperconverged infrastructuur is essentieel in een moderne datacenteromgeving, maar HCI zelf mag niet het einddoel zijn. Nutanix richt zijn pijlen nu op de diensten die de infrastructuur mogelijk maakt, zonder de fundering uit het oog te verliezen.

Belangrijke tijden voor Nutanix: oprichter en CEO Dheeray Pandey is op weg naar de uitgang na een kapitaalinjectie van investeringsfirma Bain Capital. Het bedrijf stoomt zichzelf klaar voor een volgende fase in zijn evolutie naar een PaaS en SaaS-provider en daar hoort een bredere visie bij.  “In de toekomst in België willen we ons niet alleen focussen op Hyperconverged Infrastructuur (HCI)”, vertelt Luc Van Remoortel, manager systems engineering bij Nutanix. “De diensten bovenop HCI worden veel belangrijker.”

Eenvoud on-premises

Nutanix wil vandaag eigenlijk voor een stuk de concurrentie aangaan met klassieke datacenters. “In veel gevallen blijft on premises-infrastructuur de betere keuze”, verduidelijkt Sales Manager Luc Costers. “Statische workloads die niet te veel groeien of krimpen, of workloads gebaseerd op grote hoeveelheden opslag draaien vandaag meer voordelig in een on-premises-omgeving.” Zowel kostprijs als vendor lock-in zijn daarvoor twee belangrijke argumenten.

lees ook

10 jaar Nutanix: onzichtbare hardware, eenvoud in hyperconverged en SaaS

Feit is wel dat klanten gecharmeerd zijn door het operationele model van de cloud. Flexibiliteit, schaalbaarheid en eenvoud in beheer zijn stilaan een must. De cloudmanier van werken is ook mogelijk on-premises en daar wil Nutanix nu vol op inzetten. “HCI blijft het fundament”, zegt Van Remoortel. “Door net als in de cloud de hardware los te koppelen van toepassingen door middel van een abstractielaag, is het mogelijk om virtuele machines, databases en containers precies de hardware te geven die ze nodig hebben. Bovendien kan je naar believen opslag of rekenkracht toevoegen op basis van actuele noden.”

Prism

Op de HCI-laag draait bij Nutanix ‘Prism’. Prism is de fundamentele managementlaag waarmee alle klanten aan de slag kunnen. Het portaal laat je toe de HCI-infrastructuur te beheren, maar kan eigenlijk veel meer. “Bovenop Prism kan je andere diensten draaien.” Het gaat dan om functionaliteit die spiegelt wat de grote cloudproviders vandaag aanbieden. We schuiven aan bij het hoofdkwartier van Nutanix in Antwerpen om te ontdekken om welke diensten het in ons land precies gaat.

HCI blijft het fundament.

Van Remoortel: “Era is voor ons erg belangrijk.” Era is het Database-as-a-Service-aanbod van Nutanix. Je kan de mogelijkheden van de dienst perfect vergelijken met het equivalent in de cloud. “Bij AWS zou dat bijvoorbeeld RDS zijn. Via een interface kies je wat voor database je wil. Denk aan Oracle, SQL of MariaDB. Vervolgens koppel je de nodige systeembronnen aan de database.” Het belangrijkste punt van Nutanix is dat het gebruiksgemak van on-premises aanleunt bij dat in de cloud. Waar je met enkele muisklikken cloudhardware voor je database provisioneert bij AWS of Azure, doe je hier hetzelfde met je on-premises HCI-omgeving.

Focus in België

In onze markt zet Nutanix volgens Van Remoortel en Costers verder sterk in op Files, Objects, Karbon en Calm. “Via Files start je een bestandsserver op je on-premises-datacenter. Je kiest opnieuw zelf de opties die je interessant vindt, zoals SMB-compatibiliteit of high availability.” Files kan je vergelijken met AWS EFS. Objects concurreert dan weer met S3-opslag in de cloud. Zoek je Kubernetes-automatisering in de stijl van AWS EKS, dan kan je bij Karbon terecht.

Calm is het buitenbeentje in de lijst. Ondanks de focus op de lokale hardware, werkt Nutanix netjes samen met de grote cloudproviders. De softwarespecialist wil er immers voor zorgen dat iedere workload op de meest optimale plaats draait en soms is dat wel degelijk de cloud. Eenvoud blijft wel centraal staan, dus wil Nutanix zijn klanten een enkel portaal bieden waarmee ze hun totale infrastructuur kunnen beheren, inclusief het luik in de cloud. Calm is de lijm die on-premises met de publieke cloud verbindt. In de marge daarvan winnen diensten als Xi Clusters aan belang. Daarmee kunnen klanten bijvoorbeeld VM’s van hun on-premises-omgeving naar AWS en binnenkort ook Azure verhuizen.

lees ook

Een kostuum voor Manneken Pis: hoe Nutanix complexe infrastructuur beheersbaar maakt

Luc en Luc wijzen erop dat de eenvoud van de diensten bovenop Prism die van de cloud evenaart en zelfs nog een stukje verder gaat. Nutanix mikt op een versmelting van on-premises en multicloud via één enkel portaal. Andere integraties met onder andere ServiceNow moeten de cloudervaring nog prominenter maken. Van Remoortel: “Klanten denken vaak dat ze naar de cloud moeten voor dergelijk gebruiksgemak, maar met de juiste technologie kan je hetzelfde verwezenlijken on-premises. Bovendien hou je op deze manier veel meer de controle.”

Hardwarebeheer

Er zijn natuurlijk ook enkele minpunten. Een van de belangrijkste is het beheer op hardwareniveau. In de cloud kan je gewoon een dienst starten en zorgen Google, Microsoft of Amazon er voor dat er voldoende hardware voorradig is. On-premises is het aan jouw om in het oog te houden of er wel voldoende rekenkracht of opslag voorhanden is. Via Prism kan je vlot anticiperen op een eventueel tekort, maar het is nog altijd jouw verantwoordelijkheid om schijven of cpu-kracht bij te bestellen.

Idealiter zou Nutanix zijn platform en diensten in combinatie met een hardwarepartner aanbieden. Via HPE Greenlake gaat dat al voor een stuk, maar kleinschaligere implementatiepartners ontbreken momenteel nog. Een samenwerking met een gespecialiseerde onafhankelijke HCI-hardwarespecialist die mee voor opvolging en installatie van resources zorgt, zou het plaatje volgens ons compleet maken. Vandaag toont Nutanix steeds meer aan dat de publieke cloud geen monopolie heeft op eenvoud.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.